Skocz do zawartości

Sos chili


ras13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przepis na sos chili własnej roboty. Wszystkie ilości składników są na oko, ciężko mi powiedzieć dokładnie ile gram czego, robię to intuicyjnie.

 

Skład:

Chili (ja posiadam zeszłoroczne mrożone)

 

post-8061-0-12905200-1393956061_thumb.jpg

 

słodka papryka

bazylia świeża (może byc suszona)

 

post-8061-0-76534700-1393956076_thumb.jpg

czosnek

imbir świeży

czerwona cebula

 

post-8061-0-02517600-1393956087_thumb.jpg

sól

pieprz

kumin rzymski ( pierwszy raz używam do sosu, podpatrzyłem u Syndiego)

cukier trzcinowy

trochę soku z cytryny

ocet jabłkowy

oliwa z oliwek

przecier pomidorowy

trochę tarkowanej mrożonej marchewki z pietruszką ( miałem zeszłoroczną włoszczyznę) ale można rozgotować małą marchewkę i później zblendować

 

 

Podsmażam wpierw imbir, czosnek i posiekane chili na oliwie z oliwek, dodaję cebulę i paprykę słodką, kumin później zalewam przecierem pomidorowym.

post-8061-0-67999600-1393956092_thumb.jpg

 

Gotuje dość długo do zmiękczenia i zagęszczenia po czym traktuje tłuczkiem do ziemniaków w celu rozdrobnienia warzyw( można blenderem byle nie za mocno), dodaję ocet, cukier, sól, pieprz i świeżo posiekaną bazylię. Wypełniamy słoiki na ciepło, potem przechowujemy w lodówce.

 

post-8061-0-58726100-1393956097_thumb.jpg

 

 

 

 

Dodam jeszcze, że ostatnio dodaje świeżą mięte. Sos nadaje się na kanapki i do obiadów.

 

Jakby ktoś chciał powtórzyć ten przepis to życzę smacznego!

Edytowane przez ras1313
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.