Staszku Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Naczytałem się na forum, naczytałem z innych źródeł(ek) ale żebym troszkę zmądrzał..... Więc tak zasyp łączny 6,4 kg słodów (wszystkie strzegom) wyszło 23l i około 16.5 blg (zaokrąglać raczej w górę) wg brewtarget - 90% wg beersmith2 - 85% inne dostępne wzory - 75,4% Który jest właściwy ? A może jakiś inny wzór istnieje.... ten prawdziwy? Czy też uśrednić i będzie 83,4666. A może też nie przejmować się wydajnością i z pokorą przyjąć wyniki. i jeszcze jedno czym się różni wydajność warzelni od wydajności zacierania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Jeśli wg. BT masz 90%, to jest to bardzo przyzwoita wydajność. Nie ważne, ktory wzór wybierzesz, ważne żebyś trzymał się jednego i miał stałą wydajność. Dzięki temu łatwiej będzie Ci komponować zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 wg brewtarget - 90% wg beersmith2 - 85% inne dostępne wzory - 75,4% Który jest właściwy ? i jeszcze jedno czym się różni wydajność warzelni od wydajności zacierania?? Dwa pierwsze podają wydajność względną, czyli odniesiona do teoretycznej wydajności słodu. Rożnica wynika z innych danych dotyczących potencjalnych możliwości słodu jakimi dysponuje program. Ten trzeci natomiast to jest wydajność bezwzględna odniesiona do masy zasypu (w tym części nieroztwarzalnych, jak np. łuska). Wydajność zacierania od warzelni różni strata brzeczki w osadach gorących. Poza tym trzymaj się tego co napisał Gąska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Ja liczę analogowo wg wzoru: blg x objętość (w litrach) zasyp (w kg) Edytowane 2 Lutego 2014 przez jimmy_jb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawd1 Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Ja liczę analogowo wg wzoru: blg x objętość (w litrach) zasyp (w kg) Jaką wydajność uzyskujesz licząc w ten sposób? Bo rozumiem że objętość to tego co trafia do fermentora? Tak pytam, bo w weekend robiłem pierwszy raz browarek z ziarna i teraz zastanawiam się nad tą wydajnością. Brewtarget pokazuje mi 70%. Wyszło 1,044. Zgodnie z tym co jest napisane z zestawu miało wyjśc 20 litrów 12 Blg więc wyszło mniej. Nie żebym jakoś bardzo ubolewał nad rezultatem, bo wydaje mi się że jest całkiem niezły, a wyniki mieszczą się w granicach dla danego stylu. Tylko zastanawia mnie jak to sobie sensownie policzyć, żeby poprawiać z czasem wydajność. Chodzi mi o to żeby wiedzieć czy przy danej metodzie liczenia jest to dużo czy mało. A w zasadzie kiedy to jest już max jaki da się wycisnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 No właśnie, a jaką objętość przyjmujecie? Tyle ile trafia do fermentatora na burzliwą, czy tyle ile trafia do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 blg x objętość (w litrach) x ~1,05 zasyp (w kg) tak powinien ten wzór wyglądać (1,05 jest wartością przyjętą ogólnie) J.w. ważne aby trzymać się jednej wersji, dotyczy również wyliczania IBU poprzez różne programy/ arkusze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawd1 Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Ok tylko jaki wynik można przyjąć za przyzwoity? Jaki za max licząc w ten sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 tak powinien ten wzór wyglądać (1,05 jest wartością przyjętą ogólnie) Przyjętą przez kogo? Powinien tak wyglądać bo? Bez podania źródła, nawet jeśli by przyjąć, że stała 1,05 jest prawidłowa, informacja ta jest w zasadzie bezwartościowa jeśli nie ma jak zweryfikować i odróżnić od wypisywanych tu czasem zupełnych bzdur. Jakub M 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 No właśnie, a jaką objętość przyjmujecie? Tyle ile trafia do fermentatora na burzliwą, czy tyle ile trafia do butelek? Pierwsza opcja, poza tym wydajność tak naprawdę jest nam potrzebna do ustalenia zasypu na kolejne wątki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Ten tajemniczy mnożnik to gęstość brzeczki w g/cm3 bo balling to udział wagowy dla 10°Blg to 1,040, dla 12°Blg to 1,048, dla 15°Blg to 1,061 dla 20°Blg to 1,084 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) tak powinien ten wzór wyglądać (1,05 jest wartością przyjętą ogólnie) Przyjętą przez kogo? Powinien tak wyglądać bo? Bez podania źródła, nawet jeśli by przyjąć, że stała 1,05 jest prawidłowa, informacja ta jest w zasadzie bezwartościowa jeśli nie ma jak zweryfikować i odróżnić od wypisywanych tu czasem zupełnych bzdur. Średnia przyjęta dla piw w zakresie 10-15 blg, można podstawiać odpowiednio jak napisał Jacek powyżej, ale różnice w przedziale 10-15 blg są w granicach 1% Żeby nie stosować "tajemniczego mnożnika" należało by do wzoru ilość brzeczki podać w kg a nie litrach. Dodatkowo nie ma prawidłowej odpowiedzi kiedy należy liczyć wydajność, stosowane/ praktykowane są dwa rodzaje: - wydajność warzelni (łącznie z chmielinami) - i tego co trafia do fermentacji Jeśli ktoś chce policzyć wydajność warzelni przed schłodzeniem musi uwzględnić rozszerzalność brzeczki oraz gara (ok 4%) dlatego: ilość brzeczki [litr] x 0,96 x Blg zasyp [kg] Osobiście wydajność liczę na podstawie tego co trafia do fermentacji, uważam że wynik w okolicy 70% jest b.dobry. Edytowane 5 Lutego 2014 przez danielson83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się