Pierre Celis Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Smoked Cracow z Pracowni Piwa Dzisiaj mały suplement do zeszłotygodniowego wpisu o piwach z Pracowni. Akurat wtedy nie udało mi się zdobyć sztuki do recenzji, a poprzednie posiadane bezczelnie wypiłem dla przyjemności i nie chciało mi się pisać. No, ale Tomek przejął się brakiem butelek PP w moim składziku i zaradził niedopatrzeniu Powoli dojrzewam do zmiany zdania na temat ewentualnego sukcesu szerzej dostępnego Grodziskiego na rynku. Jest to piwo dla standardowego konsumenta co najmniej dziwne, natomiast przy całej „piwnej rewolucji” w tym szaleństwie jest metoda. Zarówno Grodzisz z Artezana jak i z Pracowni są moim głównym wyborem na wieczór w knajpie, jeżeli akurat są dostępne na kranie. Brakuje nam właśnie piw o mniejszym ekstrakcie ergo mniejszej zawartości alkoholu, w sam raz na wiosnę/lato czy dłuższe posiedzenie. Jestem ciekaw jak sobie poradzą na konkursie w Stanach. Pracownia Piwa Smoked Cracow Piana: Początkowo bujna, drobno i średnio pęcherzykowata, śnieżnobiała. Pięknie znaczy szkło, ale stosunkowo szybko opada. Barwa: Jasna słomka, mocno opalizujące. Zapach: To czego po Grodziszu można się spodziewać. Bardzo fajne i specyficzne nuty wędzonki, w tle bardzo lekka słodowość oraz bardzo delikatny dwutlenek siarki. Smak: Dosyć mocno wysycone, o niskiej pełni. Pierwszy akord to delikatna, przyjemna słodowość i pszeniczność oraz grająca od początku wędzonka. Następnie pojawia się lekka pylistość, kontynuacja aromatów wędzonych i estry owocowe. Finisz z delikatną, szlachetną goryczką. Nie męczy, jest akuratny. Problem polega na tym, że tak jak wspomniałem wcześniej Grodziskie bym widział z przyjemnością w stałej ofercie. Piwo lekkie, ale nie wodniste, z pazurem i charakterem. Nie będę się odnosił do tego czy zgodne z pierwowzorem, nie miałem okazji pić, ale w takiej wersji zdecydowanie mi pasuje. Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się