ponury fermentaThor Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Przymierzam się właśnie do uwarzenia klasycznego wyspiarskiego IPA. Oto co wymyśilłem (na ok. 20l): słody: pale ale 6 kg karmelowy jasny 0,5 kg carared 0,25 kg Mam zamiar wychmielić na goryczkę na średnim poziomie, przyjemną, nie zalegającą. Również aromat ma być klasyczny i elegancki, nie nazbyt natarczywy. Czyli angielskie maniery. Przewiduję chmielenie na zimno. Jakie ciekawe brytyjskie chmiele proponujecie, nadające się do chmielenia na zimno? Drożdże zamierzam użyć suchelce, brytyjskie. Które się sprawdzą? Chemik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Drożdże daj danstar notingham (zawsze popieprzę coś w pisowni ) Co do chmieli to na goryczkę możesz dać northen brewer lub challenger albo target a na aromat EKG i/lub fuggle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 chyba własnie wykorzystam do chmielenia: EKG, Fuggle i Bramling Cross Teraz pytanie: ile tego dać na zimno? Co do drożdzy z Danstara, mam dylemat: Nottinghamy czy jednak bardziej angielskie Windsory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Ja bym windsora do IPA nie dawał. Lepsze są właśnie Nottinghamy lub US-05. A co do chmielu na zimno to daj z 50g to po miesiącu będzie jeszcze coś czuć Im więcej tym mocniejszy będzie ten aromat. Tylko jak dasz za dużo to przykryje inne zapachy a po paru miesiącach będzie mieć mało przyjemny aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 dzięki a czemu Windsor nie? producent zapewnia o angielskich aromatach. Na forum wyszukałem, że słabo się klarują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi