schloss Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Sprawa była zaupełnie prosta - nudząc się w domu wpisałem w google słowo piwo i znalazłem tą stronę, później browamator , browar.biz a później już tylko kupiłem parę rzeczy i zacząłem. Nie ukrywam że ilość kolegów mi się powiększyła Tak więc jak zacząłem od google Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Pochwal się co konkretnie uwarzyłeś do tej pory:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schloss Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Pochwal się co konkretnie uwarzyłeś do tej pory:) No tak - juz mnie moderator wychwycił Ale jak to kobieta, to zdecydowanie jestem za Wiec uwarzyłem jeden brewkit John Bull Lager, ale dodałem cukier i wyszła kiszka druga warka to John Bull Traditional English Ale, zrobiłem 10l i juz całkiem całkiem a ostatniorawdziwe "Ale" 11°Blg z Browamatora i już całkiem całkiem ok ! Z tego co widzę , to koleżanka jest wyjadaczem.. co teraz uwarzyc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2007 .. co teraz uwarzyc ? Zależy co lubisz - ja na przykład zaczynałam od piwa pszenicznego. Myślę, że po trzech piwach z ekstraktu czas na zacieranie. Trochę więcej pracy, ale dużo lepsze efekty i jaka satysfakcja:D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schloss Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2007 .. co teraz uwarzyc ? Zależy co lubisz - ja na przykład zaczynałam od piwa pszenicznego. Myślę' date=' że po trzech piwach z ekstraktu czas na zacieranie. Trochę więcej pracy, ale dużo lepsze efekty i jaka satysfakcja:D.[/quote'] No tak,każdy tak mówi więc pora zacząć zacierać. A jak wygląda sprawa z ekstraktami pszenicznymi ? Warto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2007 No tak,każdy tak mówi więc pora zacząć zacierać. A jak wygląda sprawa z ekstraktami pszenicznymi ? Warto ? Pewnie, że warto moja pierwsza warka to właśnie było pszeniczne z ekstraktów. Wyszło super bardzo mi smakowało. Jednak po czasie muszę pwiedzieć, że piwo pszeniczne zrobione ze słodu i przy użyciu płynnych drożdży jest jeszcze lepsze, ma bardziej charakterystyczny dla pszeniczniaków smak i aromat goździkowo-bananowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2007 No tak,każdy tak mówi więc pora zacząć zacierać. Aby pomóc Ci się zdecydować to może napiszę czemu ja zaczęłam warzyć z zacieraniem: 1. wszędzie czytałam, że piwa produkowane ze słodów są o wiele lepsze od tych z brew-kit'ów i ekstraktów i faktycznie potwierdziło się 2. względy ekonomiczne - dużo taniej wychodzi produkcja piwa ze słodów niż z ekstraktów. Na początku oczywiście trzeba trochę zainwestować, ale potem się to zwraca z nawiązką. 3. satysfakcja, że zrobiło się coś od podstaw samemu:D. Widzę, że warzenie piwa Cię wciągnęło, więc pewnie wcześniej czy później zaczniesz warzyć z zacieraniem:). Sam musisz zdecydować kiedy:D. jeśli masz jakieś pytania to oczywiście chetnie Ci pomogę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się