Skocz do zawartości

Zaczeło się !!! Mój pierwszy raz !!!


zibi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj poszła moja pierwsza warka.

Pilzneński Strzegom 4Kg

Pszeniczny Litovel 1Kg

 

Zacieranie

-całość do 15l wody tem.40°C

-podgrzewanie do 52°C przerwa 30 min.

-podgrzewanie do 65°C przerwa 20 min.

-podgrzewanie do 72°C przerwa 30 min.

próba jodowa oke'y

-podgrzanie do 78°C

Filtrowanie 10l 22°Blg

Wysładzanie 13l

Wyszło 16°Blg wysładzam jeszcze 3l

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

c.d

Nie zmierzyłem brzeczki przed zagotowaniem.

Syn przyszedł na obiad bo jescze gotuje dzisiaj obiadek moja kolej.

Chmielenie 25g marynka szyszki a-k 8% 45min

50 g lubelski granulat a-k 4,5% 40 min

Nie wiem co z tego wyjdzie" chyba piwo "

I co koledzy na to ?

Acha drożdże Safale 04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No' date=' no, gratuluję pierwszej warki.[/quote']

Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe

Co to jest ?

Brzeczka nachmielona :lol:

Później będzie lepiej- po fermentacji.

 

Sporo Blg Ci wyszło.

Co to za piwo ma być? Pytam, bo coś podobnego chcieli warzyć w pewnym browarze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No' date=' no' date=' gratuluję pierwszej warki.[/quote'']

Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe

Co to jest ?

Brzeczka nachmielona :lol:

Później będzie lepiej- po fermentacji.

 

Sporo Blg Ci wyszło.

Co to za piwo ma być? Pytam, bo coś podobnego chcieli warzyć w pewnym browarze.

To miał być ala "Kólsch" i miało wyjść 11°Blg i około 20l ,chyba za długo gotowałem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak chyba?

Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej, przez co więcej odparowuje.

Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak chyba?

Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej, przez co więcej odparowuje.

Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach.

Ja gotowałem 90 minut i za intensywnie ,skorzystam z codera napewno

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak chyba?

Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej' date=' przez co więcej odparowuje.

Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach.[/quote']

Ja gotowałem 90 minut i za intensywnie ,skorzystam z codera napewno

Wpisz tam tylko ilość brzeczki i ilość wody a zamiast temp. wpisz Blg-tak samo działa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ma pytanko.

W sobote zacierałem.Drożdże jeszcze pracuja piana opadła ,ale na powierzni pojawiły się duże bańki.

Kiedy mam zlewać na cichą ?

Zibi jak Cię proszę - poczytaj trochę, ten temat był już wałkowany kilkadziesiąt razy :P

 

Na cichą zlej jeśli będziesz miał pewność, że fermentacja się skończyła - nie będzie widocznych oznak fermentacji, zawartość ekstraktu nie zmieni się przez dwa kolejne dni. Zwykle tydzień fermentacji burzliwej wystarcza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.