Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zgoda Opublikowano 28 Stycznia 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Do plików wrzuciłem przygotowany przez organizację Hop Growers of America przewodnik po amerykańskich odmianach chmielu na rok 2013. https://www.piwo.org/files/file/54-%7B%3F%7D/ lopusy, sebek, Chemik i 8 innych 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Bardzo przydatna rzecz, DZIĘKI! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 http://beerlegends.com/hops-varieties Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Przewodnik po odmianach jest publikowany co roku i zawiera wszystko, co trafiło do sprzedaży z upraw, łącznie z uprawami pilotażowymi (np. Cashmere, Tahoma czy Yakima Gold). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) CASHMERE Krzyżówka żeńskich genów Cascade i męskich Northern Brewer. Poziom Alfa kwasów wyższy niż w Cascade. Nie posiada farnezenu i dwa razy więcej humulenu niż Cascade. Charakteryzuje się łagodnym aromatem ziołowym i gładką goryczką. TAHOMA Córka odmiany Glacier. Zachowała niski poziom kohumulonu Glacier, jednocześnie zyskując wyższą zawartość alfa kwasów. Tahoma ma przyjemny zapach z subtelnymi nutami cytrusowymi. YAKIMA GOLD Krzyżówka między wczesną odmianą Cluster i męskimi miejscowymi Słoweńskimi chmielami. (dzikie?) Jest to doskonały uniwersalny chmiel z gładką goryczy i przyjemnym zapachem. Wszystkie trzy odmiany wychodowane na Stanowym Uniwersytecie Waszyngtońskim w 2013 roku. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez tomato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_wc Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Czy nie powinno być humulen zamiast humulina i kohumulon zamiast kohumulina? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Powinno, ale to chmiele amerykańskie Można też C15H24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Czy nie powinno być humulen zamiast humulina i kohumulon zamiast kohumulina? Chyba raczej humulon. Humulen to składnik olejków eterycznych a humulon to alfa-kwas. A gdzie w ogóle są te dziwne nazwy humulina i kohumulina? Nasze i amerykańskie nazewnictwo sa praktycznie takie same. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się