betiglo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ponieważ w sklepie w którym chcę zrobić zakupy nie ma gotowych zestawów do uwarzenia piwa chciałabym kupić produkty korzystając ze składów podanych w zestawach z innych sklepów ,i tu pojawia się problem ,bo prawie w każdym sklepie pod tą samą nazwą kryje się inny skład ,a instrukcja warzenia przychodzi z zakupionym zestawem np. gotowy zestaw Belgian Pale-ale, ,czy Amber -ale, Kolch, Saison w różnych sklepach maja różny skład i zupełnie inne chmiele.Jak samemu skomponować takie piwo -w/g której receptury z którego sklepu? i w/g jakiego schematu to chmielić? Wiem, że najprościej to zrobić zakupy w dwóch sklepach ,w jednym tanie akcesoria ,a w drugim gotowe zestawy....,tylko tu znowu nie wiem z którego sklepu najlepsza receptura ? Możecie coś doradzić? Мr.BasboMr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Każdy z tych zestawów jest inny, na inne piwo, inaczej będzie smakować. Wybierz sobie sklep, któremu najbardziej ufasz i uwarz według jego receptury. Np. w homebreewing receptury układa bodajże Dori. Podejrzewam, że są sprawdzone i piwo według jej receptur powinno być dobre. Ale w innych sklepach też pracują fachowcy więc podejrzewam, że zestawy są sprawdzone. Ja robiłem jedno z zestawu z browamatora i wyszło dobre, chociaż ilość chmielu w instrukcji była zbyt duża. Możesz też zajrzeć na wiki i skorzystać z receptur zwycięskich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tezi Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Jeżeli chcesz robić własne receptury to polecam BrewTarget, a co do już gotowych receptur to są tutaj te o których mówi Dario i tutaj receptury piwowarów domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Dokładnie. Korzystaj z receptur piwowarów domowych. Potem zamów potrzebne surowce w wybranym sklepie. Nie ma co sobie utrudniać Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Potrzebuje kilka drobnych rzeczy -takich jak naklejany termometr,filtrator z oplotu,probówkę pokrywe do wiaderek,itp-i tu bezkonkurencyjnym jest sklep Ale piwo,maja tam równiez chyba w najtańszej cenie słody,ale niestety ,zaden z ich niewielkiej oferty zestawów mi nie odpowiada [chciałabym uwarzyć jakieś ale-jasne ,z małą ilośćią goryczki na początek],dlatego pytałam o sklep ,który ma fajnie dobrane produkty i chmiele w tych zestawach,bo tak jak wcześniej pisałam piwo o tej samej nazwie w różnych sklepach ma różny skład i różny chmiel![Rozważałam ofertę Twój browar, Homebrewing i Centrum Piwowarstwa]i nie wiem który z tych sklepów ma najlepiej skomponowany składna takie piwa. Zupełnie osobną kwestią jest zakupienie składników z danego zestawu w innym sklepie ,bo wtedy zupełnie nie wiem jak np. chmielić [jakie są czasy chmielenia?] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Kto Ci zabroni próbować zestawów z różnych sklepów? Wybierzesz ten, który Ci odpowiada. Jakkolwiek byś nie warzyła to i tak każde piwo będzie smaczne (jeśli przygotowane bez błędów w sztuce), a że któreś nie urwie Ci tego miejsca, gdzie plecy tracą swoją szlachetną nazwę no to cóż... najwyżej będziesz wiedziała jak na przyszłość zmodyfikować zasyp/chmielenie. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Termometr, probówkę i filtrator z oplotu można znaleźć w większości sklepów. Pokrywa to bardziej skomplikowana sprawa i może nie pasować więc musisz kupić tam gdzie kupowałaś wiaderko. Na tych kilku drobiazgach różnice w cenie będą niewielkie więc kupiłbym bym wszystko w 1 sklepie ( oprócz pokrywy), a za przesyłkę zapłacisz tylko raz. Do tej pory brałem gotowe zestawy z CP i Twójbrowar. Wszystkie piwa wyszły wyśmienite więc receptury układają na pewno dobrzy fachowcy. Nie ma znaczenia gdzie je kupisz. Na pewno jeżeli uwarzysz piwko zgodnie ze sztuką (i z przepisem) będziesz zadowolona z efektów. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Pawcio_1977 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Wiem,że te drobiazgi mogę kupic prawie w każdym sklepie ,tylko że akurat w CP i TB nie mają tego co w Ale piwo,ale pomijajac kwestię cen[np filtrator z oplotu w Ale piwo 19zł ,w BT-29zł,suszarka do butelek w Ale piwo 46zł,w innych 59no i te słody -najtaniej] pewnie zrobie zamówienie w dwóch sklepach.Generalnie chodziło mi o to SKĄD i CO wybrać na ten pierwszy mój raz....,ale jak piszecie ,że prawie wszystkie receptury ,mimo,ze różne dla tych samych nazw piw są sprawdzone i dobre to wybór będzie prostszy choć nie łatwy...[mój wybór się zawęża do jasnych i ostatecznie bursztynowych ALE z małą goryczką -do 30-35 IBU] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Weź którąkolwiek 12tkę na amerykańskich lub nowozelandzkich chmielach z zestawów dostępnych w sklepach. Z instrukcją w łapkach policz jakie IBU wyjdzie Ci z chmielenia wg. przepisu i zmodyfikuj je przesuwając chmiel z goryczki na aromat tak by dostać 30-35 IBU. Będziesz zadowolona, gwarantuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ale ja nie czaję po co tak kombinować. Przejrzyj receptury na forum. Zamów w wybranym sklepie potrzebne składniki. Zapewne będzie to 4kg pale i 0,7kg jakiegoś caramber. 50g granulatu zgodnie z receptura, podobnie drożdże i po temacie. Dostępne w każdym sklepie. Aha, suszarkę do butelkę to ja bym odpuścił. Przynajmniej ja nie bardzo wiem po co to potrzebne;) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Przynajmniej ja nie bardzo wiem po co to potrzebne;) Dla wygody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Za cenę tej suszarki można mieć z 5-6 skrzynek na piwo... Świetnie schną w nich butelki;) Ale nie róbmy OT Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Moze faktycznie odpuszczę tą suszarkę ,zwłaszcza ,ze tylko na nia czekam [niedostępna w Ale piwo] Nie wiem tylko jak z czasami chmielenia ,bo jak zerżnę przepis z gotowego zestawu i kupie osobno słody ,chmiele i drożdze to instrukcja warzenia dołaczona do zestawu,chyba ,ze kupię standartowo lubelski i marynkę i standartowo będe chmielić dla tych chmieli [muszę oczywiście doczytać],chociaż przyznam ,ze chciałabym spróbować tych amerykańskich smaków choć narazie jestem zielona tak jak one [jezeli chodzi o smak] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 standartowo Nie ma 'standartów', są za to 'standardy'. Nie wiem tylko jak z czasami chmielenia ,bo jak zerżnę przepis z gotowego zestawu i kupie osobno słody ,chmiele i drożdze to instrukcja warzenia dołaczona do zestawu Zamiast kupować zestaw z instrukcją chcesz kupić osobno wszystkie składniki i zastanawiasz się jak chmielić bez instrukcji? Nie chwytam tego toku myślenia. Jeśli kupisz gotowy zestaw surowców to nikt nie zabroni Ci pozmieniać instrukcji warzenia pod własne potrzeby, jak chociażby po to żeby zmniejszyć goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 dobra, to może zróbmy prościej - powiedz jakie piwo chcesz uwarzyć, a my podlinkujemy jakieś receptury z forum (razem z instrukcjami kiedy chmielić, itp.) i coś sobie z tego wybierzesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Właśnie o to chodzi. Koleżanka chyba nie wie, że receptura to nie tylko zasyp. To również metoda zacierania, wysładzania i sposób chmielenia. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 W pierwszym poście wspomniałaś o saisonie. Robiłem go wg przepisu Dori, W sklepie ma zestaw surowców (zestaw premium) . ale recepturę na to samo piwo znajdziesz w wiki. Dobre piwo. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Przede wszystkim staraj się zrozumieć dlaczego dana receptura jest skonstruowana tak, a nie inaczej. Porównuj z innymi w tym samym stylu, zapoznaj się z opisem stylu BJCP, zapoznaj się z charakterystykami składników. A potem już tylko potrzeba sporo doświadczenia i sporo warek na koncie by samemu się przekonać na ile ta cała teoria sprawdza się w praktyce Na początek im prostsze zasypy tym lepiej, łatwiej się dzięki temu zobaczyć jak zachowują się poszczególne składniki. Choć w sumie pierwsze kilka warek to głównie uczenie się sprzętu, techniki i szukanie swoich metod i technik, które będą się sprawdzać we własnym browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Składniki do piwa chcę zerżnąć z zestawu z innego sklepu,ponieważ w tym ,w którym chcę zrobić zakupy [Ale piwo ] nie ma gotowych zestawów takich piw ,które chciałabym zrobić-na początek na pewno jasne do bursztynowego na pewno nie mocno goryczkowe [do 30-35 IBU] i górnej fermentacji,bo w piwnicy mam za zimno [5-6 stopni] Ostatecznie w grę wchodzi Twój Browar [bo tam również mają przezroczyste fermentatory]no i zdecydowanie większy wybór gotowych zestawów ,nie musiałabym kombinować ze słodami,chmielami i szukać sposobów chmielenia Jakies sugestie oprócz Saisona na pierwszy raz ? Jeśli ostatecznie zakupy zrobię w TB to tam znowu za duży wybór jak dla laika -do rozwazenia -Saison,Summer ale,Polskie jasne,Belgian Blond,Belgian Amber,American Amber,Kolsch....Dodatkowo ten Saison w/g np.Dori ma inny skład słodów i inne chmiele i chyba prawie wszystkie wymienione różnia się trochę .Głupie pytanie,które lepsze?-przypuszczam ,ze obydwie wersje dobre...i bądź tu mądry człowieku.. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 A może jednak warto byłoby skompletować surowce samodzielnie z dostępnych w Alepiwo.pl? Na wiki oraz na forum jest mnóstwo sprawdzonych przepisów, możesz wziąć np. jakieś Polskie Ale, które są dość nieskomplikowane. Sam jestem dopiero po pierwszym zacieraniu i robiłem to: http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Składniki na to są dostępne chyba w każdym sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Powiem ci ,że zwracałam uwagę na to piwo ,tylko ,ze w opisie pisze,że mocno chmielone ,musiałabym jakoś zmniejszyć te proporcje[jak?]i czasy chmielenia [jak?],by uzyskać goryczkę w przedziale 30-35IBU.To IBU to tez tak piszę o takich wartościach ,bo przypuszczam, ze to co moi panowie piją [Zywiec,Tyskie,Lech...]ma mniej niż 30tych jednostek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 A może jednak warto byłoby skompletować surowce samodzielnie z dostępnych w Alepiwo.pl? Na wiki oraz na forum jest mnóstwo sprawdzonych przepisów. Właśnie to próbuje koleżance od kilku postów powiedziec. Zwykle american pale ale. I pozna technologię i pozna amerykańską woń Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikun87 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Tylko na razie nie było żadnej konkretnej propozycji Może niech ktoś bardziej doświadczony się wypowie i trochę zmodyfikuje przepis na FAH, żeby był mniej goryczkowy albo podsunie jakiś inny sprawdzony, równie prosty. Pozwolę sobie podlinkować post jednego z forumowiczów, myślę, że ten przepis mógłby być wart uwagi: http://www.piwo.org/topic/8352-zapiski-z-warzenia-w-szamanskim-saganie/?do=findComment&comment=201230 Edytowane 29 Stycznia 2014 przez mikun87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Bartek proponuje pale ale na słodzie pale ale ,mikun piwo na pizneńskim i już mam dylemat. Powiem Wam,że robie dużo rzeczy sama -piekę różne smaczne chleby na swoim zakwasie,robię smaczne kiełbasy ,wędze pyszne szyneczki,robię rózne nalewki,wina miody pitne ,ale to piwo to mnie chyba przerasta.... na razie spadam,bo jutro z rana na narty] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 ... a ja zaproponuję Ci proste rozwiązanie - jeśli chcesz zrobić zakupy w alepiwo.pl to po prostu zadzwoń do nich. Piotrek na pewno Ci coś doradzi, a jeśli będzie taka potrzeba pewnie i przygotuje Ci odpowiedni zestaw wraz z instrukcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się