qwertyuk Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Witam, Uporałem się ze sporą ilością informacji dostępnych w internecie dotyczących tworzenia piwa w domowych warunkach. Początkowy planowałem zakupić puszkę Coopersa IPA + ekstrakt słodowy i w ten najprostszy sposób zrobić pierwsze piwo. Plan się zmienił i wraz z ilością przyswojonych informacji zapragnąłem mieć większy wpływ na swoje piwo. Padło na ekstrakt niechmielony + chmielenie według własnego uznania. Postaram się możliwie dokładnie opisać wstępny plan. Was proszę o modyfikacje tak by wszystko wyszło jak najlepiej. Styl: IPA albo AIPA. Wydaje się wybaczać błędy a dodatkowo lubie ten styl. Ilość: 20l Ekstrakty słodowe: - Ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY - 3,4 kg - Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt - Light (Jasny) - 500 g Drożdże: - Drożdże suche Safale US-05 Chmiele (granulat) w procesie gotowania dla goryczki: - Magnum 15g co każde 15min gotowania, i 20g bezpośrednio po gotowaniu w czasie chłodzenia, i 20 w połowie chłodzenia = 100g Chmielenie (granulat) na zimno, do cichej femrntacji: - Chmiel Citra 30g lub Chmiel Centennial 30g (tu proszę o pomoc w decyzji) - Chmiel Waimea 30g Kilka pytań: 1. Zastanawiam się nad pominięciem ekstraktu słodowego w proszku 500g ? 2. Czy wybrane drożdże są ok ? 3. Czy nie za dużo chmielu na goryczkę ? ewentualnie czy zastosować inny chmiel ? 4. Czy gotować chmiel innych odstępach czasowych? 5. Citra 30g lub Chmiel Centennial 30g w połączeniu z Waimea 30g dla aromatu ? Wszelkie sugestie i wskazówki mile widziane. Startuje w połowie przyszłego tygodnia więc jest jeszcze czas na modyfikacje. Będę wdzięczny za Waszą pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tezi Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) 1. Ja bym jednak sypał zwłaszcza przy takiej ilości chmielu (jak się nie mylę to ekstrakt powinien dać Ci coś koło 11- 12 Blg, a z suchym pewnie coś koło 14 - 15 będzie, jak się mylę to mnie popraw ) 2. Lepsze chyba będą S-04, ale US-05 też będą ok 3. Jak lubisz wysoką goryczkę, to powinno być ok. 4. Co do gotowania, ja bym sypnął 30 g na 60 minut, 15 g na 15 minut i 15 g na 5 minut), a na chłodzenie sypnął bym całe 40 g od początku (ale nie wiem czy jest sens sypania aż tyle). 5. Lubię Citrę Polecam używać np. BrewTarget, to możesz tam sobie obliczyć ile czego Ci wyjdzie przy konkretnych założeniach. Udanego warzenia! Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Tezi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) 1. Z ekstraktem suchym będziesz mieć 20L i około 15 BLG natomiast jak go nie dodasz wyjdzie około 12 BLG - wybór należy do Ciebie 2. Drożdże jak najbardziej OK 3. goryczka OK aczkolwiek jak dla mnie trochę za dużo 4. 45minut jest trochę bez sensu więc lepiej dać 25g na 60minut i później po 15 na 30, 15, 5, dodatkowo przy chłodzeniu nie musisz się tak rozdrabniać, rzuć całość na początku chłodzenia, uzyskasz lepszy efekt. 5. Nie mam zdania. Jak dla mnie oba są OK. edit: jeszcze co do Magnum to na ostatnie 15, 5 minut zamień go na citrę / centeniala da to lepszy efekt (najlepiej jak podzielisz je po pół i dasz każdego po trochu) Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) AIPA nie będzie bo magnum jest niemcem taka ilość magnuma przy 12blg da paskudną gorycz daj na 60min na goryczkę na 15-10 na smak i 5-0 na aromat i na cichą bo z tego co napisałeś chcesz tylko przy gotowaniu magnumem chmielić ,a to jest odmiana goryczkowa (albo i supergoryczkowa) a nie uniwersalna to wyjdzie ci coś pod 100ibu,biorąc pod uwagę że puszki schodzą dość nisko z blg i nie będzie za wiele podbudowy słodowej jak to z puszek może to piwo być bardzo ciężko wypić chyba że jesteś miłośnikiem wszędobylskiej goryczy ,ale musisz przygotować się na krytykę innych jak będziesz częstował to jest moje zdanie i mogę się bardzo mylić nie dopisałem że to na 5-0 min to nie magnum ,to 15-10 też bym raczej w magnuma się nie pchał Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Zainstalowałem BrewTarget. Po przeanalizowaniu goryczka zdecydowanie będzie za wysoka. Zmodyfikowałem chmiele ich ilośc i czas gotowania. Chmielenie Aby uzyskać 60 IBU: - Simcoe 15g 35min - Citra 10g 20min - Simcoe 15g 10min I na zimną zostaje mi 20g Citra. Słód Aby uzyskać 14,8 gęstości początkowej: - 3,4 ekstraktu płynnego - 0,5 kg suchego ekstraktu Więc mieliście racje i zostaje suchy również zostaje. Tak chyba powinno być OK, przynajmniej wedłóg BrewTarget. Co myślicie ? Edytowane 31 Stycznia 2014 przez qwertyuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Po mojemu to brakuje Ci chmielu na goryczkę. Dorzuć z 15g magnuma na 60min i wtedy powinno być OK. Na zimno 20g citry da mizerne efekty ja bym dodał jeszcze z 20g jakiegoś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Po mojemu to brakuje Ci chmielu na goryczkę. Dorzuć z 15g magnuma na 60min i wtedy powinno być OK. Na zimno 20g citry da mizerne efekty ja bym dodał jeszcze z 20g jakiegoś innego. jesteś pewny ? według programu wyszło 60 IBU. Dla przykładu: jeśli dodam Chinook 30g na 60 min to przy całościowym założeniu wyjdzie aż 130 IBU. Ewentualnie podbił bym do 80 IBU a część Simco poszła by na zimne chmielenie. Edytowane 31 Stycznia 2014 przez qwertyuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Obserwuję, bo też chcę coś takiego zmajstrować Podziel się efektami po burzliwej, cichej i leżakowaniu ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Kurde z postu na post zmieniasz schematy i wybrane chmiele. Napisz jakie masz chmiele to dobierzemy coś żeby to było OK. Chmiele na 60minut dają goryczkę, na 30 smak a poniżej 15 aromat. Oczywiście na każdym etapie trochę goryczki się zrobi (alfa kwasy się zizomeryzują) ale polecam przestrzegać przedziałów były one dobrane eksperymentalnie przez kolegów z dużo większym doświadczeniem i dają naprawdę dobre efekty. Jak masz chmiele Simcoe, Chinook i Citrę to ja bym Ci radził zrobić chmielenie w ten sposób: 15g Simcoe 60min 15g Citra 30min 15g Chinook 10min 15g Citra 5min Plus coś na zimno. Z tego mi wychodzi około 50 IBU. Dodatkowo pytanie: będziesz gotować całą objętość czy częściowo? Przy całej objętości jest OK ale przy mniejszej (tzn gęściejszym piwie) może Ci się zmniejszyć utylizacja chmielu co spowoduje obniżenie goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Dodatkowo pytanie: będziesz gotować całą objętość czy częściowo? Planuje gotować na dwa razy po 7 litrów - taki mam gar. Chmiele podzielę na dwa gotowania. Kurde z postu na post zmieniasz schematy i wybrane chmiele. Napisz jakie masz chmiele to dobierzemy coś żeby to było OK. Na razie nie jeszcze się nie zaopatrzyłem. Citre i Simcoe chce na pewno użyć gdyż je lubie. Zmieniam dodatki na bieżąco bo nie mam doświadczenia w tej kwestii. Aby nie tracić aromatów Simco i Citry w gotowaniu wpadłem na pomysł użycia Tomahowk na goryczkę. Wybaczcie że to kolejna propozycja ale wole eksperymentować na papierze niż w gotowaniu. - Tomahowk 30g 60min - Citra 10g 20min - Simcoe 15g 10min - Simcoe 15g 0min I na zimną zostaje mi 20g Citra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Daj tego tomahawka 20g na 60min a citre daj na 30 min. Resztę daj na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Malinowy Jęczmień bardzo dziękuję za pomoc. Wszystkim zainteresowany postaram się zdać relacje z gotowania i całego procesu na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Bez inwestycji w garnek chyba się nie obejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Przy warzeniu na słodach będę się tym martwił. Półki w grę wchodzą ekstrakty mogę gar pominąć. Co prawda gotowanie na dwa razy to więcej zachodu, ale jakoś to przeboleje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Szkoda czasu na ekstrakty. Ja zrobiłem z nich swoje pierwsze piwo i potem stwierdziłem że mogłem od razu brać się za zacieranie. Przy jakimś lekkim piwie to żadna filozofia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 (edytowane) Jakiś czas już minął ale obiecałem że zrelacjonuje co i jak więc kontynuuje wątek. Ekestrakt początkowy wyszedł 16,5BLG Proces gotowania na dwa garnki trwał 4 godziny. Dla początkującyh informacja że zdecydowanie warto od razu zainwestować w garnek 30L i na jeden rzut zrobić wszystko (niby oczywiste, ale dla początkującego nie zawsze) Po 7 dniach burzliwej zlałem piwo na cichą. Przy zlewaniu BLG wyszło 5. Tu błąd, bo piwo po 7 dniach wciąż aktywnie pracowało w rurce fermentacyjnej - 2-3 dni dały by pożądany efekt. Ale sałato się. Zlałem na cichą i dorzuciłem od razu citre do chmielenia na zimno (kolejny błąd, trzeba było wrzucić w ostatnie 3 dni cichej). Na cichej piwo pracowało w rurce i bulkało przez 3 dni. Nagle przestało fermentować - woda w rurce stoi. Powstaje pytanie: Co mam robić? temperatura w jakiej piwo stoi aktualnie to 21 stopniach. Czekać do końca te 7 dni cichej czy od razu butelkować ? Mam nadzieje że wątek przyda się wszystkim, którzy stoją lub w przyszłości staną przed podobnym dylematem. Edytowane 14 Marca 2014 przez qwertyuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Wyrzuć bulgadełko. Tylko pomiar cukru przez kolejne dni prawdę Ci powie. Jak się nie zmieni to butelki. Jak możesz zmniejsz tempke. 7 dni to max chmielenia na zimno, optimum 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Dla początkującyh informacja że zdecydowanie warto od razu zainwestować w garnek 30L nie 30 a 40,albo i 50 czemu 7 to max ?niby że trawa będzie? czytałeś o takich co chmielili przez 2 tygodnie i wszyscy się zachwycali,albo do kega dawali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 O 4 dniach słyszałem od Johna Kimmicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 a ja nie pytałem o 4 tylko o 7 też słyszałem i czytałem że podobno już w ciągu 3 dni wszystko co najlepsze jest w stanie przejść do piwa ja w okolicach 5-6 trzymam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Bo chciał robić cichą tyle dni. Pozatym jak 4-5 dni jest najlepiej to potem się aromat zmniejsza. Po 3 ta, papuguje "trawiaste" efekty, bo i tak tepke ma wysoką. I nie, nigdy nie będe eksperymentowal samemu po ilu dniach sie pojawią, bo po co? uczmy się na błędach innych. Dochodzi przecież jakość chmielu, przetrzymywania. etc. 4. dał 20g także szału nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Dziś rano (4 dni po zlaniu na cichą) zmierzyłem BLG. Wyszło ~3,2 według wskazań pływaka. Piwo mętne. Czuć przyjemny zapach Citry i Simcoe. W smaku bardzo OK, z drożdżowa końcówką, która mi przeszkadza. Na powierzchni brak jakiekolwiek piany. Trochę unoszącego się chmielu. Planuje poczekać do jutra rano i sprawdzić jeszcze raz jeśli nie zejdzie niżej to chyba zacznę butelkować. Edytowane 15 Marca 2014 przez qwertyuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwertyuk Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Blg po 2 dniach wciąż 3,2. Zabutelkowałem, dodałem 94g glukozy i czekam aż się nagazuje. Dość spore zmętnienie coś jak Grand Prix. Teraz postoi 2 dni w temp pokojowej a później obniżę temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PioterParker89 Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 W dniu 14.03.2014 o 21:14, qwertyuk napisał: Jakiś czas już minął ale obiecałem że zrelacjonuje co i jak więc kontynuuje wątek. Ekestrakt początkowy wyszedł 16,5BLG Proces gotowania na dwa garnki trwał 4 godziny. Dla początkującyh informacja że zdecydowanie warto od razu zainwestować w garnek 30L i na jeden rzut zrobić wszystko (niby oczywiste, ale dla początkującego nie zawsze) Po 7 dniach burzliwej zlałem piwo na cichą. Przy zlewaniu BLG wyszło 5. Tu błąd, bo piwo po 7 dniach wciąż aktywnie pracowało w rurce fermentacyjnej - 2-3 dni dały by pożądany efekt. Ale sałato się. Zlałem na cichą i dorzuciłem od razu citre do chmielenia na zimno (kolejny błąd, trzeba było wrzucić w ostatnie 3 dni cichej). Na cichej piwo pracowało w rurce i bulkało przez 3 dni. Nagle przestało fermentować - woda w rurce stoi. Powstaje pytanie: Co mam robić? temperatura w jakiej piwo stoi aktualnie to 21 stopniach. Czekać do końca te 7 dni cichej czy od razu butelkować ? Mam nadzieje że wątek przyda się wszystkim, którzy stoją lub w przyszłości staną przed podobnym dylematem. Hejo, jak w końcu chmieliłeś i na jakich ekstraktach?? Możesz podać przepis i jakie były efekty?? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się