księciu-niu Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Krótki zarys stanu faktycznego: warzę z ekstraktów słodowych, mam tylko 10 litrowy garnek, więc brzeczki do chmielenia jest w nim pewnie z 8 litrów, a po odfiltrowaniu pewnie jeszcze z litr odpada. Do tej pory resztę uzupełniałem przed zadaniem drożdży wodą, więc robiłem takie domowe HGB, co na pewno nie jest najlepsze dla przyszłego piwa. A ponieważ mam jeszcze garnek 6-litrowy, to tak sobie teraz pomyślałem, czy nie byłoby lepiej jakbym warzył w dwóch garnkach naraz (10 i 6 l.), rozdzielając składniki i do każdego garnka dodając po „trochę” ekstraktów słodowych i chmieli. W ten sposób otrzymałbym o klika litrów nachmielonej brzeczki więcej, więc ilość czystej wody dodawanej do uzupełnienia do 20 litrów byłaby mniejsza. Problem jest tylko w tym, że z uwagi na różną objętość garnków nie udałoby mi się w obydwu otrzymać brzeczki o tych samych parametrach - pewnie byłaby inna ilość (inna proporcja) wlanego ekstraktu słodowego i dodanych chmieli (dodawałbym je oczywiście w tym samym czasie i starał się żeby mniej więcej proporcjonalnie było ich tyle samo) – więc i efekt końcowy w każdym garnku byłby inny. Czy późniejsze, przed zadaniem drożdży, zmieszanie takich dwóch brzeczek nie niosłoby za sobą jakichś większych niebezpieczeństw dla przyszłego piwa? Czy lepie pozostać przy warzeniu w tym jednym 10-litrowym garnku? (za rady, żeby kupić większy gar z góry dziękuję ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 kup większy gar tak serio nie powinno mieć znaczenia,nawet jak będziesz miał różnicę 5blg między garami to i tak się przecież to wymiesza niby lepiej chmielić całość niż połowę i wody dolewać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Ja bym robił tak jak piszesz. Niebezpieczeństwa te co zwykle, higiena i dezynfekcja jak zawsze ważna. Ja tak zacierałem barley wine ze względu na gęstość brzeczki - na dwa razy i do jednego fermentora. Jasne, różniły się między sobą, ale trafiły do jednego gara i się wymieszały. Liczy się efekt końcowy. Poza tym nie widzę nic zdrożnego w uzupełnianiu wodą do objętości czy zadanego ekstraktu. Sam chłodzę zamrożoną wodą, czyli rozcieńczam nachmieloną brzeczkę przed fermentacją. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kudlaty_Cn Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Tak jak mi to napisał jeden z kolegów na forum "Browar to nie apteka" i dzięki mu za to próbój, a potem napisz co wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Robienie takiego domowego HGB przed fermentacją to nic strasznego; pamiętaj tylko, że 2x więcej garnków, to 2x większa szansa na złapanie jakiegoś dziada Jeżeli wszystko dobrze policzysz, to nie widzę problemu, uzyskasz pewnie bardzo dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyP Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 A więc oczywiści możesz spokojnie mieszać, nic się nie stanie jeżeli będziesz miał różne gęstości brzeczki, jednak jeżeli nie masz chłodnicy to proponuje warzenie na raz w tym 10 i 6 połączyć i uzupełnić wodą, w przypadku gdybyś miał chłodnice możesz robić na 2 raty i połączyć je ze sobą kilka godzin później, do zadanej drożdzami pierwszej warki, no i oczywiście możesz robić na raz w garnkach 10 i 6 po 2 razy aby mieć więcej wspaniałego piwka. Jeżeli chodzi o ryzyko zakażenia, w przypadku przelewania gorącej brzeczki nie ma tego ryzyka praktycznie, w przypadku chłodzenia jest, ale jeżeli nie będziesz chlapał tym po ścianach czy coś to tez nie masz co się bać fermentor umyty zdezynfekowany i możesz być spokojny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
księciu-niu Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Dzięki wszystkim za odzew. W takim razie zagotuję w tym samym czasie w dwóch garnkach (nie mam chłodnicy), starając się rozdzielić zaplanowane składniki w proporcji 1 do 2, schłodzę na balkonie i zmieszam przelewając do fermentora przed zadaniem drożdży (i uzupełnię wodą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zamiast wystawiać na balkon, lepiej spróbuj ochłodzić garnki w wannie z zimną wodą, będzie zdecydowanie szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
księciu-niu Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Przy obecnych (jeszcze) temperaturach to bym dyskutował, ale z tym to już sobie poradzę (pewnie na pierwszych kilka minut wstawię do wanny, a potem na balkon). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Jak robiłem piwa z ekstraktów, to też używałem garnków 10 i 5 litrów. Nic złego się nie stało, a piwa wyszły dobre. Składniki starałem się podzielić proporcjonalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się