zibi Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 (edited) Dzisiaj poszła moja pierwsza warka. Pilzneński Strzegom 4Kg Pszeniczny Litovel 1Kg Zacieranie -całość do 15l wody tem.40°C -podgrzewanie do 52°C przerwa 30 min. -podgrzewanie do 65°C przerwa 20 min. -podgrzewanie do 72°C przerwa 30 min. próba jodowa oke'y -podgrzanie do 78°C Filtrowanie 10l 22°Blg Wysładzanie 13l Wyszło 16°Blg wysładzam jeszcze 3l Edited January 9, 2010 by zibi Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 Przeniczny Litovel 1Kg jeśli z Litovela to chyba pszeniczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted June 20, 2009 Author Share Posted June 20, 2009 c.d Nie zmierzyłem brzeczki przed zagotowaniem. Syn przyszedł na obiad bo jescze gotuje dzisiaj obiadek moja kolej. Chmielenie 25g marynka szyszki a-k 8% 45min 50 g lubelski granulat a-k 4,5% 40 min Nie wiem co z tego wyjdzie" chyba piwo " I co koledzy na to ? Acha drożdże Safale 04 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted June 20, 2009 Author Share Posted June 20, 2009 sory za błedy ale takie mam zamieszanie jescze nachmielam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 No, no, gratuluję pierwszej warki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted June 20, 2009 Author Share Posted June 20, 2009 No, no, gratuluję pierwszej warki. Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe Co to jest ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 No' date=' no, gratuluję pierwszej warki.[/quote']Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe Co to jest ? Brzeczka nachmielona Później będzie lepiej- po fermentacji. Sporo Blg Ci wyszło. Co to za piwo ma być? Pytam, bo coś podobnego chcieli warzyć w pewnym browarze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted June 20, 2009 Author Share Posted June 20, 2009 No' date=' no' date=' gratuluję pierwszej warki.[/quote'']Nie wiem co to wyszło 17l i 15°Blg ,mętne to jakieś i brazowe Co to jest ? Brzeczka nachmielona Później będzie lepiej- po fermentacji. Sporo Blg Ci wyszło. Co to za piwo ma być? Pytam, bo coś podobnego chcieli warzyć w pewnym browarze. To miał być ala "Kólsch" i miało wyjść 11°Blg i około 20l ,chyba za długo gotowałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 Jak chyba? Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej, przez co więcej odparowuje. Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted June 20, 2009 Author Share Posted June 20, 2009 Jak chyba? Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej, przez co więcej odparowuje. Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach. Ja gotowałem 90 minut i za intensywnie ,skorzystam z codera napewno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted June 20, 2009 Share Posted June 20, 2009 Jak chyba? Gotuje się ok godziny a raczej przeważnie godzinę. Można warzyć intensywniej' date=' przez co więcej odparowuje. Po warzeniu można dolać wody mineralnej i będzie ok- tu użyj programu Średnia kol. Codera -znajduje się w plikach.[/quote'] Ja gotowałem 90 minut i za intensywnie ,skorzystam z codera napewno Wpisz tam tylko ilość brzeczki i ilość wody a zamiast temp. wpisz Blg-tak samo działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted June 23, 2009 Author Share Posted June 23, 2009 Ma pytanko. W sobote zacierałem.Drożdże jeszcze pracuja piana opadła ,ale na powierzni pojawiły się duże bańki. Kiedy mam zlewać na cichą ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted June 23, 2009 Share Posted June 23, 2009 Ma pytanko.W sobote zacierałem.Drożdże jeszcze pracuja piana opadła ,ale na powierzni pojawiły się duże bańki. Kiedy mam zlewać na cichą ? Zibi jak Cię proszę - poczytaj trochę, ten temat był już wałkowany kilkadziesiąt razy Na cichą zlej jeśli będziesz miał pewność, że fermentacja się skończyła - nie będzie widocznych oznak fermentacji, zawartość ekstraktu nie zmieni się przez dwa kolejne dni. Zwykle tydzień fermentacji burzliwej wystarcza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now