litany Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Witam, Otóż zrobiłem swoje pierwsze piwko, W smaku rzeczywiście smakuje jako piwko, ale mam dwa pytanka: 1) co może być powodem bardzo dużego nagazowania? 2) piana nim opadnie ma ewidentnie drożdżowy smak robiłem piwko w brew kita coopersa, stosowałem się do zaleceń Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Ad1. Za duża ilość środka do refermentacji lub niedofermentowane piwo. Ad2. Piana czy piwo w ogóle? Się ułoży i zniknie. Pamiętam, ale już jak przez mgłę, że moje dwie pierwsze wraki z puszki długo miały bardzo drożdżowy zapach i smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 piwo na burzliwej chyba 6 dni bylo, potem dosypalem odpowiednia ilosc cukru, tyle ile byla miarka i na cicha mozliwe ze na cichej bylo mu po prostu za cieplo?? piana ma tylko drozdzowy zmak, jak opadnie to znika, ale nie da sie nalaz piwa zeby piany nie bylo, tak gazuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Tzn jak? Po burzliwej sypałeś cukru a potem zrobiłeś cichą? Opisz może krok po kroku co i jak i jakie wartości miało piwo przed i po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 tak, po burzliwej po 4 gramy cukru do butelek i zalewałem zlewalem przy blg ~1 przed dodaniem drozdzy nie sprawdziłem:( i stalo sobie tak z miesiac przy temp okolo 18 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 No to jeśli 6 dni było i dałeś do butelek to trochę szybko. 4g do butelki też sporo. Jako, że jesteś na początku drogi widzę to poczytaj sobie http://www.wiki.piwo...piwo_z_brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 (edytowane) jakies rady, sprawdzone? cicha fermantacja, nizsza temperatura, mniej cukru, przelanie do drugiego fermentatora? Edytowane 5 Lutego 2014 przez litany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Napisz dokładnie co robiłeś, bo nie wiem co mam Ci odpowiedzieć. Prze puszce niekoniecznie musisz robić cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 chodzi mi o sam proces lezakowania juz w butelkach, w jakiej temperatrurze powinno się to odbywać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paddy Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Tydzień w temperaturze fermentacji, następnie w jak najniższej. Druga sprawa, jeśli sypiesz 4g cukru na butelkę to nie możesz oczekiwać, że nie będzie piany. I ostatnia rzecz, spróbuj włożyć piwo do lodówki na dobę, powinno pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 w instrukcji pisali zeby dawac 4gramy na butelke 0,5l otwieram dwa piwka, jedno pije po pol godziny, drugie jako skoncze pierwsze akurat jest idealnie do picia:) a druga sprawa, odnośnie drozdzowego smaku piany- jest jakis powod, czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) W instrukcji pisali żeby po 6 dniach przelewać do butelek? Aromat drożdżowy zanika z czasem. Edytowane 6 Lutego 2014 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
litany Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 pisali żeby przelewać miedzy 5 a 7 dniem jak blg bedzie kolo 1 stopnia aromat zanika od lezakowania w butelkach? bo jak piwo przeleje do kufla, piana opadnie to tego posmaku juz nie ma... i badz tu madrym czlowieku;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się