Matek_r9 Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 To tak zrobie . A szykuje się do drugiego piwka z brewkita i mam pytanie czy można eksperymentować poprzez zmieszanie dwóch brewkitow dla lepszych oryginalnych smaków ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 mam pytanie czy można eksperymentować poprzez zmieszanie dwóch brewkitow dla lepszych oryginalnych smaków ? Można, oryginalne na pewno będzie... ale czy lepsze :smilies: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Po drugiej warce (z ekstraktów) mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że brewkity to strata czasu.. zdecydowanie lepiej pobawić się ekstraktami, bo tu już mamy większy wpływ na efekt końcowy. Jak ktoś czuje się niepewny, to jest wiele gotowych zestawów z ekstraktów (np. na CentrumPiwowarstwa). Od brewkita różni się w zasadzie tylko tym, że brzeczkę musimy nachmielić, gotując ją tę godzinę, a przy brewkitach praktycznie tylko zagotowujemy. Nie trzeba wcale specjalnego sprzętu - sam mam tylko gar 6L i walczę z chmieleniem na 2 razy + dolewka wody, a efekt jest i tak lepszy niż pucha... Wczoraj sprawdzałem właśnie APA i jest już praktycznie nagazowane, nie omieszkałem pociągnąć łyczka z PET'a i muszę przyznać, że młode piwo już na tym etapie smakuje 10x lepiej niż mój pierwszy "prawie lager" z puszki. Absolutnie nie ma porównania... a przecież lager leży już w butelkach w garażu (7-10C) z 1,5 miesiąca albo lepiej. Najlepiej oczywiście zacierać, ale tu już ciężko obejść brak sprzętu jak duży gar, coś do filtracji itp. Tak czy siak, moim zdaniem fajnie jest przerzucać się stopniowo z technologii na technologię: zrobić sobie puchę, potem jakieś ekstrakty niechmielone, a następnie przerzucić się już na zacieranie. Dla mnie (w planach) pośrednim krokiem będzie tutaj jeszcze zacieranie częściowe (partial mash), które można zrealizować w stosunkowo niedużym garze (bo zacieramy tylko część składu naszej warki), a filtrację można przeprowadzić np. przy pomocy zrobionego przez siebie filtratora z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebaGdynia Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Dobrze mówi, polać mu ! Ale co racja, w piwowarstwie jak i w życiu trzeba się piąć w górę. Ja również po następnej puszce chcę spróbować samemu chmielić ekstrakty żeby po prostu wszystkiego spróbować. Na zacieranie również przyjdzie czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 11 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 nie ma co bać się zacierania - na prawdę trudno jest popsuć piwo w taki sposób, żeby było niepijalne (infekcje to inny temat) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matek_r9 Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Dobra piwo zabutelkowane a piwo górnej fermentacji jak dlugo moze lezakowac maksymalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek37 Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Odczekałem producentckie minimum przydatności do spożycia czyli dwa tygodnie ...... no powim szczerze szłu nie było Lagera otworzyłeś po dwóch tygodniach? Przecież te piwa się bardzo długo leżakuje. Jest nawet teoria, która mówi o 1 miesiącu na każdy BLG. No wiem wiem lagery powinny leżakować dłuugo. Ale proszę o wyrozumiałość ... pierwsze moje piwo które powiedzmy sam przfermentowałem (nie uwarzyłem) wiec i ciekawość przeogromna. Teraz "mój" lager jest zdecydowanie lepszy, pianka, zapach ... wyraźny progres w jakości, co nie znaczy, że jest najlepsze na świecie. Chociaż czy ja wiem ;) . Pozdrawiam Edytowane 12 Marca 2014 przez kajtek37 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matek_r9 Opublikowano 12 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 Ale ja chce sobie zapasy porobić a,nie otwierać jak najszybciej dlatego zastanawiam sie ile moze lezakowac w butelkach żeby sie nie zepsulo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 sam przfermentowałem (nie uwarzyłem) Jesteś drożdżem? A tak serio, własne dziecko jest zawsze najpiękniejsze i w tym jego urok. Niech smakuje, tylko do następnego piwa podejdź z większą dozą cierpliwości i po przeczytaniu jak największej ilości postów na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 13 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Ale ja chce sobie zapasy porobić a,nie otwierać jak najszybciej dlatego zastanawiam sie ile moze lezakowac w butelkach żeby sie nie zepsulo W dobrych warunkach (czyli brak dostępu promieni słonecznych i niska temperatura) piwo może leżeć dość długo, jednak: If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age nie ma sensu leżakować piwa z brewkitu przez długi czas - moim zdaniem takie zapasy po półrocznym leżakowaniu wcale nie będą smakowały lepiej niż miesiąc po butelkowaniu. Do leżakowania nadają się natomiast piwa mocniejsze - wszelkiej maści imperiale, RISy, barleywine czy portery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Mam nadzieje że smak mam stały bo z puchy na przełomie lipca, sierpnia 2013 naprawdę zrobiłem duże ilości i rzeczywiście smak byl porównywalny czy to w styczniu czy w kwietniu 2014. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się