Skocz do zawartości

Angielskie IPA


ponury fermentaThor

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się właśnie do uwarzenia klasycznego wyspiarskiego IPA.

 

Oto co wymyśilłem (na ok. 20l):

 

słody:

pale ale 6 kg

karmelowy jasny 0,5 kg

carared 0,25 kg

 

Mam zamiar wychmielić na goryczkę na średnim poziomie, przyjemną, nie zalegającą. Również aromat ma być klasyczny i elegancki, nie nazbyt natarczywy. Czyli angielskie maniery. Przewiduję chmielenie na zimno.

 

Jakie ciekawe brytyjskie chmiele proponujecie, nadające się do chmielenia na zimno?

 

Drożdże zamierzam użyć suchelce, brytyjskie. Które się sprawdzą?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym windsora do IPA nie dawał. Lepsze są właśnie Nottinghamy lub US-05. A co do chmielu na zimno to daj z 50g to po miesiącu będzie jeszcze coś czuć :) Im więcej tym mocniejszy będzie ten aromat. Tylko jak dasz za dużo to przykryje inne zapachy a po paru miesiącach będzie mieć mało przyjemny aromat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.