zachwiej Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) Witam! Moja pierwsza warka to OS z zestawu alepiwo - niestety nie wyszła zbyt zbilansowana jest mocno palona choć nadaje się do picia Kolejnego OS chciałbym zrobić trochę na wzór stoutu czekoladowego (np youngs double chocolate stout) stąd wymyśliłem sobie że poskładam surowce sam! Przewertowałem trochę internetu i to co skleciłem w brewtarget - Oatmeal Stout ================================================================================ Wielkość warki: 20,682 L Objętość gotowania: 23,521 L Czas gotowania: 60,000 min Wydajność: 70% Gęstość początkowa: 12,7 P Gęstość końcowa: 3,3 P Zawartość alkoholu: 5,0% Goryczka: 26,7 IBU (Tinseth) Barwa: 36 SRM (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Weyermann - Carafa I 50 g Litovel karmelowy ciemny (333ebc) 300 Płatki owsiane 500 g słód melanoidynowy 250 g Słodownia Strzegom - pale ale Słód 3,8 kg Słodownia Strzegom - czekoladowy 400 250g Słodownia Strzegom - czekoladowy 1200 250 g Waga słodów: 5,400 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Marynka 10,0% 15,000 g Gotowanie 55,000 min Granulat 16,5 Marynka 10,0% 15,000 g Gotowanie 20,000 min Granulat 10,2 Dodatki ================================================================================ Nazwa Typ Użycie Ilość Czas Gypsum Uzdatnianie wody Zacieranie 10,000 mL 60,000 min Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale S-04 Ale Suche 11,000 g Burzliwa Zacieranie ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas 1 Infusion 15,000 L 67,000 C 67,000 C 60,000 min Infusion 14,000 L 67,000 C 73,000 C 15,000 min chciałbym poradzić się doświadczonych piwowarów czy mój przepis jest cokolwiek wart Nie wiem czy dodatek gipsu jest OK czy nie, oraz nie radze sobie jeszcze z edycją zacierania w brewtarget Edytowane 21 Lutego 2014 przez zachwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Jest to strasznie nieczytelne. Napisz to ładnie, bo aż się czytać nie chce. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 przepraszam, wyjdzie że się wszyscy czepiamy głupot zamiast odpisywać konkretnie, ale mnie w oczy kłuje - PROŚBA kolego, to jest przez Ś Oatmealu nie robiłem, więc nie pomogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zachwiej Opublikowano 21 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 (edytowane) przepraszam, wyjdzie że się wszyscy czepiamy głupot zamiast odpisywać konkretnie, ale mnie w oczy kłuje - PROŚBA kolego, to jest przez Ś Oatmealu nie robiłem, więc nie pomogę Jest to strasznie nieczytelne. Napisz to ładnie, bo aż się czytać nie chce. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Dziękuje za uwagi mam nadzieje że teraz jest lepiej Edytowane 21 Lutego 2014 przez zachwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 oraz nie radze sobie jeszcze z edycją zacierania w brewtarget Tam jest opcja temperatura, infuzja jest jakbyś wody dolewał, akurat co do tego to BT średnio się nadaje. Czyli pierwszy krok robisz Infusion a następne Temperature. Reszta jest nieczytelna, nie wklejaj raportów z BT bo tam jest za dużo informacji. Mimo to przejrzałem trochę tą recepturę i będzie z tego Oatmeal Stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się