Scyzoryk Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, chciał bym się dowiedzieć jak to jest z tym piwem po fermentacji burzliwej, moje wątpliwości co do moich piw są następujące, pierwsze piwo jak przelewałem na cichą wydało mi się lekko kwaśne, ale olałem to zabutelkowałem, piwo było ok, ale teraz uwarzyłem kolejne piwo, co prawda troszkę poszło słodów palonych, ale z powrotem czuję tą samą kwaskowatość, a piwo wydaje się, że jest ok. Nurtuje mnie to pytanie ponieważ chciał bym użyć gęstwy z tego drugiego, ale nie wiem czy to już kwach czy nie, i czy może lepiej zebrać gęstwę do słoika i poczekać do zabutelkowania, a czy może nie przejmować się i wykorzystać przy kolejnym piwie. Kolejne moje pytanie wiąże się z używaniem gęstwy z ciemnego piwa do fermentacji jaśniejszego, czy mogą być jakieś złe efekty takiej kombinacji. Edytowane 21 Stycznia 2014 przez Revelict Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 1. Daj piwo komuś doświadczonemu by ocenił, czy to infekcja, czy po prostu ci się wydaje. Piwo w trakcie fermentacji może smakować różnie, niekoniecznie przyjemnie, acz kwaśność powinna zapalić światełko ostrzegawcze. 2. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do gęstwy to chyba nie ma co ryzykować kolejnej warki i straconego czasu. 3. Lepiej jest tak zaplanować kolejność warek by gęstwę z piwa jaśniejszego/słabszego zadawać do piwa mocniejszego/ciemniejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Niestety nie znam nikogo kto mógł by ocenić, dam komuś z rodziny może mi tak wypaczyło smak, choć może rzeczywiście dziwnie smakuje, a mi wydaje się, że jest kwaśne. ----edit poprawione Edytowane 21 Stycznia 2014 przez Revelict Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 żeczywiscie Litości! Zerknij na Mapę piwowarów, może masz jakiegoś forumowego piwowara w okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzoryk Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Dzięki za rady;) kogoś poszukam. Pozdrawiam;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Nigdy nie używaj gęstwy co do której masz wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Szkoda surowców i czasu, jak masz zmarnować 20l brzeczki to lepiej już się szarpnąć te 15 zł na suche drożdże. A na tą gęstwę możesz odlać 5l brzeczki, jak będzie kwas to wszystkiego nie stracisz, a jak nie to zdobędziesz doświadczenie;) Edytowane 21 Stycznia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Jak potrzebujesz pomocy to pisz na pw coś poradzimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się