m4jk Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Witam, dzień dobry. Mam 27 lat, od 8 lat robię wina i nalewki. Nie wiem, dlaczego do tej pory pomijałem w swoich zainteresowaniach warzenie piwa...lubię raz na kilka dni wypić piwko. Przez przypadek trafiłem na teksty o domowym warzeniu piwa i...nie ma już dla mnie ratunku - wpadłem! Moja dziewczyna nie jest zachwycona rozszerzeniem mojego hobby - głównie dlatego, że od rodziców z piwnicy przytargałem 40-litrowy garnek, a wyposażenie kuchni powiększyło się o duże mieszadło, kolejne wężyki Przez ostatnie 2 tygodnie intensywnie się dokształcałem teoretycznie. Dzisiaj pierwsze warzenie -zaczynam od English India Pale Ale. Chcę od pierwszej warki zacząć z zacieraniem. Ciekawe, o której skończę, bo startuję około 19 - nie wytrzymam do weekendu Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Witaj na forum, powodzenia przy pierwszej warce, fajnie, że zaczynasz od razu od zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Witam. Gratuluję trafnej decyzji, zaczęcia od razu od zacierania. Jak będziesz zaczynał o 19 to współczuję, ja przy pierwszym zacieraniu zaczynałem koło 16 a skończyłem o 2 w nocy. Jak rozpoczniesz filtrację to po uzyskaniu kilku litrów brzeczki polecam już zacząć ją podgrzewać, zaoszczędzisz trochę czasu Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4jk Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Witam. Jak rozpoczniesz filtrację to po uzyskaniu kilku litrów brzeczki polecam już zacząć ją podgrzewać, zaoszczędzisz trochę czasu Powodzenia! Dokładnie tak planuję Wężyk filtracyjny przygotowałem już wczoraj, wszystko czeka... Na razie nie mam niestety chłodnicy, więc będę robił kąpiel wodną - tego się najbardziej obawiam czasowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Witam, życzę powodzenia i samych dobrych piwek. Chłodzenie bez chłodnicy to masakra czasowa, ale co tam to początek, a one nie zawsze są łatwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon90 Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 (edytowane) Mi chłodzenie w wannie do temperatury 25C zajmuje około 1,5h, polecam częstą wymianę wody za pomocą słuchawki prysznica skierowanej na ścianki garnka, do tego o ile masz miejsce w zamrażalce możesz zamrozić kilka butelek pet z wodą, zawsze trochę pomoże. Edytowane 17 Lutego 2014 przez Szymon90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Późno zaczynasz bo bez chlodnicy skończysz nad ranem ale powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4jk Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Późno zaczynasz bo bez chlodnicy skończysz nad ranem ale powodzenia ! hmmm...mam jednak nadzieję, że wcześniej, zacieranie trwa, pierwsze piwko prawie dopite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Wątpię bo chłodzenie trochę Ci czasu zabierze, chyba ze przelejesze hektolitry wody Jedno jest pewne, będzie pyszne piwko w porównaniu do sklepowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4jk Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Mam nadzieję zacząłem chłodzić, jak o drugiej położę się spać, to będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4jk Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Schodzę z posterunku chyba, chmieliny wywalone, piwko już w fermentorze. BLG wyszło 15,5 na koniec, na 18,5 litra i się zastanawiam, czy obniżać do 14, czy zostawić...chyba jednak zostawię, bo nie mam już wystudzonej wody Ogólnie zabawa przednia, pierwszy raz spróbowałem brzeczki, trochę się bałem, że się rozczaruję, ale wydaje mi się, że może będzie z tego jakieś piwo A! I dziewczyna poszła wcześniej spać, zamknęła się w sypialni i stwierdziła, że do rana mam wywietrzyć mieszkanie - nie będzie lekko, bo nie wie, że chyba szykują się kolejne warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 A! I dziewczyna poszła wcześniej spać, zamknęła się w sypialni i stwierdziła, że do rana mam wywietrzyć mieszkanie - nie będzie lekko, bo nie wie, że chyba szykują się kolejne warki Niestety to dopiero początek nerwówki. Trochę czasu minie nim się luba przyzwyczai;) Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Dlatego najlepiej warzyć jak dziewczyny nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Najlepiej to nie mieć dziewczyny jak się warzy ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4jk Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 następnym razem ją gdzieś wyślę i zaproszę kumpla warzenie piwa, a potem SIĘ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrorl Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Bardzo dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi