cafekot Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Do piwa miodowego pasują procenty - dodaj więcej słodu, na 20 litrową warkę daję od 4 do 5 kilo słodu i kilo miodu. Wychodzi dość mocne piwo ale tak jak wspomniałem te piwa powinny mieć swoją moc. Słody które często dodaję to Caraamber i Carared - nadają one piwu mocno miodowy kolor. Chmielę symbolicznie - nie chmiel stanowi tu główny wątek. Drożdże które dają sobie radę to S-33 (dzisiaj popełniłem gryczane 19 BLG a fermentacja rozpoczęła się po 5 godzinach od zadania uwodnionych drożdży, teraz to prawdziwy karabin maszynowy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Ja do piwa A, la Grodziskie dodałem miód gryczany. Zapach i kolor jest super. Smak nie bardzo, bo od 4 tygodni stoi jako cicha fermentacja. Teraz się zastanawiam, zanim zabutelkuje : czy dodać do niego znowu miodu czy glukozy ? Jak myślicie. I ile powinno mieć piwo Blg w czasie butelkowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Myślę, że nie ma większego znaczenia czy dodasz glukozy czy miodu, bo ilości tak naprawdę są niewielkie i nie wpłyną w znaczący sposób na smak gotowego piwa. Ja osobiście pewnie zastosowałabym glukozę. Co do drugiego pytania to wszystko zależy - jaki był ekstrakt wyjściowy, jak głęboko piwo odfermentowało. Po 3 tygodniach cichej raczej wszystkie cukry są już przefermentowane więc pomiar ekstraktu nie jest konieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Dziś właśnie zdegustowałem dwa piwa z browarów domowych i oba były przegazowane. Choćby ze względu na precyzję, zdecydowałbym się na glukozę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 4 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2008 Ja jak butelkowałem Grodzisza to miałem 3 °Blg, jednak ja krótko trzymałem na cichej bo jakies 2 dni (głównie aby sklarowało się troche i dofermentowało do 3 °Blg ). Ekstrakt początkowy miałem 7,6 °Blg i już po 4 dniach miałem 3,2 °Blg, wtedy zdecydowałem się na przelania na cichą fermentację. Do refermentacji dodawałem sacharozy i do kilku butelek miodu. Nagazowanie było podobne, w smaku te zmiodem było bardziej "owocowe" 4 tygodnie na cichej fermentacji to nie za długo dla tego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Dodałem 150g glukozy i zabutelkowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lupulus Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 PIerwsze próby z miodowym.Stoją w butelkach i popijam,popijam. Primo- bodajże wg Ciesielskiego 8,8 l wody,1,2 l miodu/ wielokwiatowy z Lublina dobry,a w miarę tani/,20 g chmielu goryczkowego.W przepisie jest mowa o warzeniu - ale szkoda mi się zrobiło tych cennych składników, które giną w wyższej temperaturze i miód dodałem do ostudzonej warki wody z chmielem.Po fermentacji zlałem z nad osadu i do butelek. Odrobina cukru na wtórną fermentację.Niestety, 3 tygodnie mija, a gazu jak na lekarstwo- przy otwarciu tylko słabo "wzdycha".Bardzo wytrawne, mocno gorzkie i bez prawie żadnego smaku miodu.Zawód.Sporo osadu na dnie - ale tym się nie przejmuję.Secundo. Piwo miodowe mazowieckie.Podobne składniki , mniej chmielu, w to miejsce jagody jałowca / włoski,łagodniejszy niż mazowiecki/ i 10 torebek kwiatu lipy.Również miód nie warzony, dodany do wystudzonej warki z "ziołami".Podobnie jak poprzednie, po kilku tygodniach nie chce się dobrze nagazować /kurcze,jestem w desperacji - może otworzę i dodam po odrobinie rozmnożonych drożdzy ?/.Smak lepszy, bardziej zdecydowany - kwiat lipy załagodził gorycz chmielu i jałowca.Może na upały dobre - ale nic specjalnego....Nie mam dojścia do miodu w cenie hurtowej - tak trochę drogawo, jak na taki "popitek"...Nie ulega jednak wątpliwości, że napój dość smaczny,odżywczy i bardzo zdrowy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwoznawcy Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 Co do miodu w piwie to tak jak w przypadku miodów pitnych dość istotny jest rodzaj użytego miodu. Zwłaszcza przy dużym udziale w składzie surowcowym. Różne miody dają różne nuty aromatyczne i smakowe. I tak kolejno: miody wiosenne wielokwiatowy - owoce, lipa, nuty anyżowe, kwiaty. akacjowy - oczywiście akacja:-), lekko mdły i sycący posmak zapach cukrowy i kwiatowy. miody jesienne spadziowy - karmel, toffi, tosty gryczany - palony, karmel, torf przy jesiennych trzeba uważać z goryczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 tosty Heh nurtuje mnie ten wyraz, czy jest to zapach/smak tostowy czyli smaku lekko zarumionego chleba, czy chodzi o "moc" przpalania jak tostowy-->prażony--> palony ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwoznawcy Opublikowano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2009 tosty Heh nurtuje mnie ten wyraz' date=' czy jest to zapach/smak tostowy czyli smaku lekko zarumionego chleba, czy chodzi o "moc" przpalania jak tostowy-->prażony--> palony ?[/quote'] aromat tostowy to połączenie dwóch cech - delikatna karmelowa słodycz jaką zaczyna się robienie tostów a więc pierwsza faza przypalania połączona z delikatną goryczką, która powstaje pod koniec procesu. To jeden z najbardziej zrównoważonych zapachów. Jego mocniejszym odpowiednikiem jest zapach gorzkiej czekolady, który łączy cukrową słodycz z kakaową goryczką. To te zapachy, które sprawiają, że piwo się nie nudzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Właśnie piję piwo z Pasieki Kubina z Luieszów w Dziergowice, które ma 10,5°Blg i ma 5,5% alk. Piany to nie ma, jest mętne, nagazowane jest. W zapachu jak by rozpuszczalnikowe i chmielowe. W smaku jakby pić miód pitny,mało słodkie z przewagą goryczki (pewnie marynki sporo), która mocno się utrzymuje. Dla mnie to nic rewelacyjnego ale trza było spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alfi Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Przepis prosty 1.2 l miodu i 8.8 l wody, chmielu do smaku, jałowiec, drożdże. A jaki rodzaj chmielu polecilibyście do tego przepisu? Czy może w tym przypadku nie będzie miało to znaczenia bo miód i tak wszystko przykryje? Ktoś w temacie pisał o goryczkowym, jakiś konkretny gatunek? I czy jakieś konkretne drożdże polecacie? Początkujący jestem w robieniu piw innych niż z brewkitu i przydałaby się rada zaprawionych w bojach kolegów i koleżanek Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez Alfi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Miód, chmiel i zioła komponuję się wyśmienicie. Do miodów ziołowych używałem chmieli raczej goryczkowych, ponieważ aromat chmielu i tak zdominują zioła i miód. Dobre efekty dał challenger, bo był wyczuwalny również w zapachu. Dawałem też norhern brewer i marynkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Macie sprawdzony przepis na piwo miodowe ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marjan Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zależy jakie piwo chcesz uzyskać. Czy miodowe a'la koncery czy miodowe tak bardzo, że czuć wosk z pasieki? Raz piłem takie piwo, że czułem się jak bym u wujka miód wylizywał z pasieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Nigdy nie robiłem takiego piwa więc nie wiem jakie ma być ? może pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooler_85 Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Na początku jako nowy użytkownik chciałbym wszystkich przywitać. Warzeniem piwa zajmuję się od niedawna na swoim koncie kilka brewkitów i ze 4 średnio-udane warki. Zaciekawiły mnie jednak smakowo dwa piwa miodowe a mianowicie "piwo na miodzie gryczanym" i "piwo miodne." Czy ktoś zna przepis na uzyskanie podobno smakującego piwa? Jedyne informacje jak znalazłem na stronie to: Składniki: woda, słody jęczmienne: pilzneński, karmelowy, palony, naturalny miód, aromat naturalny, chmiel, drożdże Problem w proporcjach i gatunku miodu, a także kiedy go dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 10 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 Poczytaj ten wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się