Skocz do zawartości

Browar Polonia Minor


Albert

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

 

Chciałbym tutaj rozpocząć zapiski z produkcji moich domowych piw. Zachęcam do lektury i udzielania rad, oraz jeśli konieczne zwrócenia uwagi na ewentualne błędy w celu ich wyeliminowania, bo wiadomo że każdy dąży do tego aby być coraz lepszy piwowarem, by móc warzyć wyśmienite piwa których trudno szukać na sklepowych półkach .

 

 

1# Piwo jasne z Brewkitu - WES

(1,7 kg + Ekstrakt słodowy 1,2kg )

 

To moja pierwsza warka więc nie wiedząc na czym to wszystko polega postanowiłem sporządzić ja na tanich surowcach, żeby przy ewentualnej porażce nie wyrzucić pieniędzy w błoto. Co się okazało warzenie z koncentratu jest dość proste, a piwo z "puch" ( WES) nie spełnia moich oczekiwań smakowych jest cienkie, wodniste ogólnie bez wyrazu. Wszystko przebiegło bez infekcji oraz niespodzianek więc można to zaliczyć do sukcesów.

 

Warzenie 10.12.2013r.

Brzeczka po uwodnieniu zawartości puszek miała 11oblg .Gdy ją wystudziłem dodałem drożdże Safale - 04 wcześniej zhydratyzowane . W ciagu 4 dni stopień blg spadł do 5 po kolejnych 4 dniach(18.12.2013) wyszło 4blg wiec postanowiłem rozlewać do butelek . Dodałem 120g glukozy krystalicznej i zakapslowałem. Wyszło 39 butelek 0,5L. Dziś to piwo wygląda tak:

post-8530-0-07470300-1391116713_thumb.jpg

 

 

 

2# Docklands Porter z Brewkitu Mountons Gold

( 2x 1,5 kg )

 

Warzenie: 17.01.2013r.

Z tym piwem mam lepsze wrażenia niż z poprzednim, aczkolwiek drożdże z zestawu nie mogły sprostać zadaniu i zatrzymały fermentację na poziomie 5o blg. Po 12 dniach postanowiłem rozlewać do butelek wyszło ich 38 o pojemności 0.5L .. Trzeba poczekać aż dojrzeje i sprawdzić jak będzie smakowało przy dzisiejszej degustacji zapowiada się obiecująco 100 razy lepiej niż tamto wcześniejsze.

Oto efekt dzisiejszej pracy:

post-8530-0-13332900-1391117534_thumb.jpg

Edytowane przez Albert
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oraz jeśli konieczne zwrócenia uwagi na ewentualne błędy w celu ich wyeliminowania

Trzeba poczekać aż dojrzeję i sprawdzić jak będzie smakowało

Witam,

mnie mówili, że do Whisky trzeba dojrzeć, ale widać i do piwa też ;)

 

Pozdrawiam i życzę coraz lepszych piwek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

mnie mówili, że do Whisky trzeba dojrzeć, ale widać i do piwa też ;)

 

 

 

Pozdrawiam i życzę coraz lepszych piwek

 

 

 

A mi mówiono że to sery ,szynki , piwa ,whisky i wiele innych rzeczy musi dojrzeć. Piwo również podczas leżakowania dojrzewa dla potwierdzenia najprostszy fragment z wikipedii :

 

" Nowoczesne browary często sztucznie nasycają piwo dwutlenkiem węgla, który usuwa związki lotne, tworzące zapach młodego piwa i skraca znacząco okres leżakowania. Proces leżakowania czyli dofermentowania i dojrzewania piwa powinien przebiegać w przypadku piw dolnej fermentacji w temperaturze –1 do +1 °C przy nadciśnieniu powyżej 0,03 MP-a, a przy piwach fermentacji górnej 10–12 °C. Trwa on w zależności od rodzaju piwa 4–6 tygodni w przypadku fermentacji klasycznej lub 2–3 tygodnie w tankofermentorach. Niektóre gatunki piwa wymagają jednakże kilkumiesięcznego okresu dojrzewania. "

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3# Pale Ale 12o blg

02.02.2014r

 

Zasyp: zestaw z twojbrowar.pl

Słód Pale Ale 3,2 kg

Słód Monachijski 0,6 kg

Słód Cara Light 0,2kg

 

Zacieranie:

68°C - 70 minut

78°C - 10 minut

 

Chmielenie:

 

Chmiel Phoenix - 30g - 60 min

Chmiel Progress - 40g - 10 min

 

Drożdże: Windsor Danstar 11g

 

Pierwsza moja warka z procesem zacierania ciężko było dużo nerwów i niepewności . Człowiek się całe życie uczy o czym się przekonałem w trakcie warzenia. Po wysładzaniu wyszło mi około 20L brzeczki o ekstrakcie 11o blg i nie dolałem niestety wody do większej ilości bo nie chciałem rozcieńczać "niepotrzebnie", ale nie przewidziałem takiego obrotu zdarzeń i tyle odparowanej wody. Ekstrakt wzrósł do 15oblg co nie powiem zdziwiło mnie niemiłosiernie wiec przewiduje ze jest maksymalnie około 17l brzeczki najbardziej się obawiam intensywności goryczki, która teraz możne być dość mocna. Podczas fermentacji zapach z rurki się unosił bardzo siarkowy obawiałem się infekcji i zepsucia piwa , ale po dniu wrócił z powrotem do chmielowego zapachu więc przewiduję że tak przebiega fermentacja zadanych drożdży. Minęło 5 dni, a fermentacja dalej trwa zlewanie na cichą jest przewidziane 12.02.2014r.

post-8530-0-62290200-1391778107_thumb.jpg

post-8530-0-94998800-1391778126_thumb.jpg

post-8530-0-99012800-1391778143_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10.02. moje Pale Ale zostało przelane na cichą zeszło do poziomu Blg 5o i przebywa w temp. 18-20 st . Piwo w smaku dobre choć zbyt mocno goryczkowe, prawdopodobnie tak jak myślałem jest to powodem zbyt dużego odparowania podczas chmielenia. Bardzo klarowne o pięknym złotym kolorze .

Edytowane przez Albert
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dawno mnie nie było, ale natłok zajęci mi to uniemożliwił ;/ Moje Pale Ale po 7 dniach cichej zostało przelane do butelek wyszło kolo 35 butelek . Pewne problemy wyszły z "gretą " , podczas kapslowania zaczęła ucinać szyjki, ale jakoś sobie z tym poradziłem . Po trzech tygodniach leżakowania piwo klarowne, nagazowane odpowiednio z piękną gęstą pianą o intensywnym chmielowym aromacie oraz wspaniałej goryczce. Warka uwarzona z sukcesem .

 

 

W planach mam po świętach uwarzyć Żytniaka i mam prośbę, czy jako bardziej doświadczeni Piwowarzy macie jakieś sposoby na filtrowanie żytnich zacierów? Słyszałem że są problemy i długo ona trwa poprzez konsystencje zacieru.

Edytowane przez Albert
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

4# Żytnie 12o blg

26.04.2014r

 

Zasyp: zestaw z twojbrowar.pl

Słód Żytni 2 kg

Słód Monachijski 1 kg

Słód Pale Ale 0,8 kg

Słód Żytni Karmelowy 0,2kg

 

Zacieranie:

45°C - 15 minut

52°C - 10 minut

63°C - 25 minut

72°C - 40 minut

78°C - 5 minut ( następnie podgrzanie zacieru do 80o C w celu lepszej filtracji )

 

Chmielenie:

 

Chmiel Lubelski - 25g - 60 min

Chmiel Lubelski - 10g - 10 min

 

Drożdże: Fermentis WB - 06

Obawiałem się tego piwa, ponieważ się naczytałem że filtracja jest dość ciężka. Wysładzałem wodą o temperaturze 80 st i nie było żadnego problemu z filtracją ale dla pewności nie zawracałem pierwszych 2l brzeczki . 3 maja piwo zostało przelane na fermentacje cichą. Sama burzliwa dość sprawnie przeszła drożdże zjadły cukier do 2st blg. Teraz tylko czekać na koniec fermentacji i rozlewać do butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5# Witbier 11o blg (plan)

11.05.2014r

 

Zasyp: zestaw z twojbrowar.pl

Słód Heidelberg 2kg

Słód Pszeniczny 0,5kg

Pszenica 1kg

 

 

Dodatki:

Kolendra 15g

Curacao 15g

Płatki owsiane (błyskawiczne) 0,2kg

Skórki ze świeżo startej pomarańczy i cytryny ? g

Rumianek ? g

 

Zacieranie:

52°C - 20 minut

63°C - 60 minut

72°C - 25 minut

78°C - 10 minut

Chmielenie:

 

Chmiel Lubelski - 15g - 60 min

Chmiel Amarillo - 10g - 10 min

 

Drożdże: Fermentis S - 33

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.