lolo Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 szukałem anie znalazłem. planuję namoczyć 12h carafa w wodzie o 12°C. chcę aby w piwie były mniej wyczuwalne smaki carafa ale kolor żeby był bez zmian. dobrze będzie? czy zbędny zabieg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 jeśli używasz tego słodu tylko do korekty koloru to wrzuć go na koniec zacierania - np na 5/10/15min przed wysładzaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Ja zastosowałem moczenie na zimno do CDA. Wyczytałem że piwowarzy w ameryce tak robią aby uniknąć smaków palonych. Moim zdaniem, dobry zabieg. Dał fajny efekt w gotowym piwie. lolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 właśnie jutro biorę CDA na warsztat i do niego chciałem moczyć. czyli bez oporu można to robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Ja zastosowałem moczenie na zimno do CDA. Wyczytałem że piwowarzy w ameryce tak robią aby uniknąć smaków palonych. Moim zdaniem, dobry zabieg. Dał fajny efekt w gotowym piwie. wlewałeś samą wodę czy z łuską?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Spoko możesz robić. Ja wlałem wszystko przed samym wysładzaniem. Zamieszałem, poczekałem aż złoże się ułoży i filtrowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 właśnie zacieram CDA, po całej nocy namaczania słodu 0,35 kg dodałem sam "syrop"do zacierania. Woda czarna. Być może nie będę dawał do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się