ras13 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) Witam Przepis na sos chili własnej roboty. Wszystkie ilości składników są na oko, ciężko mi powiedzieć dokładnie ile gram czego, robię to intuicyjnie. Skład: Chili (ja posiadam zeszłoroczne mrożone) słodka papryka bazylia świeża (może byc suszona) czosnek imbir świeży czerwona cebula sól pieprz kumin rzymski ( pierwszy raz używam do sosu, podpatrzyłem u Syndiego) cukier trzcinowy trochę soku z cytryny ocet jabłkowy oliwa z oliwek przecier pomidorowy trochę tarkowanej mrożonej marchewki z pietruszką ( miałem zeszłoroczną włoszczyznę) ale można rozgotować małą marchewkę i później zblendować Podsmażam wpierw imbir, czosnek i posiekane chili na oliwie z oliwek, dodaję cebulę i paprykę słodką, kumin później zalewam przecierem pomidorowym. Gotuje dość długo do zmiękczenia i zagęszczenia po czym traktuje tłuczkiem do ziemniaków w celu rozdrobnienia warzyw( można blenderem byle nie za mocno), dodaję ocet, cukier, sól, pieprz i świeżo posiekaną bazylię. Wypełniamy słoiki na ciepło, potem przechowujemy w lodówce. Dodam jeszcze, że ostatnio dodaje świeżą mięte. Sos nadaje się na kanapki i do obiadów. Jakby ktoś chciał powtórzyć ten przepis to życzę smacznego! Edytowane 4 Marca 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi