ras13 Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) Witam Przepis na sos chili własnej roboty. Wszystkie ilości składników są na oko, ciężko mi powiedzieć dokładnie ile gram czego, robię to intuicyjnie. Skład: Chili (ja posiadam zeszłoroczne mrożone) słodka papryka bazylia świeża (może byc suszona) czosnek imbir świeży czerwona cebula sól pieprz kumin rzymski ( pierwszy raz używam do sosu, podpatrzyłem u Syndiego) cukier trzcinowy trochę soku z cytryny ocet jabłkowy oliwa z oliwek przecier pomidorowy trochę tarkowanej mrożonej marchewki z pietruszką ( miałem zeszłoroczną włoszczyznę) ale można rozgotować małą marchewkę i później zblendować Podsmażam wpierw imbir, czosnek i posiekane chili na oliwie z oliwek, dodaję cebulę i paprykę słodką, kumin później zalewam przecierem pomidorowym. Gotuje dość długo do zmiękczenia i zagęszczenia po czym traktuje tłuczkiem do ziemniaków w celu rozdrobnienia warzyw( można blenderem byle nie za mocno), dodaję ocet, cukier, sól, pieprz i świeżo posiekaną bazylię. Wypełniamy słoiki na ciepło, potem przechowujemy w lodówce. Dodam jeszcze, że ostatnio dodaje świeżą mięte. Sos nadaje się na kanapki i do obiadów. Jakby ktoś chciał powtórzyć ten przepis to życzę smacznego! Edytowane 4 Marca 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się