nieprzem Opublikowano 12 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Przygody z piwem czas zacząć. Na początek dwie warki z puchy, po radach znajomych i paru godzinach na forum. Warto wyuczyć sobie pewne nawyki podczas wszystkich procesów w trakcie warzenia piwa. Następna na pewno z zacieraniem Warka #1 BREWMAKER --- Lager --- Eseential Typ: Piwo z Brewkita Nastawione: 07/02/2014 20,5 litra Dodatek: BA Brew-kit PLUS - zamiennik cukru do brew-kitów - 1 kg Cicha: brak // Wyszło mętne, ale mi osobiście to nie przeszkadza. Pomiar BLG: 12/02/2014 = 2BLG Refermenatcja: 6 gram * 20,5 litra = 123 gram // Mogłoby być odrobinę lepiej nagazowane. Rozlew: 15/02/2014 Warka #2 Muntons American Style Light Beer Typ: Piwo z Brewkita Nastawione: 20/02/2014 23 litry Dodatek: 1kg cukru Cicha: 01/03/2014 Pomiar BLG 1/03/2014 = 0,5 Refermenatcja: 140 gram rozmieszanych w 0,5L wody // Pierwszy granat za mną... (11/03/2014) Urwało szyjkę. Butelka wyglądała na bezzwrotną. Reszta na razie się trzyma. Rozlew: 05/03/2014 Już teraz stanowczo mogę stwierdzić, że koncerniaki smakują słabo... Pomimo tego, że IMO moje pierwsze piwo nie jest nawet średnich lotów, to smakuje mi o wiele lepiej niż pierwsze lepsze z puszki. Edytowane 12 Marca 2014 przez Jastrzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieprzem Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Warka #3 Nastawione: 18/04/2014 Cicha: 24/04/2014 Pomiar BLG 24/04/2014 = 6,0 BLG Pomiar BLG 03/05/2014 = 5,0 BLG Refermenatcja: 105 gram rozmieszanych w 0,5L przegotowanej wody Rozlew: 03/05/2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Warka #3 Nastawione: 18/04/2014 Cicha: 24/04/2014 Pomiar BLG 24/04/2014 = 6,0 BLG Pomiar BLG 03/05/2014 = 5,0 BLG Refermenatcja: 105 gram rozmieszanych w 0,5L przegotowanej wody Rozlew: 03/05/2014 Dość mało informacji jak na zapiski. Może pisz pełne receptury? Będzie co czytać i komentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieprzem Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Zgodnie z radą, poniżej kolejna warka z większą ilością danych. Dzięki Fidel: #4 American Amber Ale Nastawione: 17/05/2014 Cicha: 24/05/2014 22,5 litra Pomiar BLG 17/05/2014 = 12,5 Pomiar BLG 24/05/2014 = 3 Skład: 3,4kg pilznenński 0,4kg Monachijski 0,5kg karmelowy jasny - Litovel 0,5kg Caraamber - Weyermann Chmiel: 50g Cascade Drożdże: Fermentis Safale US-05 Zacieranie: 13l podgrzane do 75C i wsypane wszystkie słody, następnie temp. 66C utrzymana przez 70 minut dodane 8l wody o temp 95C i zacier utrzymywany na 75C przez 10 minut Filtracja: 13l o temp 80C Chmielenie: po 10 minutach gotowania 25g po następnych 40 minutach 15g kolejne 15 minut 10g i 5 minut do wyłączenia palnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Teraz pasi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieprzem Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 #4 American Amber Ale Refermenatcja: 114 gram cukru, rozmieszanych w 0,5L wody Rozlew: 01/06/2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieprzem Opublikowano 7 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2014 #5 Pacific Pale Ale Nastawione: 07/06/2014 19 litrów Pomiar BLG 17/05/2014 = 12,5 Skład: 3,8kg pale ale 0,3kg karmelowy jasny Chmiel: 50g Galaxy 10g Topaz Drożdże: Fermentis Safale US-05 Zacieranie: 11l podgrzane do 73C i wsypane wszystkie słody, następnie temp. 67C utrzymana przez 70 minut dodane 5l wody o temp 94C i zacier utrzymywany na 76C przez 10 minut Filtracja: 15l o temp 80C Chmielenie: po 10 minutach gotowania 10g Topaz po następnych 55 minutach 20g Galaxy na ostatnią minutę 30g Galaxy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Czyżby zestaw z alepiwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieprzem Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Dokładnie. Jeszcze nie odważyłem się na własną recepturę, lub przepis bez dokładniejszego opisu, ale powoli zbieram wiedzę i może już nie długo. Na razie wyrabiam sobie nawyki i patrze co z tego wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 8 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 Tego zestawu nie robiłem, ale ludzie z forum bardzo go chwalą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieprzem Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 BTW przy okazji remontu kuchni pomyślałem od razu o chłodzeniu i wyprowadziłem sobie dodatkowy dopływ zimnej wody do chłodnicy. Szybkozłączkę już mam, chłodnicę kupuje od Sojera, myślę, że będzie miodzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieprzem Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 #5 rozlane Pomiar BLG 22/06/2014 = 3,1 Refermenatcja: 110 gram cukru i 0,5l wody. #4 - chyba będzie do kanału Wali kanalizą i smakuje kwachem. Penie się już nie ułoży. Zastanawiam się, czy to może być zbyt wysoka temp. podczas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieprzem Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 #6 Scottish export 80 2014-07-02 Ilość: 21,5L Skład: 4kg Słód pale ale Strzegom 0.5kg Słód bursztynowy Strzegom 0.05kg Jęczmień prażony Strzegom Chmiel: 30g Fuggles 30g East kent Goldings Drożdże: Danstar Windsor Zacieranie: 14l podgrzane do 72C i wsypane wszystkie słody, następnie temp. 64C utrzymana przez 40 minut. Następnie podgrzane do 72C i utrzymywane przez 20 minut. Mashout 76C Filtracja: 15l o temp 76C Chmielenie: po zagotowaniu Fuggles na 5 min. przed końcem East kent Goldings Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nieprzem Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 #4 poszła w kanał, było co raz gorzej. Kupiłem soda kaustyczną i potrzymałem wszystko 24h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się