Pierre Celis Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Co począć z wolnym czasem, gdy przebywa się w okolicach Hermanus? Co prawda można gapić się godzinami w ocean Atlantycki, ale zdecydowaniem lepszym rozwiązaniem jest półgodzina przejażdżka na północ, w górzyste rejony Bot River, gdzie od grudnia 2012 roku funkcjonuje… …browar Honingklip. Został założony przez europejskich osadników, którzy będąc jeszcze na starym kontynencie pokochali piwowarstwo domowe jak i piwa wywodzące się z belgijskiej ziemi. Ze względu na liczne ułatwienia gospodarcze w Afryce Południowej postanowili, że swoją miłość do piwowarstwa wykorzystają na komercyjnym gruncie. Cała inwestycja została wybudowana na famie Honingklip oddalonej o 100 kilometrów od Kapsztadu. Z początku lokalizacja ta niosła ryzyko, że ze względu na znaczne oddalenie od dużych rynków zbytu inwestycja przyniesie klapę. Jednak w szybkim okresie czasu okazało się, że mieszkańcy okolicznych farm jak i licznie przyjeżdżający w te strony turyści, pokochali miejscowe piwo. I nie ma co im się dziwić, jeżeli pod samem nosem mają takie wspaniałości jak IPA (6,0% alk.), Stout (6,0% alk.), Blonde (5,0% alk.), Weissbier (5,0% alk.) oraz Saison (4,0% alk.), Wit (4,5% alk.), Dubbel (7,0% alk.) i Trippel (9,0% alk.). Mimo, że w tym miejscu leniwie płynie czas a temperatura w cieniu przekracza dość często trzydzieści stopni Celsiusa, ograniczyliśmy się jedynie do styli, które pozwolą nam bezpieczny powrót do hotelu. Sam już nie wiem, czy to za sprawą przepięknych widoków, które roztaczały się z przy browarnianej werandy czy też może z wysokiej jakości wyrabianych tutaj piw pokochaliśmy bezgranicznie to miejsce. Gdy przypomnę sobie, jak próbuję miejscowej IPy czy też Blonda na tle zapierających dech w piersi widoków, dostaje przyjemnych dreszczy. Na całe szczęście browar butelkuje swoje wszystkie wyroby, co pozwoliło nam na zabranie namiastki tego raju do siebie do kraju. Z pewnością dodatkowym pozytywnym aspektem tego miejsca jest możność obejrzenia całej instalacji warzelnej jak i pozostałych działów browaru. Wszystko zostało wystawione na widok publiczny, co z pewnością niesie wspaniały aspekt edukacyjny. Chałupnicza warzelnia o wybiciu trzech hektolitrów oraz znane w tym kraju plastikowe zbiorniki fermentacyjno-leżakowe robią na gościach duże wrażenie. Samo podejście przemiłego właściciela tegoż browaru również jest nie do przecenienia. Pamiętajcie proszę, będąc w RPA koniecznie musicie odwiedzić to miejsce! Przy browarniana karczma . Widok ogólny na browar . Warzelnia . Fermentatory . Leżakownia . Blonde . IPA . Wit . Saison . Oferta butelkowa . Menu . Nieco zarośnięty drogowskaz do browaru Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się