watson Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Z okazji takiej ładnej niedzieli postanowiłem zacząć "zapiski". Nie mam dużo doświadczenia, a nawet bym powiedział, że wcale go nie mam, więc mile widziane będą wszelkie uwagi.Warki:#1 - BrewKit Coopers English Bitter#2 - Pszeniczne z ekstraktów + chmielenie#3 - American Pale Ale#4 - Koźlak#5 - American Wheat#6 - Christmas Ale#7 - Klon Fuller's London Pride#8 - Full Aroma Hops#9 - Cascadian Dark Ale#10 - Foreign Extra Stout (Czarna Wdowa) #11 - Coffee Oatmeal Milk Stout #12 - Mild #13 - Pszeniczne #14 - American Wheat Edytowane 6 Maja 2015 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Warka #1 - BrewKit Coopers English Bitter (10.08.2013) Moja pierwsza warka. Zaczęło się od poczytania o brewkitach (co to jest, do czego służy i o co wogóle chodzi) i o tym, jak łatwo można z nich przygotować domowe piwo. Szukając coraz więcej informacji trafiłem na to forum i dopiero w tym momencie się zaczęło. Czytając jakie piwa robią forumowicze, sam się nakręciłem, bo niby czemu ja nie miałbym sobie również zrobić dobrego piwa. W temacie tej warki nie mam zbyt dużo do napisania. Składniki: BrewKit Coopersa English Bitter 1 szt. Mieszanka glukozy i suchego ekstraktu 1kg Woda 20 litrów. Przygotowanie: 1. Zagotowałem 3 litry wody, po lekkim przestudzeniu dodałem mieszankę glukozy i suchego ekstraktu. 2. W międzyczasie puszka gotowała się na sąsiednim palniku. 3. Do fermentora wlałem zawartość puszki, następnie dolałem mieszankę ekstraktu z glukozą. 4. Całość wymieszałem i dolałem 17 litrów wody mineralnej z Biedronki 5. Blg po wymieszaniu ok 10-11 6. Drożdże uwadniane ok 20 minut, dolałem do brzeczki o temperaturze ok 27°C 7. Fermentor ustawiony w pomieszczeniu z temperaturą ok 21-22°C Niestety gdzieś zagubiłem notatki dotyczące refermentacji i butelkowania. Pamiętam, że do refermentacji użyłem syropu z glukozy. Nie jestem w stanie przypomnieć sobie tylko ilości surowca na butelkę. Samo butelkowanie przebiegło bez problemów, biorąc pod uwagę, że wszystko trafiło do 1 litrowych PETów. Wszystko stało w chłodnej piwnicy zamknięte szczelnie w kartonie, żeby nie działało na nie światło. Piwo było dobre, kolejne butelki opróżniane były dość szybko. Zdjęcie 1: brzeczka tuż przed dodaniem drożdży. Zdjęcie 2: Tuż przed butelkowaniem. Zdjęcie 3: Gotowe piwo. Edytowane 9 Marca 2014 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Warka #2 - Pszeniczne z ekstraktów + chmielenie (05.10.2013) Składniki: 2x Ekstrakt słodowy pszeniczny WES 1,7kg Chmiel Lubelski granulat 30g Drożdże Safbrew WB-06 Woda Przygotowanie: 1. Puszki z ekstraktem włożyłem do wrzątku na parę minut. 2. Do ciepłej wody (ok 5 litrów) w drugim garnku wlałem jedną puszkę ekstraktu. Dodałem tylko jedną puszkę ponieważ w tamtym momencie dysponowałem tylko garnkiem o poj. ok 10 litrów. 3. Całość zagotowałem, po 10 minutach dodałem cały chmiel i gotowałem jeszcze 60 minut. 4. Na 10 minut przed końcem gotowania wlałem drugą puszkę ekstraktu. 5. Po lekkim przestudzeniu wlałem całość do fermentora i uzupełniłem wodą mineralną do 21 litrów. Blg w tym momencie 12 6. Po przestudzeniu brzeczki do temperatury ok 25oC dodałem uwodnione wcześniej drożdże. W tym przypadku również brak notatek z butelkowania i refermentacji. Surowiec, którego użyłem to na pewno glukoza. Piwo wyszło dobre, jest lekko kwaskawe, ale to raczej nie jest infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 To teraz kilka małych inwestycji i czas na pierwsze zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Zacieranie już było :-) nie zdążyłem tylko uzupełnić dzisiaj zapisków. Może jeszcze wieczorem przysiądę i napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Warka #3 - American Pale Ale (01.03.2014) receptura podpatrzona u KosciaKa Surowce: Pale Ale - 4,60kg Karmelowy jasny 150 - 0,35kg Chmiel Mosaic granulat 11,4 alfa kwasów - 100g Mech irlandzki - 3g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: Ilość wody: 15l 53°C - wrzucenie słodów 52°C - 5' 62°C - 30' 72-73°C - 30' 78°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie na raty w sumie ok 15 litrów wody 75°C Gotowanie: 70' 60' - Mosaic 15g 30' - Mosaic 15g 15' - Mosaic 20g + mech irlandzki 3g (nie uwadniałem) 5' - Mosaic 25g Temperatura zadania drożdży: 20°C Fermentacja: 25 dni, temperatura 17-19°C, na ostatnie 7 dni dodane 25g chmielu Mosaic OG: 13,5° Blg FG: 3° Blg Objętość: ~19,5l Rozlew: 28.03.2014 Refermentacja: roztwór ok 120g glukozy w 0,5l wody Co się działo w trakcie: W związku z tym, że to moja pierwsza warka zacierana nie obyło się bez problemów i wątpliwości. Miałem problemy z ustaleniem temperatury w trakcie zacierania. Duże różnice w różnych częściach gara, starałem się mierzyć po dokładnym zamieszaniu na środku gara. Po przełożeniu zacieru do filtracji i odczekaniu ok 25 minut: duży poziom złoża, mało płynu nad złożem. W sumie 3 litry czystego filtratu zlałem za pierwszym razem i już musiałem wlewać wodę na wysładzanie. Do wysładzania użyłem ok.15 litrów wody Wysładzałem do uzyskania 19,5 litrów (w sumie 22,5l) dodałem do tego 0,5 litra wody. Gęstość brzeczki przed chmieleniem 13,5 blg W trakcie chmielenia nie miałem większych problemów, no może po za tym, że gotująca się brzeczka nie osiągnęła 100°C Studzenie przeprowadziłem najpierw w wannie z zimną wodą i butelkami z lodem aby szybko zejść poniżej 80°C, dochłodziłem przez noc na balkonie. Rano okazało się, że brzeczka ma temperaturę ok 6°C i prawie cały dzień czekałem aż temperatura się podniesie do minimum 18°C Po wystudzeniu i zlaniu (17,5 litra - bardzo dużo mi odparowało) brzeczki do fermentora blg na poziomie 15,5, dolałem 2,5 litra wody mineralnej świeżo otwartej. Ustalone blg 13,5. Brzeczki wyszło 20 litrów. Zadane drożdże i zostawione do fermentacji w temperaturze ok 17-19°C (temp otoczenia 15-17°C) Uwaga na przyszłość! Wysładzać do uzyskania większej ilość brzeczki! Minimum 25-26 litrów. Przykrywać trochę gar przy gotowaniu. Gęstość po 12 dniach fermentacji 4 Blg, końcowe 3 Blg Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka #4 - Koźlak (29.03.2014) receptura na podstawie przepisu Dori z WIKI Surowce: Słód pilzneński Weyermann ECB 3-4 4,0 kg Słód monachijski Typ II Weyermann 20-25 ECB 2,0 kg Słód Carapils ® 3-5 EBC 0,5 kg Słód Caraamber ® 60-80 EBC 0,2 kg Słód Carared ® 40-50 EBC 0,1 kg Marynka (granulat) 35g Lubelski (granulat) 25g Drożdże W34/70 (1 saszetka) Zacieranie: Ilość wody: 17l 63°C - wrzucenie słodów 63°C - 10' Odebrałem dekokt (1/3 zacieru) Dekokt: 72°C - 15' Dekokt: doprowadzenie do wrzenia i gotowanie 15' Wlanie dekoktu do głównego gara 72°C - 40' (próba jodowa negatywna) 76°C - mashout Wysładzanie: wysładzanie na raty w sumie ok 17 litrów wody 78°C Gotowanie: 60' 60' - Marynka 35g 10' - Lubelski 25g Temperatura zadania drożdży: 15°C Fermentacja: (24,5L) ok 28 dni, temperatura 10-12°C OG: 16,5° Blg FG: 4° Blg Objętość końcowa: 24,5L Rozlew: 01.05.2014 Refermentacja: 150g glukozy rozpuszczonej w 700ml wody Co się działo w trakcie: 1. Do momentu filtracji i wysładzania w zasadzie nic mnie nie zaskoczyło. Natomiast wysładzanie to była jakaś masakra w porównaniu do poprzedniej warki. Strasznie się przytykała, 1 litr spływał i przez ponad 12 minut :-( Musiałem złoże co jakiś czas zruszać i czekać na ułożenie. Uzyskałem w sumie 27 litrów brzeczki 16,5 Blg. 2. Miałem też wątpliwości czy jedna saszetka drożdży da radę rozruszać fermentację. Na szczęście fermentacja ruszyła. Ciekaw jestem efektów. 3. Po wystudzeniu brzeczki, przelewałem do fermentora z pomocą pończochy założonej na końcu węża. 4. Dolałem też 2 litry wody mineralnej aby zbić trochę ekstrakt, ponieważ po gotowaniu zostało 22,5 litra 18 Blg. Do fermentacji poszło 24,5 litra 16,5-17 Blg. 5. Fermentację prowadzę w jednym fermentorze przez ok 28 dni. 6. 24.04.2014 pomiar Blg = 4 7. Jak na Koźlaka piwo jest zbyt jasne. Najprawdopodobniej powodem było dołożenie 0,5 kg słodu pilzneńskiego i większa ilość wody niż w przepisie oryginalnym. 8. 01.05.2014 pomiar Blg = 4 9. W sumie wyszło: 11x0,33l, 39x0,5l, 1x1l pet Edytowane 4 Maja 2014 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) Warka #5 – American Wheat(10.05.2014)na podstawie receptury scooby_brewSurowce: Pilzneński Strzegom - 2,50 kg Pszeniczny Strzegom - 2,00 kg Monachijski Typ I – 0,50 kg Karmelowy 150 – 0,1 kg Owies niesłodowany – 0,2 kg Chmiel Willamette – 30g Chemiel Cascade – 30g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: Ilość wody: 15l 70°C - wrzucenie słodów, temperatura spadła do 65°C 67°C – 60 min Wysładzanie: wysładzanie ciągłe w sumie 15 litrów wody ok 78°C Gotowanie: 60' 60' - Willamette 15g 60' - Cascade 15g 10' - Willamette 15g 10' - Cascade 15g Temperatura zadania drożdży: 21,5°CFermentacja: 21 dni bez przelewania na cichąOG: 13,5° BlgFG: 2° BlgObjętość: ~25lRozlew: 01.06.2014Refermentacja: 170g glukozyCo się działo w trakcie: Na pewną chwilę spadła mi temperatura w garze do 62°C. Mam nadzieję, że szybkie podgrzanie uratowało w pewnym stopniu sytuację. Do wysładzania użyłem ok.15 litrów wody Po filtracji i wysładzaniu wyszło 24,5 litra brzeczki o gęstości 15 Blg, dolałem 2 litry wody z kranu Studzenie przeprowadziłem w wannie z zimną wodą Po wystudzeniu i zlaniu 22 litrów brzeczki do fermentora blg na poziomie 15,5, dolałem 3,5 litra wody mineralnej świeżo otwartej. Ustalone blg 13,5. Brzeczki wyszło 25,5 litra. Zadane drożdże i zostawione do fermentacji w temperaturze ok 18-19°C (temp otoczenia 16-17°C) Czas pracy ok 7 godzin do momentu wstawienia gara do wanny Wyszło ostatecznie 11x0,33l oraz 42,5x0,5l Uwagi: Piwo bardzo przyjemne i lekkie w smaku, idealne na lato. Wielu osobom smakowało, piwowarowi również :-D. Na pewno będzie powtórzone na wiosnę. Dodać trochę więcej chmielu na smak i aromat, ewentualnie sypnąć trochę na cichą. Edytowane 22 Lutego 2015 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) Nowy sezon czas zacząć :-) Na początek coś co potrzebuje czasu, Christmas Ale. Do świąt troszkę ponad 3,5 miesiąca, więc jest szansa że się choć troszkę ułoży Warka #6 – Christmas Ale (06.09.2014) na podstawie receptury TomX Surowce: Pilzneński Strzegom - 3,00 kg Pszeniczny Jasny Weyermann - 1,00 kg Płatki owsiane błyskawiczne – 0,40 kg Karmelowy 30 Strzegom – 0,30 kg Karmelowy 600 Strzegom – 0,20 kg Jęczmień Palony – 0,12 kg Czekoladowy 1200 Strzegom – 0,08 kg Chmiel Marynka – 25g Chmiel Challenger – 15g Cukier biały – 0,50 kg Cukier Wanilinowy – 32g Cynamon mielony – 6g Gałka muszkatołowa mielona – 5g Śliwki suszone (posiekane) – 200g Suszona skórka słodkiej pomarańczy – 25g Goździki – 17 szt Drożdże T-58 Zacieranie: Ilość wody: 15l 23°C - wrzucenie słodów, wyrównanie temperatury – 30 min 64°C – 30 min 74°C – 20 min Próba jodowa negatywna, dodane palone ziarna (jęczmień palony, czekoladowy) i mash-out Wysładzanie: wysładzanie na raty w sumie 15 litrów wody ok 78°C Gotowanie: 70' 60' - Marynka 25g 10' - Challenger 15g 10' - Cukier, cukier wanilinowy, cynamon, gałka, śliwki, skórka pomarańczy, goździki. Temperatura zadania drożdży: 17°C Fermentacja: 22 dni w temp. ok 17°C, bez przelewania na cichą OG: 17,5° Blg FG: 5° Blg Objętość: ~22l Rozlew: 29.09.2014 Refermentacja: 145g glukozy Co się działo w trakcie: Przepis lekko zmodyfikowany. Podwojona ilość śliwki i cukru wanilinowego oraz dodana suszona skórka słodkiej pomarańczy zamiast ze świeżych owoców. Do wysładzania użyłem ok.15 litrów wody Po filtracji i wysładzaniu wyszło 24,5 litra brzeczki o gęstości 14,5 Blg Studzenie przeprowadziłem w wannie z zimną wodą. (zastanawiam się nad chłodnicą aby przyspieszyć chłodzenie) Ogólnie nic nie wymknęło się spod kontroli Po wystudzeniu i zlaniu ok 19,8 litrów brzeczki do fermentora blg na poziomie 19,5, dolałem 2,2 litra wody mineralnej świeżo otwartej. Ustalone blg 17,5. Brzeczki wyszło 22 litry. Toolkit piwowara wylicza mi wydajność na poziomie 81%. To chyba dobrze, co nie? EDIT: Po uwzględnieniu dodatku cukru, wydajność na poziomie 70% (to też nie jest zły wynik ) Czas do momentu wstawienia gara do wanny 6,5h Test FFT wskazał 2,5 - 3 Blg 18.09.2014: blg = 5 25.09.2014: blg = 5 29.09.2014: blg = 5 29.09.2014: zabutelkowane z użyciem 145g glukozy i 0,7l wody. Wyszło 39x0,5l i 5x0,33l. Mam nadzieję, że nie będzie granatów! Edytowane 29 Września 2014 przez watson marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Weekend minął na warzeniu piwa :-D W niedzielę udało mi się "popełnić" kolejną warkę. Tym razem klon Fuller's London Pride Warka #7 – Klon Fuller’s London Pride (07.09.2014) Surowce: Pale Ale Strzegom - 4,10 kg Cara-Crystal 150 - 0,40 kg Chmiel Target 10% – 16,5g Chmiel Challenger 8,1% – 9,2g Chmiel Northdown 7,0% - 12g Drożdże Safale S-04 Zacieranie: Ilość wody: 11,3l 69°C - wrzucenie słodów 64-66°C – 60 min Wysładzanie: wysładzanie na raty w sumie 17 litrów wody ok 78°C Gotowanie: 60' 60' - Target 16,5g 15' - Challenger 9,2g 15' - Northdown 12g Temperatura zadania drożdży: 17,0°C Fermentacja: 28 dni bez przelewania na cichą (15-17°C) OG: ok 11,5° Blg FG: 1,5° - 2,5° Blg (muszę sprawdzić dokładnie areometr) Objętość: ~22,5l Rozlew: 05.10.2014 Refermentacja: 97 g cukru Co się działo w trakcie: Do wysładzania użyłem 17 litrów wody Po filtracji i wysładzaniu wyszło 23 litry brzeczki o gęstości 11 Blg, dolałem 2,5 litra wody Studzenie przeprowadziłem w wannie z zimną wodą do 24°C, do 17°C zeszło przez noc w piwnicy. Po wystudzeniu i zlaniu 21,5 litrów brzeczki do fermentora blg na poziomie 13,0, dolałem 2,5 litra wody mineralnej świeżo otwartej. Ustalone blg 11,5. Brzeczki wyszło 24,0 litra. Zadane drożdże i zostawione do fermentacji w temperaturze ok 18-19°C (temp otoczenia 16-17°C) Czas pracy 5 godzin do momentu wstawienia gara do wanny Areometr jest do sprawdzenia! Mam wrażenie, że przesunęła mi się skala i zaniża wyniki. Zabutelkowane 05.10.2014 z użyciem 97g cukru w 0,5l wody. Wyszło: 41x0,5l, 5x0,33 Edytowane 5 Października 2014 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Oryginalna receptura była podana na 19L. Tobie udało się uzyskać prawie tyle samo BLG przy 24L. Niezła wydajność . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) No właśnie zastanawiam się z czego może to wynikać. I jeszcze wczoraj sprawdzałem test FFT i wyszło 1blg. Spławik sprawdziłem w wodzie 20C i pokazał 0. Coś dziwnego się z tym piwem dzieje.... EDIT: Toolkit wylicza mi wydajność na poziomie ok 64%. Czy możliwe, że Fuller's miałby wydajność przy tym piwie 50%? Edytowane 13 Września 2014 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 (edytowane) Warka #8 – Full Aroma Hops (27.09.2014) na podstawie receptury z WIKI Surowce: Słód pilzneński 4,2kg Chmiel Magnum 8% - 30g (240GPH) Chmiel Lubelski 3.2% - 16g Chmiel Lubelski 4,2% - 25g Chmiel Lubelski 4,5% - 4g (łącznie 174GPH) Drożdże Safale S-04 Zacieranie: Ilość wody: 13,5l 40°C - wrzucenie słodów, podgrzewanie do 61C 61°C – 13 min 71-72°C – 45 min 75°C – 10 min (ale mam nieodparte wrażenie, że zapomniałem o niej ) Wysładzanie: wysładzanie na raty w sumie 16,5 litrów wody ok 78°C Chmielenie: 90’ 90' – Magnum 8% alfa-kwasów 30g (240GPH) 45' - Lubelski 3.2% a-k - 16g, 4,2% - 19g (131GPH) 9' - Lubelski 4.2% a-k - 6g, 4,5% - 4g (43,2GPH) Na zimno: Lubelski 12g (6 dni) Temperatura zadania drożdży: 17°C Fermentacja: 33 dni w temp. ok 13 - 17°C, bez przelewania na cichą OG: 13° Blg FG: 3° Blg Objętość: ~21l Rozlew: 30.10.2014 Refermentacja: 125g cukru Co się działo w trakcie: Do wysładzania użyłem ok.16,5 litra wody Po filtracji i wysładzaniu wyszło 24,0 litry brzeczki o gęstości 12,0 Blg Do gotowania dolałem jeszcze 2 litry wody Studzenie przeprowadziłem w wannie z zimną wodą. (coraz intensywniej zastanawiam się nad chłodnicą) Kolejna warka bez większych problemów Po wystudzeniu i zlaniu ok 21 litrów brzeczki do fermentora blg na poziomie 12,5 - 13. Wiem już, że areometr mi przekłamuje. Muszę go dokładnie sprawdzić Czas do momentu wstawienia gara do wanny 6h 30.10.2014 butelkowanie. 125g cukru w 0,6l wody. Nagazowanie 2.5 vol. Wyszło 34x0,5l, 7x0,33l, 1x1l PET Edytowane 30 Października 2014 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Widzę że niedawno zabutelkowałeś ale spytam: jak wyszła Warka #7 – Klon Fuller’s London Pride? Podobne do oryginału, coś byś zmenił w recepturze następnym razem? Też się przymierzam do zrobienia tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Zostały mi już tylko składniki na Cascadian Dark Ale. Chyba będę musiał zrobić plan na kolejne zakupy Pewnie powstanie też coś z resztek, które mi zostaną. Warka #7. Miałem wątpliwości co do chmielu zakupionego do tego piwa (Northdown i Target). I chyba były uzasadnione. Chmiel zapakowany w zwykłą torebkę strunową. Po otwarciu koperty śmierdziało "serem". To były tzw. piguły chmielowe po 14g. Już wiem, że już nie będę w tamtym sklepie kupował chmielu. Piwo niestety ma bardzo niefajny smak i aromat. Mimo, że jestem świeży w temacie warzenia piwa, uważam że tak nie powinno pachnieć ani smakować I jestem przekonany, że to wina chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Widzę że niedawno zabutelkowałeś ale spytam: jak wyszła Warka #7 – Klon Fuller’s London Pride? Podobne do oryginału, coś byś zmenił w recepturze następnym razem? Też się przymierzam do zrobienia tego piwa. Tak jak post wyżej, niestety kiepskiej jakości chmiel rozwalił mi chyba tę warkę. Poczekam z miesiąc aż się coś poukłada i wtedy będę mógł coś więcej napisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Chmiel Lubelski 3.2% - 16g Chmiel Lubelski 4,2% - 25g Chmiel Lubelski 4,5% - 4g Miałeś trzy różne chmiele lubelskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Dzisiaj zabutelkowałem Warka #8 – Full Aroma Hops. Wyszło 34x0,5l, 7x0,33l, 1x1l PET Próbka smakowała bardzo fajnie. Lekkie, aromatyczne. Po nagazowaniu będzie na pewno jeszcze lepsze. Z całą pewnością do uwarzenia na lato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Warka #9 – Cascadian Dark Ale (22.11.2014) na podstawie receptury jednego z użytkowników forum Browar wzbogacił się o refraktometr, dzisiaj pierwsza warka z jego użyciem. Polecam! Surowce: Pale Ale Strzegom 5,6 kg Karmelowy 30 Strzegom 0,3 kg Carafa II Weyermann 0,2 kg Chmiel Simcoe 12,9% - 50g Chmiel Citra 13,9% - 50g Chmiel Amarillo 9,2% - 50g Drożdże US-05 Zacieranie Ilość wody: 17l 69°C - wrzucenie słodów (pale ale, karmelowy), temperatura ustalona na 65-66°C 65°C – 60 min 78°C – mash out – wrzucenie Carafy i przeniesienie zacieru do filtracji Wysładzanie: wysładzanie ciągłe w sumie ok 18 litrów wody ok 78°C Chmielenie: 60’ 60' – Simcoe 8% 30g 10' - Citra 3.2% - 20g 0' - Amarillo 4.2% - 40g Na zimno: Simcoe 20g, Citra 30g, Amarillo 10g Temperatura zadania drożdży: 14°C (23.11.2014) Fermentacja: burzliwa ok 14 dni w temp. ok 16-18°C, cicha ok 7 dni w temp. 16-18°C OG: 15° Blg (15,6 Brix) FG: 4,5° Blg (9 Brix) Objętość: ~24l Rozlew: 14.12.2014 Refermentacja: 135g cukru Co się działo w trakcie: Planowo miało być 20l, 16 Blg Do wysładzania użyłem ok.18 litrów wody Do gotowania poszło 28,5l, 13,8 Blg (14,4 Brix) Studzenie przeprowadziłem w wannie z zimną wodą (może Mikołaj przyniesie chłodnicę? ) Kolejna warka bez większych problemów Po wystudzeniu do fermentora trafiło ok 24l brzeczki blg na poziomie 15blg (15,6 Brix) W związku z tym, że miało być 20l a nie 24l brzeczka nie jest całkowicie czarna raczej ciemnobrązowa co mnie troszkę zdenerwowało! Sugerowałem się blg płynącej brzeczki. Następnym razem i każdym kolejnym będę wysładzał objętościowo do 26-27 litrów dla warki 20l Czas do momentu wstawienia gara do wanny 6h.Czasowo już całkiem dobrze to wygląda. Poszczególne etapy też już raczej opanowałem. Warzenie za każdym razem sprawia mi dużą satysfakcję, mimo że czasem coś pójdzie troszkę nie tak jak sobie wymyślę [07.12.2014] Od 3 dni piwo stało w temperaturze pokojowej. Teraz przelane na cichą (przy 9,2 Brix/4,7 Blg po korekcie), wsypane chmiele na zimno, fermentor wstawiony do pomieszczenia z temperaturą ok 13°C. Planowany rozlew 13-14.12.2014 Edytowane 26 Grudnia 2014 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Warka #10 – Foreign Extra Stout(01.02.2015)na podstawie receptury DoriW czasie od ostatniego warzenia browar wzbogacił się o parę drobiazgów pojawiła się chłodnica zanurzeniowa własnoręcznej roboty z rury karbowanej oraz pojawiło się mieszadło magnetyczne (również robione własnoręcznie ) z osprzętem do przygotowywania starterów. I jako gadżet termometr elektroniczny z sondą 1m from China Warka troszkę jubileuszowa, bo 10.Surowce: pilzneński Strzegom 4,4 kg Caraaroma Weyermann 0,3 kg Carafa I Weyermann 0,1 kg Jęczmień palony Strzegom 0,2 kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg Chmiel Marynka 8% a-k - 35g Chmiel Lubelski 4,5% a-k - 40g Drożdże FM-13 Irlandzkie Ciemności (starter prawie litrowy ok 27 godzinny) Zacieranie Ilość wody: 15l +1l* 70°C - wrzucenie słodów (pilzneński, Caraaroma) +płatki, temperatura ustalona na 65,5°C 65,5°C – 40 min (miało być 64) 74°C – 30 min (miało być 72, ale trochę uciekło i miałem problem żeby zjechać na 72 więc odpuściłem, *dolałem 1 litr zimnej wody) pod koniec przerwy wrzuciłem Carafę i jęczmień palony mash out – przeniesienie zacieru do filtracji Wysładzanie: wysładzanie ciągłe w sumie ok 16 litrów wody ok 78°C Chmielenie: 60’ 50' – Marynka 35g 10' - Lubelski - 40g studzenie chłodnicą do 15-16°C Temperatura zadania drożdży: ok 15-16°C (01.02.2015)Fermentacja: burzliwa ok 14 dni w temp. ok 16-18°C, cicha 7 dni w temp. 10-12°COG: 15,6° Blg (16,2 Brix)FG: 5,16° Blg (9,8 Brix)Objętość: ~20lRozlew: 22.02.2015Refermentacja: 113g glukozyCo się działo w trakcie: Planowo miało być 20l, 17 Blg Do wysładzania użyłem ok.16 litrów wody Do gotowania poszło 24,5l, 13,65 Blg (14,2 Brix) Studzenie chłodnicą zanurzeniową do ok 15- 16°C, niestety nie ogarnąłem ile czasu i ile wody, ale wydaje mi się że dość szybko. Wspomagałem delikatnym mieszaniem brzeczki. Chłodnica wymaga uszczelnienia, myślałem że się uda na starych wężach od prysznica ale chyba będzie trzeba zainwestować jeszcze troszkę w kawałek węża ogrodowego i szybkozłączki. Po wystudzeniu do fermentora trafiło ok 20l brzeczki, blg na poziomie 15,6° (16,2 Brix) Dałem trochę ciała ze starterem, najpierw przy odkręcaniu trochę wyszło na spacer (pamiętałem o gazie w środku, robiłem to delikatnie ale mimo wszystko trochę wyszło). Następnie, w nocy uciekło mieszadełko i starter nie był przez parę godzin mieszany, dopiero rano znów je ustawiłem i tak się mieszało jeszcze jakieś 8 godzin przed zadaniem. Wlałem do brzeczki całą zawartość kolby. Mam nadzieję, że nie złapał jakiegoś syfa. Czas do momentu zadania drożdży 6h. Bardzo fajny czas, jakbym zaczął jak zawsze z samego rana, miałbym jeszcze pół niedzieli na relaks [11.02.2015] Pomiar ekstraktu 9,8 brix - 5,16oBlg. W piątek postawię w 20oC na 1-2 dni, później przelanie na cichą (temp.ok 13-14oC) i jak dobrze pójdzie 21-22.02 butelkowanie. [15.02.2015] Piwo przelane na cichą i wstawione w temperaturę ok 11-12oC. Pomiar gęstości 9,8 brix - 5,16oBlg [22.02.2015] Rozlew w butelki z 113g glukozy. Wyszło 38x0,5L [12.03.2015] Pierwsze testy po dwóch tygodniach od rozlewu. Piwo smaczne, czarne, klarowne. Wydaje mi się, że trochę za mało wyraźne, może nawet trochę mdłe, następnym razem ciut więcej chmielu, ciut więcej paloności i zacierać trochę bardziej wytrawnie. Edytowane 12 Marca 2015 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 (edytowane) Warka #10 – Foreign Extra StoutPomiar ekstraktu 9,8 brix - 5,16oBlg po korekcie. W piątek postawię w 20oC na 1-2 dni, później przelanie na cichą (temp.ok 13-14oC) i jak dobrze pójdzie 21-22.02 butelkowanie. Edytowane 3 Maja 2015 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Warka #11 – Coffee Oatmeal Milk Stout(21.02.2015)Surowce: Pale ale Strzegom 3,6 kg Caraaroma Weyermann 0,3 kg Carafa Special II Weyermann 0,2 kg Czekoladowy 1200 Strzegom 56 g Jęczmień palony Strzegom 0,3 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,55 kg Chmiel East Kent Goldings 6,8% a-k - 35g Laktoza 600g kawa świeżo palona 120g Drożdże FM-13 Irlandzkie Ciemności ok.125ml gęstwy z warki #10 Zacieranie Ilość wody: 15l +0,5l* 72°C - wrzucenie słodów (pale ale, Caraaroma) +płatki, temperatura ustalona na 67°C 64-68°C – 60 min (miało być ok.67°C*) 76°C – 10 min na początku przerwy wrzuciłem Carafę, czekoladowy i jęczmień palony Wysładzanie: wysładzanie na raty 3x5,5L wody ok 78°C Chmielenie: 60’ 55' – East Kent Goldings 25g 20' – East Kent Goldings 10g 15' - laktoza studzenie chłodnicą do 16,5°C na zimno: 3 dni kawa świeżo palona, całe ziarna 120g Temperatura zadania drożdży: ok 17°C (21.02.2015)Fermentacja: burzliwa 15 dni w temp. ok 16-18°C, cicha 7 dni w temp. 13°COG: 16,73° Blg (17,4 Brix po dodaniu laktozy)FG: 7,95° Blg (12 Brix)Objętość: ~21lRozlew: 15.03.2015Refermentacja: 95g cukruCo się działo w trakcie: Planowo miało być 21l, 14-16 Blg Miałem problemy z ustawieniem temperatury w pierwszej przerwie Do wysładzania użyłem ok.16,5L wody Do gotowania poszło 25,5L, 12,8 Blg (13,3 Brix) Studzenie chłodnicą zanurzeniową do ok 16,5°C, tym razem zmierzyłem wodę i czas, 8min i 90L wody, wydaje mi się, że chłodnica działa świetnie Wspomagałem delikatnym mieszaniem brzeczki. Chłodnica dalej wymaga uszczelnienia. Po wystudzeniu do fermentora trafiło ok 21,5L brzeczki, blg na poziomie 16,73° (17,4 Brix) jak dla mnie, to miałem bardzo dobrą wydajność. Czas do momentu zadania drożdży 7h. [02.03.2015] od 8 dnia fermentacji zacząłem podnosić powoli temperaturę, w 14 dniu chciałbym zrobić przerwę diacetylową, a 15 dnia przelać na cichą i wstawić do temperatury ok 13°C. Pomiar blg wykazał 12 Brix ~7,95 °Blg (bez glukozy ok. 6,39°Blg) [08.03.2015] Blg bez zmian od 02.03.2015, piwo przelane na cichą i stoi w temperaturze 13-14°C [12.03.2015 19:30] Wsypane 120g kawy ziarnistej, podpieczonej chwilę wcześniej 15min w piekarniku w celu ubicia różnych "żyjątek" [15.03.2015] Piwo rozlane, wyszło 36x0,5L i 5x0,33L. Bardzo fajny smak i aromat kawy, w lekką kwaskowatością od słodów palonych i może lekką owocowością. Coś więcej będę mógł powiedzieć za jakieś 3-4 tygodnie. Na ten moment uważam, że piwo jest udane, jednak następnym razem postaram się zrobić troszkę mniejszy ekstrakt i troszkę mniej słodkie. Planuję zabrać je na Birofilię aby poddać je ocenie bardziej doświadczonych piwowarów. Edytowane 15 Marca 2015 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Warka #10 – Foreign Extra StoutRozlew w butelki z 113g glukozy. Wyszło 38x0,5L. Wydaje mi się, że będzie z tego całkiem dobre piwko Edytowane 22 Lutego 2015 przez watson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Warka #11 – Coffee Oatmeal Milk Stout Blg bez zmian od 02.03.2015, piwo przelane na cichą i stoi w temperaturze 13-14°C Próbka smakuje świetnie, kawa+czekolada (a jeszcze kawy nie dodawałem ) i lekkie nuty palone, na końcu również lekka goryczka, może troszkę za słodkie, jednak mi osobiście wcale to nie przeszkadza. Będzie piwo "deserowe" 12.03.2015 planuję dodać na zimno kawę ok 120g, całe ziarna. Będzie to mieszanka kaw brazylijskich z delikatną kwaskowatością, świeżo palona. Butelkowanie 14-15.03.2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się