gregi1 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Jaką pierwszą warkę byście polecili komuś kto zaczyna swoją przygodę z robieniem piwa? Powinno być dość łagodne w smaku tak abym nie tylko ja był z niego zadowolony ale i małżonka, więc nie może mieć za dużo goryczy A przede wszystkim powinno być takie aby za pierwszym razem się udało Aha i to musi być brew kit, na pierwszy raz bez zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Stout :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregi1 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Stout :-) Taka była moja pierwsza myśl. I małżonka go uwielbia, ale wyczytałem gdzieś tutaj na forum że ten coopers stout wychodzi fatalny A nie chciałbym jej do tego zrazić. A czy w takim razie polecicie czy robić go z drożdzami dołączanymi do puszki czy z jakimiś innymi (jeśli innymi to jakimi)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paddy Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Jeśli masz garnek 10l oraz jesteś gotowy poświęcić trochę więcej czasu to polecam Ci warzenie z ekstraktów niechmielonych. Masz np. gotowy zestaw na stouta na browamatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregi1 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Garnek to nie problem. A jak dużo więcej czasu trzeba poświęcić. I podacie link do jakiejś instrukcji co z tym wszystkim zrobić, tam jest jakiś granulat itp. Sorki za pytania laika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Nie trać czasu na brewkity, bo zwiędniesz ty, zanim ono dojrzeje i będzie pijalne Lepiej zaczekać miesiąc, skompletować sprzęt i mieć pierwsze piwo świetne wcale nie długo po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Stout jest bardzo wdzięczny na pierwszy rzut. Też polecam amber/brown ale - też przyjemne, a ciężko zepsuć. A jak dużo więcej czasu trzeba poświęcić. I podacie link do jakiejś instrukcji co z tym wszystkim zrobić, tam jest jakiś granulat itp Na górze w belce jest "wiki" - tam znajdziesz wszystko w pigułce. Na forum w dziale piaskownica jest podpięta mapa wątków - jak masz jakąś wątpliwość, przejrzyj najpierw mapę, w 90% uda Ci się znaleźć bardzo podobny temat. Edytowane 31 Stycznia 2014 przez bzium1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paddy Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Na warzenie z ekstraktów zejdzie Ci z 1,5 h więcej niż na brewkit. Ogólnie różnica polega na tym, iż samodzielnie chmielisz sobie brzeczkę. Dodatkowo w zestawie z BA masz palony jęczmień, który wystarczy wymoczyć. Obejrzyj sobie filmik Kopyra, on tam właśnie warzy Stouta z tego zestawu. Ogólnie, jeśli nie masz sprzętu do warzenia z zacierania to to jest dobre rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) ja robiłem to : http://www.wiki.piwo...Hops_,_Carlberg łatwe i prosta receptura. spróbuj od razu ze słodów , większa satysfakcja niż ekstrakty czy brewkity . Ja warzyłem z brewkita pierwsze piwo i mi nie podeszło i mogłem się zniechęcić do następnych warek (na szczęście tak się nie stało), Jeśli idzie o Stouta to wchodzi do warzenia więcej słodów, (jęczmien palone, pale ale lub pilzneński lub monachijski, może czekoladowy, karmelowy, czarny - no przynajmniej z 3 rodzaje, może płatki jęczmienne lub owsiane) a w tym powyżej wystarczy Ci jeden słód i chmiele które zostaną i wykorzystasz do innych warek... Edytowane 31 Stycznia 2014 przez Kamill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 I małżonka go uwielbia, ale wyczytałem gdzieś tutaj na forum że ten coopers stout wychodzi fatalny Myślę, że jeżeli fermentację się przeprowadzi w dobrych warunkach ( ok 19°C, a nie przypadkowe 24°C ) i nie złapie się jakichś niechcianych przybyszy to powinno być znośnie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Jeśli jednak zdecydujesz się na brewkit to polecam English Bitter Coopers + ekstrakt słodowy, tylko nie rób 23 litrów jak w instrukcji ale 20. Wychodzi całkiem smaczne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 Jakbyś robił pierwsze piwo z zacieraniem, to polecam najprostszą warkę "bezstylową" z 4 kg pilzneńskiego lub Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregi1 Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie robienia z ekstraktów słodowych. Czy w tym wypadku można zrobić wersję dla leniwych i pominąć cichą fermentację i po ok. tygodniu wlewać piwo do butelek? Tak, tak wiem... ze może być gorsze w smaku, ale kupować od razu 2 fermentory (zwłaszcza, że nie wiem czy dalej będzie mnie to fascynowało) jest bezsensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) Wiele osób pomija cichą, albo raczej odbywa się ona u nich w tym samym fermentorze i są zadowoleni. Zdania są podzielone, ale spokojnie możesz przejść cały proces bez przelewania do innego fermentora. Ale tydzień to za mało, żeby mieć pewność musisz wykonać pomiary odrementowania Edytowane 5 Lutego 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Pierwsze dwie puchy robiłem bez cichej i wszystko było OK (choć na początku narzekałem na mocny posmak drożdży, ale po dwóch miesiącach zniknął - albo ja się przyzwyczaiłem). Teraz zacząłem się bawić w ekstrakty i nawet dokupiłem kolejny fermentor, żeby móc robić dwie warki naraz. Myślę, że bardzie grozi ci dalsza fascynacja niż zniechęcenie, ale tak jak piszesz nie stoi nic na przeszkodzie, żeby zacząć spokojnie piwem z puchy z jednym fermentatorem. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie robienia z ekstraktów słodowych. Czy w tym wypadku można zrobić wersję dla leniwych i pominąć cichą fermentację i po ok. tygodniu wlewać piwo do butelek? Tak, tak wiem... ze może być gorsze w smaku, ale kupować od razu 2 fermentory (zwłaszcza, że nie wiem czy dalej będzie mnie to fascynowało) jest bezsensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie robienia z ekstraktów słodowych. Czy w tym wypadku można zrobić wersję dla leniwych i pominąć cichą fermentację i po ok. tygodniu wlewać piwo do butelek? Tak, tak wiem... ze może być gorsze w smaku, ale kupować od razu 2 fermentory (zwłaszcza, że nie wiem czy dalej będzie mnie to fascynowało) jest bezsensu. W razie co przedłuż po prostu burzliwą - jak przetrzymasz piwo w fermentorze nawet 2 tygodnie to nic złego się nie stanie. Oczywiście sprawdzaj poziom odfermentowania żebyś wiedział co się z tym dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregi1 Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Dzięki. Bardzo mi to pomogło. A jeszcze jedno pytanie - ile blg powinno mieć abym mógł zacząć je rozlewać do butelek? I czy do nagazowania płaska łyżeczka cukru wystarczy czy dać mniej (aby nie powstały granaty jak to opowiadał Kopyr na filmikach)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Dzięki. Bardzo mi to pomogło. A jeszcze jedno pytanie - ile blg powinno mieć abym mógł zacząć je rozlewać do butelek? I czy do nagazowania płaska łyżeczka cukru wystarczy czy dać mniej (aby nie powstały granaty jak to opowiadał Kopyr na filmikach)? Sugerowałbym przejrzeć ten temat: http://www.piwo.org/topic/2146-mapa-watkow-dzialu-piaskownica/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregi1 Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Dzięki. Fajne wątki do przejrzenia. Ale swoją drogą jeśli to nie problemem to wrzućcie pls tutaj odpowiedz na to powyższe pytanie. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 A jeszcze jedno pytanie - ile blg powinno mieć abym mógł zacząć je rozlewać do butelek? Stałe przez dwa-trzy dni I czy do nagazowania płaska łyżeczka cukru wystarczy czy dać mniej (aby nie powstały granaty jak to opowiadał Kopyr na filmikach)? Polecam ten lub ten kalkulator. Temperaturę rozlewu przyjmuję 25°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się