Pierre Celis Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Czy województwo Podkarpackie, w końcu po długich latach znalazło godnych następców po nie działających już browarach w Łańcucie, Zaczerniu, Zarszynie, Strzyżowie czy też w Przemyślu? Wszystko wskazuje na to, że tak! Wystarczy wspomnieć o browarach funkcjonujących w Wojkówce czy w Rzeszowie. Ale czy są to wszystkie browary, które zasługują na naszą uwagę? Ależ skąd! Jest jeszcze jeden browar, o którym wpada wspomnieć. Jest nim browar z Uherców Mineralnych. Dla wielu kontrowersyjny a jeszcze przez innych wypluwany. Czy słusznie? Browar Ursa Maior powstały z końcem 2013 roku, w bieszczadzkiej miejscowości Uherce Mineralne, zdobył rozgłos już na samym starcie. Szeroka dystrybucja oraz ciekawa piwna oferta sprawiły, że cały kraj usłyszał o rzemieślniczym browarze z Bieszczad. I wszystko byłoby pięknie, gdyby nie to, że browar jakiś czas temu, wypuścił na rynek część swoich piw niedopracowanych technicznie. Ku zdumieniu wielu, popularnym zjawiskiem stało się krytykowanie wszystkiego co jest związane z tym browarem. Doszukiwano się teorii spiskowych. Wynajdowano w tychże piwach wady, o których wielu nie miało zielonego pojęcia. Popularnym zjawiskiem stało się krytykowanie ich w piwnym świadku. Ba, nie wypadałoby nie ponarzekać o nich w towarzystwie. Zastanawiam się tylko, czy wszyscy którzy podjęli się krytyki zastanowili się na czym polega piwowarskie rzemiosło. Jeżeli oczekują od piwa i browaru ZAWSZE takiego samego równego poziomu, powinni przerzucić się na piwa z dużych browarów. W tychże piwach zawsze jest zachowany ten sam poziom. Poziom nudy, przewidywalności i ogłady. Na całe szczęście w rzemiośle tych cech nie odnajdziemy. W tych piwach niczego nie powinniśmy być do końca pewni. Za to właśnie kocham na zabój rzemieślnicze piwowarstwo. Nigdy się z nim nie nudzę. Przejdźmy do samego browaru. Browar powstał od zera na obrzeżach Uherców Mineralnych, tuż przy drodze krajowej prowadzącej do serca Bieszczad, do Ustrzyk Dolnych. Owa inwestycja przywodzi na myśl najlepsze wzorce zaczerpnięte z Ameryki Północnej, gdzie w pełnej symbiozie działa browar, przy którym działa restauracja, pub lub inna forma rozrywki. W tym przypadku pomysłodawcy tegoż projektu postanowili, że najodpowiedniejszą formą będzie sklep z pamiątkami pochodzącymi z Bieszczad oraz sala widowisko-koncertowa oddzielona od browaru jedynie szklaną ścianką. Wspaniały pomysł aczkolwiek zamiast tego typu sali, widziałbym raczej dobrą restaurację serwującą regionalne jadło i piwo. Mam nadzieję, że z upływem czasu dowiem się, że powstaje właśnie w tym miejscu takowa karczma. Wspaniale by było, ucztować przy dobrej dziczyźnie, gdy za drugą stroną szklanej ściany, piwowar uwija się w ukropie przy kotłach warzelnych. Tak, tak wiem, marzenia. Podobnie jak i forma tej inwestycji, tak i browar budzi duży podziw. Cztero kotłowa warzelnia o wybiciu 35 hektolitrów pochodząca od słowackiego producenta PSS Svidnik zrobiła na nas duże wrażenie. Podobnie jak i 70 hektolitrowe stożkowe unitanki, w liczbie siedem. Jednak największym uznaniem darzę ich za to, że nie ograniczyli się do skostniałej oferty. Nie poszli drogą oklepanych standardów rodem z USA czy też nudnej trójcy z pod znaku piwa jasnego, ciemnego i pszenicznego. Po czterech miesiącach działalności browar ten już wielokrotnie mnie zaskakiwał, prawie zawsze na plus. W ich dotychczasowym port folio odnajdziemy takie gatunki, jak: piwo pszeniczne (11,2blg, 4,0% alk.), pszeniczne ciemne (11,8blg, 4,0% alk.), american golden ale (12,0blg, 4,2% alk.), american IPA (12,7blg, 6,2% alk.), single hop: Palisade (10,0blg, 3,8% alk.), single hop: Cascade (10,0blg, 3,8% alk.), rauchbier (12,7blg, 5,5% alk.) oraz robust porter (15,0blg, 6,0% alk.). Ale to nie wszystko, w chwili obecnej w jednym z tanko-fermentatorów leżakuje jeden z moich ulubionych gatunków, Oatmeal Stout. Jednym zdaniem, jest w czym wybierać! Kończąc już ten przydługawy opis, pomysłodawcom projektu gratuluje pięknej inwestycji, a ciebie drogi czytelniku zachęcam do zapoznania się z ich pełną ofertą a jednocześnie do odwiedzenia ich przy najbliższej nadarzającej się okazji. . . . . . Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Pojawiło się w moim mieście IPA Champion z 2013 Wysłane z mojego Lenovo P780_ROW przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Pojawiło się w moim mieście IPA Champion z 2013 Wysłane z mojego Lenovo P780_ROW przy użyciu Tapatalka Z Ursy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się