wd40 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Szanowni Piwowarzy/rki, Słód bursztynowy Caraamber Weyermann (EBC 60-80) czy ten słód dodawać po próbie jodowej (negatywnej) - wg opisu jest to słód karmelowy - nie czynny enzymatycznie ? czy słody powyżej 800EBC - to słody które dodaje się dopiero po próbie jodowej, czy można je jakoś rozpoznać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Szanowni Piwowarzy/rki, Słód bursztynowy Caraamber Weyermann (EBC 60-80) czy ten słód dodawać po próbie jodowej (negatywnej) - wg opisu jest to słód karmelowy - nie czynny enzymatycznie ? czy słody powyżej 800EBC - to słody które dodaje się dopiero po próbie jodowej, czy można je jakoś rozpoznać ? Ja karmelowe daję od początku, a palone to w zależności o charakteru jaki ma mieć piwo, jak chcę by stout by naprawdę mocno palony to od początku, a jak chcę tylko przyciemnić kolor i uniknąć palności jak w szkockim ale to daję nawet dopiero do filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 nie robię próby jodowej, a karmelowe i ciemne wrzucam na ostatnie 15-20 min zacierania. Te jasne karmelowe podobno są nieco czynne enzymatycznie, z tego co wyczytałem na forum, ale to przecież tylko dodatek, więc nie ma to większego znacznia. A 15 min wg mnie daje radę. Wysokość EBC poznaję jak przeczytam, choć ciemny kolor jednoznacznie wskazuje na wysokie EBC (wszak to wskaźnik barwy), a czy 800 czy 600, i tak dawałbym na koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 panowie, ale w opisie słodu producent mówi że może stanowić do 20 % przyjmując maximum ok 1kg przy zasypie 7kg ... czy nie powinno się go wrzucić trochę wcześniej ? Rafek -> też chciałem go wrzucić na początku - ale żeby mi próby jodowej nie zmącił ponury-> też zastanawiałem się nad sensem próby <- ostatnia nic nie pokazywała już po ok 20-30 minutach od startu zacierania czy użyć go tylko do pociemniania barwy...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 ostatnio użyłem ponad 20% karmelowych w zasypie, poszło wszystko od początku zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 ale jak ma zmącić próbę? chyba nie kolorem, bo on jasny jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 zaryzykuje i zasypie na początku .... zobaczymy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 zaryzykuje i zasypie na początku .... zobaczymy ... Żadne ryzyko. Można zwlekać z palonymi, a reszta jaśniejszych to u mnie zawsze od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 25 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 korzystając z okazji dopytam - na ile czasu dodajecie palone ? 5minut , 10 ??? i w 72 ? czy 78°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sigman Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 To ja się trochę podepnę pod temat, bo nie chcę zakładać nowego. A mam pytanie, czy jeśli black IPA wyszło mi za mało czarne (dodałem 400g słodu barwiącego Strzegom na ostatnie 10 minut zacierania) to czy można przy rozlewie do butelek zaparzyć trochę tego słodu w gorącej wodzie (zrobić taką jakby kawę) i w tym rozpuścić glukozę do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 (edytowane) To ja się trochę podepnę pod temat, bo nie chcę zakładać nowego. A mam pytanie, czy jeśli black IPA wyszło mi za mało czarne (dodałem 400g słodu barwiącego Strzegom na ostatnie 10 minut zacierania) to czy można przy rozlewie do butelek zaparzyć trochę tego słodu w gorącej wodzie (zrobić taką jakby kawę) i w tym rozpuścić glukozę do refermentacji? ja bym spróbował, daj znać co wyjdzie tylko oczywiście w temp. zacierania, czyli max 75 C, żeby garbników nie wypłukać Edytowane 25 Lutego 2014 przez ponury fermentaThor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się