kriss Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Witam. Właśnie przymierzam się do mojej pierwszej zacieranej warki. W tym celu zakupiłem sobie zestaw z CP Pale Ale. Skład zestawu przedstawia się następująco: Słód pale ale 3,8 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Chmiel Marynka, granulat, 35 g Chmiel Lubelski, granulat, 40 g W instrukcji chmielenia sklep proponuje chmielenie: 60min. Chmiel goryczkowy 10.min. Chmiel aromatyczny W innym sklepie zakupiłem również 100g chmielu East Kent Goldings z 2012r. Moja Prośba do bardziej doświadczonych kolegów o pomoc w modyfikacji schematu chmielenia na smak i aromat chmielem EKG tak aby uzyskać piwo jak najbardziej zbliżone do typowego angielskiego bittera. Chmielenie marynką na goryczkę myślałem pozostawić bez zmian. A i co myślicie o dodaniu do zasypu 200g płatków jęczmiennych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Może nie jestem jakoś bardzo doświadczony, ale uważam że nie ma co wiele kombinować z chmieleniem. Sam robiłem podobne piwo, tyle że na pilzneńskim i chmieliłem podobnie jak masz w opisie. A EKG możesz rzucić po wyłączeniu palnika po gotowaniu i na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Ja robiłem coś takiego: http://www.piwo.org/...wy/#entry232606 Do powyższego zapisu proponuję zmiany: - zamiast 0,5 kg jednego rodzaju karmelowego dałbym 1 x 0,15 kg karmelowy jasny + 1 x 0,15 kg np.: caraaroma Na podstawie twoich składników - zmniejszyłbym chmiel na goryczkę do 20 g - chodzi mi o Marynkę - EKG 59 na 10` i 50 na ostatnie 3 dni cichej - Lubelskiego bym nie dawał - celowałbym w max 12oBlg - refermentacja: 1,3g cukru na 0,5L I to co najważniejsze, czekałbym na ułożenie około 3 miesiące. Edytowane 3 Lutego 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Dzięki za odpowiedzi. Niestety co do zasypu nic nie zmienię bo dysponuję jedynie tym co było w zestawie, co najwyżej myślałem o tych płatkach jęczmiennych co by może polepszyć nieco trwałość piany. Głównie chciałbym zmodyfikować chmielenie na smak i aromat angielskim EKG żeby bardziej zbliżyć się do wyspiarskich bitterów, (a więc co za tym idzie chmielenie na zimno chyba raczej odpada). Bardziej byłbym skłonny dać trochę na 20 min. oraz na zgaszeniu palnika tylko miałem nadzieję że ktoś mi podpowie z proporcjami żeby z jednej strony mieć w miarę wyrazisty smak i aromat chmielowy ale zarazem żeby nie przesadzić (balans przegięty w stronę chmielową). Przeliczając w kalkulatorach wyszło mi że to 35g marynki to jednak będzie za dużo. Myślałem nad czymś takim: 60min. - 20g marynki 40min. - 20g EKG 0min. - 20g EKG Pytanie czy to 40g EKG zrobi już robotę czy może sypnąć trochę więcej. Dodatkowo mam pytanie czy robić przerwę białkową. Chciałbym zacierać jednotemperaturowo w 67°C i przy takim zacieraniu w instrukcji z zestawu jest napisane żeby zrobić przerwę w 55°C przez 10-15min. Natomiast przy opisie zacierania sterowanego 63/73 już nic na temat tej przerwy nie wspominają. Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Według tego co piszesz to ja bym zrobił tak: Słód pale ale 3,8 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Chmiel Marynka, granulat, 20 g - 60` Chmiel EKG, granulat, 30 g - 30` Chmiel EKG, granulat, 40 g - 5` Zacieranie na lenia: 69-67oC - 60` 76oC - 10` Wysładzanie do 23L. Kontrola Blg przed zadaniem drożdży tak aby było 12oBlg Co jest bardzo ważne to temperatura fermentacji: - drożdże dodaj w temperaturze 20oC - fermentować w temperaturze otoczenia najlepiej 17-18oC Refermentacja http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?16761331#tag Ja bym dał 50g na 19L Pamiętaj aby poczekać aż się poukłada Edytowane 4 Lutego 2014 przez domin-w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Witam, domin-w sprawdz czy ilość cukru do refermentacji którą podałeś nie jest czasem za mała. Ja jak liczyłem to przy 12BLG i końcowym założyłem 3.5BLG ilość 19L i temp. ferm 18'C, ilość cukru do refermentacji to 109gr, a objętość rezerwy to 1.51L przy poziomie nasycenia 2.3 PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Jak chcesz bittera z nagazowaniem "jak w butelkach", to 2.0 vol. CO2. Jak chcesz nagazowanie jak w casku, to 1.6-1.8 vol. CO2. 50g to będzie jak w casku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Dla mnie Bitter powinien być "słabo" gazowany. Napisałem tak jak bym sam zrobił Sam dałem 70 g i jak dla mnie było za wysokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 To ja bym zrobił na powiedzmy 2.0 do 2.1 i uśrednił dając powiedzmy 85gr cukru do refermentacji, ale to zależy również jakie piwo komu bardziej smakuje. Kwestia czy z niskim czy średnim wysyceniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 To ja bym zrobił na powiedzmy 2.0 do 2.1 i uśrednił dając powiedzmy 85gr cukru do refermentacji, ale to zależy również jakie piwo komu bardziej smakuje. Kwestia czy z niskim czy średnim wysyceniem. Dokładnie. Według mnie dochodzi jeszcze kwestia jak długo będzie stało piwo. Inne nagazowanie będzie po 1 miesiącu inne po 3. Ja swoje zacząłem pić po około 2 miesiącach od butelkowania. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Według tego co piszesz to ja bym zrobił tak: Słód pale ale 3,8 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Chmiel Marynka, granulat, 20 g - 60` Chmiel EKG, granulat, 30 g - 30` Chmiel EKG, granulat, 40 g - 5` Zacieranie na lenia: 69-67oC - 60` 76oC - 10` Wysładzanie do 23L. Kontrola Blg przed zadaniem drożdży tak aby było 12oBlg Co jest bardzo ważne to temperatura fermentacji: - drożdże dodaj w temperaturze 20oC - fermentować w temperaturze otoczenia najlepiej 17-18oC Refermentacja http://hbd.org/cgi-b...ml?16761331#tag Ja bym dał 50g na 19L Pamiętaj aby poczekać aż się poukłada Myślę, że tak zrobię łącznie ze sposobem zacierania. Kalkulator nagazowania znam. Jeżeli chodzi o mnie to będę dążył do górnej granicy wysycenia w stylu angielskim, to się jeszcze zobaczy ile dokładnie wyjdzie. Zaś jeśli chodzi o ułożenie, to z tego co czytałem nawet tutaj na forum bittery raczej nadają się do konsumpcji dość szybko tak ok. miesiąca i chyba nie ma potrzeby czekać aż 3 mies. żeby się ułożyło. No chyba że by mi wyszło jakieś przechmielone, to może. Edytowane 4 Lutego 2014 przez kriss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 A to już zależy od gęstości początkowej. Te lżejsze i owszem, 9-9.5°Blg zaraz jak się nagazuje. 11°Blg gdzieś po miesiącu-półtora, ESB to zależy ile cukru, ale ze 2 miesiące bym im dał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 No ja będę celował w te 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Po moich ostatnich doświadczeniach z bardzo podobnym piwem, radził bym ci zwiększyć ilość marynki z 20 na 30/35 gram. Goryczka wg. mnie idealna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Witam. Właśnie przymierzam się do mojej pierwszej zacieranej warki. W tym celu zakupiłem sobie zestaw z CP Pale Ale. Skład zestawu przedstawia się następująco: Słód pale ale 3,8 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Chmiel Marynka, granulat, 35 g Chmiel Lubelski, granulat, 40 g W instrukcji chmielenia sklep proponuje chmielenie: 60min. Chmiel goryczkowy 10.min. Chmiel aromatyczny W innym sklepie zakupiłem również 100g chmielu East Kent Goldings z 2012r. Moja Prośba do bardziej doświadczonych kolegów o pomoc w modyfikacji schematu chmielenia na smak i aromat chmielem EKG tak aby uzyskać piwo jak najbardziej zbliżone do typowego angielskiego bittera. Chmielenie marynką na goryczkę myślałem pozostawić bez zmian. A i co myślicie o dodaniu do zasypu 200g płatków jęczmiennych? kupiłeś fajny zestaw to go uwarz bez zmian, wg instrukcji. Potem możesz kupić osobno składniki i kombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Jeżeli kolega ma inny chmiel to dla czego miałby go nie użyć skoro chce English Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 "Tradycyjne piwo angielskie górnej fermentacji, określane też nazwą „bitter”, o mocnym aromacie chmielowym z elementami owocowymi, z przebijającym się delikatnym zapachem słodowym, czasem lekko karmelowym. W kolorze od jasnożółtego do pomarańczowego. W smaku mocno gorzkie, z wytrawnym zakończeniem. Słodowe posmaki nikłe. Piwo lekkie, przez swą gorycz dobrze gaszące pragnienie. Jeśli lubisz mocne, gorzkie klimaty – to jest to piwo dla Ciebie! " cytat ze strony zestawu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Pisze dupa, dotykasz a to płot jak nie zrobi będzie zadowolony i dumny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 No właśnie wszystko sprowadza się do tego, że chciałem użyć chmielu angielskiego. Wiadomo, że z lubelskim też wyszło by dobre piwko ale jak już mam możliwość to chciałem się bardziej zbliżyć do źródła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 bardziej zbliżyć do źródła spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Pisze dupa, dotykasz a to płot jak nie zrobi będzie zadowolony i dumny. HAHAHA Dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Tradycyjne piwo angielskie górnej fermentacji, określane też nazwą „bitter”, o mocnym aromacie chmielowym z elementami owocowymi, z przebijającym się delikatnym zapachem słodowym, czasem lekko karmelowym. jakąś nieścisłość widzę z bjcp: - Zapachy chmielowe mogą być od umiarkowane do braku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Tradycyjne piwo angielskie górnej fermentacji, określane też nazwą „bitter”, o mocnym aromacie chmielowym z elementami owocowymi, z przebijającym się delikatnym zapachem słodowym, czasem lekko karmelowym. jakąś nieścisłość widzę z bjcp: - Zapachy chmielowe mogą być od umiarkowane do braku... To tylko złe tłumaczenie. Generalnie bitter nie musi w ogóle miec w aromacie chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 w sklepie czy wiki? na stronie bjcp też tak jest - Hop aroma can range from moderate to none Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 W sklepie jest nieścisłość i to spora. Nie prawdą jest ,że bitter musi być chmielowy na aromat. Po prostu jest lekko goryczkowym ale'm. Tutaj najważniejszy jest balans pomiędzy słodem/słodem karmelowym/czekoladowym i chmielową goryczką. Aromaty chmielowe powinny jedynie dopełnić odczucia, nigdy nie mogą przejąć pierwych skrzypiec. Nowofalowe bittery/pale ale/golden ale są dużo mocniej chmielone na aromat niż wersje tradycyjne. A co do mojego tłumaczenia to to zdanie po prostu bardzo źle brzmi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się