wena Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 (edytowane) Doppelbock - Koźlak dubeltowy 20 °Blg Skład - słód pilzneński 4,0 kg - słód wiedeński 2,0 kg - słód monachijski I 2,3 kg - słód caraamber 0,3 kg Zacieranie - całość wsypujemy do 25 litrów wody o temp 50°C - podnosimy do 62°C i przetrzymujemy przez 30 minut - odbieramy 8 litrów - dekokt i gotujemy 20 minut - zwracamy powoli dekokt do całości i uzyskujemy temp. 72°C w razie potrzeby podgrzewamy do tej temp. i przetrzymujemy 30 minut Filtracja/wysładzanie 2 x po 4 litry do uzyskania 17,6 blg Gotowanie i chmielenie - gotujemy 90 minut - marynka granulat 30g- 60 minut - hallertau hersbrucker granulat 30g -20 minut - mech irlandzki 5g -20 minut Fermantacja - schładzamy brzeczkę ok 24 litry (18-20°C ) i dodajemy drożdże Lager Munich - fermentacja burzliwa 28 dni w temp. 8-9°C uzyskana gęstość 5°Blg - fermentacja cicha 14 dni w temp 5°C Butelkowanie Butelkujemy z użyciem 170g glukozy. Leżakowanie piwa w temp. 5°C przez 3 miesiące Edytowane 24 Czerwca 2009 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 - hallertau granulat 20 minut Hallertau Hersbrucker czy Hallertau Spalt Select Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 - hallertau granulat 20 minut Hallertau Hersbrucker czy Hallertau Spalt Select Widać wprawne oko mistrza - jedno spojrzenie i już znalazł nieścisłość. Już uzupełniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Drożdże Munich Lager zrobiły dobrą robotę. Mój był na samym monachijskim, strzegomskim jasnym, Carahellu i Carafie II. Próbowałeś może już mojego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Przypomnij mi jaki nr warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 nr 57 w bączku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Mówiłem pisać skróty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Najtron Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 A ile chmielu użyłeś? (jeśli coś przeoczyłem to przepraszam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 Za szybko chciałem dzisiaj zapisać i ominąłem ilość chmielu. Jest już poprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się