Skocz do zawartości

mocne nagazowanie


litany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Otóż zrobiłem swoje pierwsze piwko,

W smaku rzeczywiście smakuje jako piwko, ale mam dwa pytanka:

1) co może być powodem bardzo dużego nagazowania?

2) piana nim opadnie ma ewidentnie drożdżowy smak

robiłem piwko w brew kita coopersa, stosowałem się do zaleceń

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ad1. Za duża ilość środka do refermentacji lub niedofermentowane piwo.

Ad2. Piana czy piwo w ogóle? Się ułoży i zniknie. Pamiętam, ale już jak przez mgłę, że moje dwie pierwsze wraki z puszki długo miały bardzo drożdżowy zapach i smak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

piwo na burzliwej chyba 6 dni bylo, potem dosypalem odpowiednia ilosc cukru, tyle ile byla miarka i na cicha

mozliwe ze na cichej bylo mu po prostu za cieplo??

piana ma tylko drozdzowy zmak, jak opadnie to znika, ale nie da sie nalaz piwa zeby piany nie bylo, tak gazuje...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tydzień w temperaturze fermentacji, następnie w jak najniższej.

Druga sprawa, jeśli sypiesz 4g cukru na butelkę to nie możesz oczekiwać, że nie będzie piany.

I ostatnia rzecz, spróbuj włożyć piwo do lodówki na dobę, powinno pomóc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w instrukcji pisali zeby dawac 4gramy na butelke 0,5l

otwieram dwa piwka, jedno pije po pol godziny, drugie jako skoncze pierwsze

akurat jest idealnie do picia:)

a druga sprawa,

odnośnie drozdzowego smaku piany- jest jakis powod, czy to normalne?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.