Skocz do zawartości

Fermentacja dolna - kończyć już burzliwą ?


omcdr

Rekomendowane odpowiedzi

Mam koźlaka dolna fermentacja, drożdże Brewferm Lager.

Na burzliwej siedzi już 16 dni, blg spadło z 16 do 6, piany już nie ma.

Temperatura fermentacji była około 12-14 stopni, teraz na mrozach spadła do 9 stopni.

 

Mam dylemat, czy jeszcze trzymać na burzliwej w tej niskiej temperaturze, ponieść temp., czy już filtrować, przelewać na cichą ?

Poproszę o porady doświadczonych Kolegów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwa pomiary w odstępie 1-2 dni. Jak nie spada przelewać. ( Wersja oficjalna )

 

Osobiście bym przelewał bez pomiaru. 16 dni burzliwej w takiej temp. dla lagera to na bank drożdże zrobiły robotę. Ciekaw jestem jakie posmaki wniesie taka temp...

 

P.S. Kolego czytać x100!!! Pytanie " Czy już przelewać na cichą" powinno być płatne złotkę na rzecz utrzymania serwera. Elroy miałby niezłe dudki z tego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Osobiście bym przelewał bez pomiaru. 16 dni burzliwej w takiej temp. dla lagera to na bank drożdże zrobiły robotę. Ciekaw jestem jakie posmaki wniesie taka temp...

A jak zejście temperatury było gwałtowne? nie przyhamuje drożdży?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.