mikun87 Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Ciężkie czasy dla browaru, brak czasu na warzenie, a ostatnie piwo zepsute... Teraz z kolei temperatura niezbyt sprzyja. Może w przyszłym tygodniu uda się coś uwarzyć jeśli temperatura nie będzie zbyt wysoka, a jeśli znowu będą upały to będę musiał poczekać. Póki co spijam zapasy zgromadzone przez poprzednie miesiące (do końca lata na pewno starczy ) Na szczęście poprzednich 20 warek było udanych, to pierwsza infekcja odkąd zacząłem używać NaOH, więc nie jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) #52. BitterSłód:Pizneński - 2,8kgMonachijski - 0,5kg Caramunich - 0,2kg Pszeniczny - 0,1kg Karmelowy 30 - 0,1kg Special W - 0,1kgChmiel:Iunga - 15gChallenger - 20g Saaz - 20g Zacieranie:66-67 st. - 60 min. 76-78 st. - 10 min.Chmielenie:Iunga 15g - 60'Challenger 20g - 30'Saaz 20g - 15'22l 10blgDrożdże: Gozdawa PAY7 Wreszcie po długiej przerwie udało się coś uwarzyć Temperatura fermentacji dość wysoka bo ok. 22 st., ale to bitter, więc powinno być znośnie. [EDIT (03.09.2015): Zabutelkowane po 13 dniach przy blg=3,0. Trochę mętne, ale nie ma tragedii.] Edytowane 3 Września 2015 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 7 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) #53. American Wheat (?) Słód: Pszeniczny - 1,45kg Pizneński - 0,9kgKarmelowy 30 - 0,1kg Chmiel:Iunga - 9gMosaic - 25g Zacieranie:64 st. - 40 min. 72 st. - 20 min. 76 st. - 5 min.Chmielenie:Iunga 9g - 100'Mosaic 5g - 10' +skórka słodkiej pomarańczy 20g - 10'Mosaic 20g - 1' +cukier Demerara - 130g13l 10blgDrożdże: Gozdawa FBG1 Receptura trochę cudaczna, pod American Wheat tak naprawdę się nie łapie, ale chyba mimo wszystko najbliżej mu do tego stylu. Generalnie pomysł na piwo był trochę inny, ale dopiero w trakcie chmielenia zauważyłem, że ktoś mi wcześniej przestawił jednostki na wadze z kg na lb Normalnie nie mierzę blg podczas wysładzania, więc dopiero podczas gotowania zauważyłem, że coś jest nie tak (już miałem wrzuconą Iungę). Pierwotnie miało być 20 l 12blg, ale słodu poszło o wiele za mało. Część miałem odmierzoną wcześniej w woreczach, a część ważyłem dopiero przed zacieraniem i tak np. Pilzneńskiego dałem tylko 0,9kg zamiast 2kg, ale już pszenicznego zamiast 2kg poszło 1,45. W efekcie miałem ponad 20l brzeczki ok. 6 blg i musiałem mocno wydłużyć gotowanie, dorzuciłem też trochę ciemnego cukru dla podwyższenia ekstraktu (taki eksperyment). Najlepsze w tym jest to, że piwo wydaje się być całkiem niezłe (już od kilku dni jest w butelkach). Goryczka trochę za duża, ale poza tym jest OK. Zastanawiałem się jaki efekt dadzą drożdże, które Gozdawa opisuje jako drożdże do pszeniczniaków, czy będzie bardziej A.Wheat czy Weizen, ale nie dały absolutnie nic charakterystycznego dla weizena. Owocowość jest (tylko nie wiem na ile z chmielu i skórki pomarańczy, a na ile z drożdży), ale do typowych niemieckich pszenic raczej nie polecam. W takim piwku natomiast spisały się całkiem nieźle. Edytowane 8 Września 2015 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Drożdże: Gozdawa FBG1 Zastanawiałem się jaki efekt dadzą drożdże, które Gozdawa opisuje jako drożdże do pszeniczniaków, czy będzie bardziej A.Wheat czy Weizen, ale nie dały absolutnie nic charakterystycznego dla weizena. Owocowość jest (tylko nie wiem na ile z chmielu i skórki pomarańczy, a na ile z drożdży), ale do typowych niemieckich pszenic raczej nie polecam. W takim piwku natomiast spisały się całkiem nieźle. Nie masz czasem na myśli drożdży BW11? FBG1 to bym bardziej do Wita przymierzył, niż do klasycznego Weizena . Drożdże: Gozdawa OGA9 Jak oceniasz te drożdże, szczególnie w "niededykowanych" stylach? Edytowane 16 Września 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Drożdże: Gozdawa FBG1 Zastanawiałem się jaki efekt dadzą drożdże, które Gozdawa opisuje jako drożdże do pszeniczniaków, czy będzie bardziej A.Wheat czy Weizen, ale nie dały absolutnie nic charakterystycznego dla weizena. Owocowość jest (tylko nie wiem na ile z chmielu i skórki pomarańczy, a na ile z drożdży), ale do typowych niemieckich pszenic raczej nie polecam. W takim piwku natomiast spisały się całkiem nieźle.Nie masz czasem na myśli drożdży BW11? FBG1 to bym bardziej do Wita przymierzył, niż do klasycznego Weizena . FBG1 Za Witem nie przepadam, a nie wiedziałem czego się po tych drożdżach spodziewać. Mało opinii na ich temat na necie, opis Gozdawy wg mnie też nie wszystko wyjaśnia (do Wita zresztą mają inne drożdże). Zrobiłem więc coś na wzór American Wheat, w takim przypadku jeśli by dały coś od siebie i wyszłoby coś podobnego do American Weizena to dobrze, a jeśli nie to w sumie też ok No i za wiele nie dały, a piwko i tak jest dobre. Drożdże: Gozdawa OGA9Jak oceniasz te drożdże, szczególnie w "niededykowanych" stylach? Wg mnie w porządku, dają fajny, czysty profil. Za wiele nie powiem na ten temat bo zrobiłem na nich tylko 2 piwa, a nie posiadam jakichś wybitnych zdolności sensorycznych W każdym razie wg mnie w obu piwach się spisały. Generalnie wyglądało to tak, że rodzinka sobie zażyczyła pilsa, a że warunków na dolniaka nie było, to zrobiłem na nich w dość niskiej temperaturze. Powiedziałem im, że to pils i wszyscy zadowoleni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) FBG1 Za Witem nie przepadam, a nie wiedziałem czego się po tych drożdżach spodziewać. Mało opinii na ich temat na necie, opis Gozdawy wg mnie też nie wszystko wyjaśnia (do Wita zresztą mają inne drożdże). Zrobiłem więc coś na wzór American Wheat, w takim przypadku jeśli by dały coś od siebie i wyszłoby coś podobnego do American Weizena to dobrze, a jeśli nie to w sumie też ok No i za wiele nie dały, a piwko i tak jest dobre. No właśnie, z tego co mi wiadomo, to te drożdże weizenowych akcentów nie wprowadzają, więc i słusznie, że nic nie wniosły . Edytowane 16 Września 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 #54. Polski AleSłód:Pizneński - 3,6kgMonachijski - 0,2kgCaraamber - 0,2kgKarmelowy czerwony - 0,1kgCaraaroma - 0,05kgChmiel:Magnat - 50gSybilla - 25gSaaz - 20g Zacieranie:66-67 st. - 40 min. 72 st. - 20 min.76-78 st. - 5 min. Chmielenie:Magnat 20g - 60'Magnat 15g, Sybilla 10g - 15'Magnat 15g, Sybilla 15g - 5'19l 12blgDrożdże: Gozdawa PAY7 Odfermentowało do 4,0blg (6 dni burzliwa + 8 dni cicha) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 (edytowane) #55. English IPASłód:Pale Ale - 4,8kg Abbey - 0,2kgMelanoidynowy - 0,1kg Caramunich - 0,2kg Pszeniczny - 0,2kg Chmiel:Iunga - 40gChallenger - 55g EKG - 25g Fuggles - 8g Saaz - 25g Zacieranie:66-67 st. - 60 min. 76-78 st. - 10 min.Chmielenie:Iunga 40g - 60'Challenger 40g - 15' EKG 25g - 5' Challenger 15g, Saaz 25g, Fuggles 8g - 1'19l 15blgDrożdże: Gozdawa PAY7 [EDIT (11.11.2015): burzliwa 6 dni (4,5blg) - cicha 9 dni (4,5blg) - butelkowanie] Edytowane 11 Listopada 2015 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) #56. Mandarina Pale AleSłód:Pilzneński - 3,6kg Carabelge - 0,35kgPszeniczny - 0,25kg Chmiel:Iunga - 15gMandarina Bavaria - 50g Zacieranie:66-67 st. - 60 min. 76-78 st. - 5 min.Chmielenie:Iunga 15g - 60'Mandarina Bavaria 20g - 15' Mandarina Bavaria 30g - 5'18,5l 12blgDrożdże: Gozdawa U.S. West Coast Zabutelkowane po 13 dniach bez przelewania na cichą. Blg = 4,0 Edytowane 11 Listopada 2015 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) #57. APASłód:Pilzneński - 4,0kg Karmel 20-30 - 0,3kgPszeniczny - 0,2kg Chmiel:Iunga - 12gMosaic - 75g Zacieranie:64 st. - 30 min. 72 st. - 30 min. 76 st. - 5 min.Chmielenie:Iunga 12g - 60'Mosaic 25g - 15' Mosaic 25g - 5' Mosaic 25g - 1'20l 12,5blgDrożdże: Gozdawa U.S. West Coast [EDIT (23.11.2015): Zabutelkowane po 14 dniach bez przelewania na cichą, blg = 3,5.] Edytowane 23 Listopada 2015 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) #58. Niemiecka IPASłód:Pilzneński - 4,5kg Caraamber - 0,3kgPszeniczny - 0,4kg Chmiel:Magnat - 25gMandarina Bavaria - 50g Hallertauer Comet - 50g Zacieranie:64 st. - 30 min. 72 st. - 30 min. 76 st. - 5 min.Chmielenie:Magnat 25g - 60'H.Comet 25g, M.Bavaria 20g - 15' H.Comet 25g, M.Bavaria 30g - 5' 21l 14blgDrożdże: Gozdawa U.S. West Coast Zabutelkowane po 14 dniach przy blg=4,0 Edytowane 12 Grudnia 2015 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) #59. Polska IPASłód:Pilzneński - 5,1kg Monachijski - 0,6kgCaracrystal - 0,2kg Carabelge - 0,1kg Karmelowy 600 - 0,1kg Pszeniczny 0,2kg Chmiel:Magnat - 20gSybillla - 25g Iunga - 105g Zacieranie:67 st. - 70 min. 76 st. - 10 min. Chmielenie:Iunga 40g - 60'Iunga 35g - 30' Iunga 20g, Magnat 20g - 15' Iunga 15g, Sybilla 25g - 5' 20l 16,5blgDrożdże: Gozdawa U.S. West Coast Chyba trochę przesadziłem z chmielem, Beersmith podaje mi ok. 110 IBU Celowałem bardziej w niecałe 100, bo miałem nadzieję na trochę wyższą wydajność, ale wyszło jak wyszło. Edytowane 13 Grudnia 2015 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się