Jump to content

Zaczeło się !!! Mój pierwszy raz !!!


Recommended Posts

Dzisiaj poszła moja pierwsza warka.

Pilzneński Strzegom 4Kg

Pszeniczny Litovel 1Kg

 

Zacieranie

-całość do 15l wody tem.40°C

-podgrzewanie do 52°C przerwa 30 min.

-podgrzewanie do 65°C przerwa 20 min.

-podgrzewanie do 72°C przerwa 30 min.

próba jodowa oke'y

-podgrzanie do 78°C

Filtrowanie 10l 22°Blg

Wysładzanie 13l

Wyszło 16°Blg wysładzam jeszcze 3l

Edited by zibi
Link to comment
Share on other sites

c.d

Nie zmierzyłem brzeczki przed zagotowaniem.

Syn przyszedł na obiad bo jescze gotuje dzisiaj obiadek moja kolej.

Chmielenie 25g marynka szyszki a-k 8% 45min

50 g lubelski granulat a-k 4,5% 40 min

Nie wiem co z tego wyjdzie" chyba piwo "

I co koledzy na to ?

Acha drożdże Safale 04

Link to comment
Share on other sites

No, no, gratuluję pierwszej warki.

Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe

Co to jest ?

Link to comment
Share on other sites

No' date=' no, gratuluję pierwszej warki.[/quote']

Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe

Co to jest ?

Brzeczka nachmielona :lol:

Później będzie lepiej- po fermentacji.

 

Sporo Blg Ci wyszło.

Co to za piwo ma być? Pytam, bo coś podobnego chcieli warzyć w pewnym browarze.

Link to comment
Share on other sites

No' date=' no' date=' gratuluję pierwszej warki.[/quote'']

Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe

Co to jest ?

Brzeczka nachmielona :lol:

Później będzie lepiej- po fermentacji.

 

Sporo Blg Ci wyszło.

Co to za piwo ma być? Pytam, bo coś podobnego chcieli warzyć w pewnym browarze.

To miał być ala "Kólsch" i miało wyjść 11°Blg i około 20l ,chyba za długo gotowałem

Link to comment
Share on other sites

Jak chyba?

Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej, przez co więcej odparowuje.

Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach.

Link to comment
Share on other sites

Jak chyba?

Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej, przez co więcej odparowuje.

Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach.

Ja gotowałem 90 minut i za intensywnie ,skorzystam z codera napewno

Link to comment
Share on other sites

Jak chyba?

Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej' date=' przez co więcej odparowuje.

Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach.[/quote']

Ja gotowałem 90 minut i za intensywnie ,skorzystam z codera napewno

Wpisz tam tylko ilość brzeczki i ilość wody a zamiast temp. wpisz Blg-tak samo działa.

Link to comment
Share on other sites

Ma pytanko.

W sobote zacierałem.Drożdże jeszcze pracuja piana opadła ,ale na powierzni pojawiły się duże bańki.

Kiedy mam zlewać na cichą ?

Link to comment
Share on other sites

Ma pytanko.

W sobote zacierałem.Drożdże jeszcze pracuja piana opadła ,ale na powierzni pojawiły się duże bańki.

Kiedy mam zlewać na cichą ?

Zibi jak Cię proszę - poczytaj trochę, ten temat był już wałkowany kilkadziesiąt razy :P

 

Na cichą zlej jeśli będziesz miał pewność, że fermentacja się skończyła - nie będzie widocznych oznak fermentacji, zawartość ekstraktu nie zmieni się przez dwa kolejne dni. Zwykle tydzień fermentacji burzliwej wystarcza.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.