Jump to content

Dominus Tecum, #62 Kapitan Raginis

Recommended Posts

Porter bałtycki 20 °Blg, alk. 7%.

Piwo prawie czarne, pod światło rubinowe. Piany brak :P a to dlatego, że gazu praktycznie też ;).

Zapach dosyć niewyraźny, karmelowy, owocowy, winny. W smaku przede wszystkim słodycz i alkohol, ale czuć potencjał. Posmak słodów palonych.

Ogólnie to piwo przypomina wino deserowe. Dosyć młode (7 III 2009), z czasem pewnie nabierze charakteru. W sumie to nie wiem czy dobrze zrobiłem pijąc teraz, mogłem trochę poczekać. No ale przy takiej pogodzie to potrzebowałem portera :(. Dzięki

• 2 weeks later...

Pozwólcie, że dopiszę się do smacznego tematu (tak chyba lepiej - mamy jedno piwo i kilka ocen w jednym miejscu) p.t.:

W #62 Piwo polskie w stylu Porter Bałtycki Kapitan Raginis

20 Blg 7% alk.

07.03.2009r.

Piwko otworzyliśmy ze Staśkiem wczoraj, łącznie z porterami piwowara Staśka oraz Gniadego (#30, III m-ce KPD Żywiec) tak więc opinie tu artykułowane są wspólnymi (Stasiek, masz prawo do zachowania milczenia :-). Nie będziemy jednak przedstawiać porównania lecz opis wrażeń z degustacji Kapitana.

Z moimi przedmówcami Darko i Hasintusem zgodzilibyśmy się jedynie w kwestiach piany, nasycenia i koloru. Niestety te dwa pierwsze aspekty kładą się cieniem na dość oryginalnym piwku. Chociaż trwałość piany trudno oceniać przy b. nikłym nagazowaniu.

Zapach: Słody palone - to pierwszy plan, lekka kwaskowość ale właśnie od tych słodów. I teraz moich przedmówców proszę o wybaczenie ale my nie wyczuwaliśmy estrów, truskawek. Wyraźne orzechy, może odrobina ciemnej czekolady. Zapach zapowiada wytrawność, karmelowy ascetyzm. Smak temu wtóruje. Solidna i niezharmonizowana (jeszcze) goryczka od słodów palonych przykrywa odrobinę słodyczy, której trzeba się doszukiwać. Dla nas to piwo może i było lekko słodkawe ("baaardzo lekko") ale jak na portera zabrakło nam przede wszystkim "środka". Wyżej ocenilibyśmy portera bardziej karmelowego. Jest zbyt wytrawne, nieco ascetyczne i monotematyczne w zapachu i smaku. W notatkach mam nawet zapisane, że "drystoutowe" ale to chyba przegięcie w drugą stronę. Aż dziwne, że zszedł tylko do 6,4 Blg. Stawiałbym na głębsze odfermentowanie.

Popełniamy błąd pijąc tak młodego portera. Ta przykrywka p.t. "słody palone" złagodnieje, zagra w tercecie ze smakowitościami i zapachem na trzy pary rąk. Jeśli ktokolwiek posiada tego porterka niech da mu jeszcze ze trzy m-ce. Rzeczony wynagrodzi mu to z nawiązką.

Dzięki Coder za smaczne piwko!