Kozieł Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Jako,że jescze nigdy nie stosowałem ekstraktów,mam pytanie do bardziej doświadczonych: czy wyczuwalne będą różnice aromatu w piwie chmielonym na zimno i w takim z dodatkiem ekstraktów?? Czy piwo dochmielone na zimno będzie lepsze od tego samego z ekstraktem(zamiast dochmielania)?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Ekstrakt to wyłącznie zizomeryzowane alfa-kwasy. Nie dadzą Ci aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 5 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Ekstrakt to wyłącznie zizomeryzowane alfa-kwasy. Nie dadzą Ci aromatu. Nieprawda, Ekstrakt może być niezizomeryzowany. Np. http://www.ins.pulaw...t/view/140/150/ Kozieł chyba myślał o ekstrakcie "aromatycznym", takim jak te: http://www.homebrewi...-5ml-p-758.html Edytowane 5 Marca 2014 przez sugarsweet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozieł Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Kozieł[/url] chyba myślał o ekstrakcie "aromatycznym", takim jak te: http://www.homebrewi...-5ml-p-758.html tak,chodzi mi o taki,który nie wymaga gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Czy piwo dochmielone na zimno będzie lepsze od tego samego z ekstraktem(zamiast dochmielania)?? Lepsze, to ciężko powiedzieć jednoznacznie, przy chmieleniu na zimno możesz zawsze w pewien sposób wpływać na charakter aromatu dobierając poszczególne odmiany chmielu. Pójść w stronę bardziej sosnowo - ziołowego lub totalnie cytrusowego. A jak widzę, to w sklepie jest tylko jeden typ tego ekstraktu, co automatycznie zwęża zakres możliwośći. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Jest kilka, poprawny link: http://www.homebrewing.pl/chmiele-inne-c-36_49.html nie probowalem, wiec sie nie wypowiem; na forum amerykanskim widzialem ze ludzie tego uzywaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Jest kilka, poprawny link: http://www.homebrewi...ne-c-36_49.html nie probowalem, wiec sie nie wypowiem; na forum amerykanskim widzialem ze ludzie tego uzywaja Rzeczywiście. Zatem jeśli ktoś ma chęć spróbowania, to myślę, że warto i liczę, że podzieli się doświadczeniem z nami :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się