omcdr Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Mam koźlaka dolna fermentacja, drożdże Brewferm Lager. Na burzliwej siedzi już 16 dni, blg spadło z 16 do 6, piany już nie ma. Temperatura fermentacji była około 12-14 stopni, teraz na mrozach spadła do 9 stopni. Mam dylemat, czy jeszcze trzymać na burzliwej w tej niskiej temperaturze, ponieść temp., czy już filtrować, przelewać na cichą ? Poproszę o porady doświadczonych Kolegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 Dwa pomiary w odstępie 1-2 dni. Jak nie spada przelewać. ( Wersja oficjalna ) Osobiście bym przelewał bez pomiaru. 16 dni burzliwej w takiej temp. dla lagera to na bank drożdże zrobiły robotę. Ciekaw jestem jakie posmaki wniesie taka temp... P.S. Kolego czytać x100!!! Pytanie " Czy już przelewać na cichą" powinno być płatne złotkę na rzecz utrzymania serwera. Elroy miałby niezłe dudki z tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Osobiście bym przelewał bez pomiaru. 16 dni burzliwej w takiej temp. dla lagera to na bank drożdże zrobiły robotę. Ciekaw jestem jakie posmaki wniesie taka temp... A jak zejście temperatury było gwałtowne? nie przyhamuje drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funekp Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 mi gęstwa fermentowała w temp 4 stopni celcjusza mowa o dolniakach i burzliwą zawsze robię około 14 dni i cichą tyle samo a nawet kilka dni więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się