zibi Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 (edytowane) Dzisiaj poszła moja pierwsza warka. Pilzneński Strzegom 4Kg Pszeniczny Litovel 1Kg Zacieranie -całość do 15l wody tem.40°C -podgrzewanie do 52°C przerwa 30 min. -podgrzewanie do 65°C przerwa 20 min. -podgrzewanie do 72°C przerwa 30 min. próba jodowa oke'y -podgrzanie do 78°C Filtrowanie 10l 22°Blg Wysładzanie 13l Wyszło 16°Blg wysładzam jeszcze 3l Edytowane 9 Stycznia 2010 przez zibi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Przeniczny Litovel 1Kg jeśli z Litovela to chyba pszeniczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 c.d Nie zmierzyłem brzeczki przed zagotowaniem. Syn przyszedł na obiad bo jescze gotuje dzisiaj obiadek moja kolej. Chmielenie 25g marynka szyszki a-k 8% 45min 50 g lubelski granulat a-k 4,5% 40 min Nie wiem co z tego wyjdzie" chyba piwo " I co koledzy na to ? Acha drożdże Safale 04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 sory za błedy ale takie mam zamieszanie jescze nachmielam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 No, no, gratuluję pierwszej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 No, no, gratuluję pierwszej warki. Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe Co to jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 No' date=' no, gratuluję pierwszej warki.[/quote']Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe Co to jest ? Brzeczka nachmielona Później będzie lepiej- po fermentacji. Sporo Blg Ci wyszło. Co to za piwo ma być? Pytam, bo coś podobnego chcieli warzyć w pewnym browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 No' date=' no' date=' gratuluję pierwszej warki.[/quote'']Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe Co to jest ? Brzeczka nachmielona Później będzie lepiej- po fermentacji. Sporo Blg Ci wyszło. Co to za piwo ma być? Pytam, bo coś podobnego chcieli warzyć w pewnym browarze. To miał być ala "Kólsch" i miało wyjść 11°Blg i około 20l ,chyba za długo gotowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Jak chyba? Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej, przez co więcej odparowuje. Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 20 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Jak chyba? Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej, przez co więcej odparowuje. Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach. Ja gotowałem 90 minut i za intensywnie ,skorzystam z codera napewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Jak chyba? Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej' date=' przez co więcej odparowuje. Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach.[/quote'] Ja gotowałem 90 minut i za intensywnie ,skorzystam z codera napewno Wpisz tam tylko ilość brzeczki i ilość wody a zamiast temp. wpisz Blg-tak samo działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 23 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Ma pytanko. W sobote zacierałem.Drożdże jeszcze pracuja piana opadła ,ale na powierzni pojawiły się duże bańki. Kiedy mam zlewać na cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2009 Ma pytanko.W sobote zacierałem.Drożdże jeszcze pracuja piana opadła ,ale na powierzni pojawiły się duże bańki. Kiedy mam zlewać na cichą ? Zibi jak Cię proszę - poczytaj trochę, ten temat był już wałkowany kilkadziesiąt razy Na cichą zlej jeśli będziesz miał pewność, że fermentacja się skończyła - nie będzie widocznych oznak fermentacji, zawartość ekstraktu nie zmieni się przez dwa kolejne dni. Zwykle tydzień fermentacji burzliwej wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się