buli Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Jakie są Wasze doświadczenia z gipsem piwowarskim i jego dawkowaniem? Na stronach sklepu są podawane różne dawki - np. ok. 4g na 20 litrów wody użytej podczas zacierania, 12g na 25 litrów wody etc. Planuję English IPA i bittera. Warzę na warszawskiej oligocence jakby co:) Czy ilość "litrów wody użytej podczas zacierania" mam rozumieć dosłownie czy obliczając dawkę powinienem uwzględnić również wodę, którą będę wysładzał? Nataliefeem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Dostępne są kalkulatory on line. Np tu http://www.brewersfr...er-calculator/. Musisz jednak znać profil swojej wody z kranu. Edytowane 14 Lutego 2014 przez Szuwar71 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buli Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Chodzi mi głównie o to czy gips dodaje się tylko do zacierania czy do wody wykorzystywanej do wysładzania też? To wpływa na dawkowanie bo do zacierania pójdzie ok 15l a z wysładzaniem ze 30... Edytowane 14 Lutego 2014 przez buli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Ja daję do zacieru, żeby zmniejszyć RA. Wodę do wysładzania ew. zakwaszam. Nie wiedząc jaka jest wyjściowa woda ciężko cokolwiek powiedzieć o dawkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buli Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Ja daję do zacieru, żeby zmniejszyć RA ok, dzięki - to mi wystarczy. dalej sobie policzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 coś czuję że do oligoceńskiej to chyba nie trzeba już dawać bo zazwyczaj są one bogate w składniki ,ale mogę się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się