Gorst Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Witam, Tu będę opisywał owoce mojej pracy, byście mogli mnie pouczać i pomogli mi zdobywać doświadczenie w nowym hobby. Warka #1 Było to piwo miodowe, jako że nie dysponowałem jeszcze słodem, a koniecznie chciałem już zacząć. Składniki na ~5litrów: 1. 600g miodu wielokwiatowego (własnej (niestety nie mojej) roboty) 2. 5l wody (nawet trochę więcej) 3. 10g chmielu aromatycznego Zatecky 4. Drożdże dolnej fermentacji (ja miałem Saflagery S-23) Gotujemy 30 minut i dolewamy odpowiednio wody by utrzymać poziom 5l, wrzucamy chmiel w woreczku i trzymamy jeszcze 30 minut. Fermentacja: 3 dni burzliwa, 5 dni cicha i do butelek z glukozą. Ogólnie dla leniwych. Wynik: Aromatyczne, słabo nagazowane, o wyjątkowym smaku i niewielkiej ilości alkoholu. Nie jestem ekspertem, ale najpierw czuć łagodnie chmielem, potem przez krótki czas aromat świeżego miodu i potem znowu chmiel. Na prawdę byłem zaskoczony efektem, co zmotywowało mnie do zaangażowania się w nowe hobby. Druga warka to już zacieranie (puszki-gotowce to nie dla mnie), opiszę jak spróbuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Po pierwsze to nie było piwo Piwo warzy się ze słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorst Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Doskonale zdaję sobie z tego sprawę - to nazwa "napoju" wzięta z jakiejś dziwnej książki pisanej po staropolsku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Jakbyś znalazł przepis na jakieś piwo gdańskie ze złotego okresu to byłoby nieźle Zdaje się, że Gdańsk słynął z piwa jopejskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorst Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ogólnie będę dążył do opanowania warzenia tego piwa, na tym chcę się skupić. Ciekawy cytat: "Wytrawni piwosze z Gdańska i okolic mieli oryginalny sposób testowania jego jakości. Pierwszy kufel wylewali na ciężką drewnianą ławę. Siadali na niej i zaraz się podnosili. Gdy wraz z nimi unosiła się ława, można było pić dalej." Póki co szukam źródeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ogólnie będę dążył do opanowania warzenia tego piwa, na tym chcę się skupić. Ciekawy cytat: "Wytrawni piwosze z Gdańska i okolic mieli oryginalny sposób testowania jego jakości. Pierwszy kufel wylewali na ciężką drewnianą ławę. Siadali na niej i zaraz się podnosili. Gdy wraz z nimi unosiła się ława, można było pić dalej." Póki co szukam źródeł. Pitolenie. Ten sam sposób podawano jako procedurę pomiaru stężenia brzeczki nastawnej przez bawarskich piwowarów w skórzanych portkach. Hasintus o ile się nie mylę próbował zrobić joppenbier, nie wiem z jakim skutkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Hasintus o ile się nie mylę próbował zrobić joppenbier, nie wiem z jakim skutkiem. Jopen mnie się kojarzy tylko z jednym browarem, z Holandi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorst Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Sama nazwa pochodzi od gdańskiej ulicy. Swoją drogą, w tamtych czasach jeśli jakiś towar był w Gdańsku to był także w holenderskich portach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 (edytowane) Hasintus o ile się nie mylę próbował zrobić joppenbier, nie wiem z jakim skutkiem. Jak będziesz w Żywcu to ci przywiozę. Piwo było wykonane tak:http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=778180&postcount=104 Smakuje bardzo ciekawie, bardziej przypomina miód pitny niż piwo. W następnym sezonie na jesieni spróbuję wykonać 2 wersję, prowadząc fermentację spontaniczną. Edytowane 11 Czerwca 2009 przez Hasintus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się