Jump to content

Infam, #59 Pils

Recommended Posts

Ekstrakt 12°Blg.

Piana: niezbyt obfita, nalałem na raz, niezbyt trwała.

Kolor: miodowo-bursztynowy, pięknie mętny.

Wysycenie: niskie.

Zapach: przyjemny, choć niekoniecznie chmielowy, delikatny, chyba od drożdży.

Smak: goryczka średnia, ładne słodowe akcenty, czuć pełność tych 12°Blg. Troszkę jakbym wyczuwał owoce.

Opakowanie: brak etykiety, jest za to "firmowy" kapsel, z nr warki, nazwą stylu i nazwą browaru. Co się chwali, bo łatwo zidentyfikować co to za piwo.

Generalnie bardzo dobre piwo, pils bardziej w stylu protoplasty z Pilzna, niż niemieckich czy czeskich naśladowców. Na dzisiejszy upał było, jednak, cokolwiek przyciężkawe.

Dzięki Kopyr za miłe kłamstewka :lol:

Piwo docenione u mnie na panelu (jakby mogło być inaczej ;-) jak również w KPD na Słowacji (3. m-ce).

Nie jest to jakaś rewelacja. Ot w miarę dobre ale do degustacji, niekoniecznie na konkursy. W ogóle ten sezon piwowarski przeszedł pod znakiem szarej przeciętności (w przeciwieństwie do dwóch poprzednich).

Urquell lager są neutralne w zapachu, smaku. Podejrzewam, że specyficzny zapach wziął się z różnych odmian saazu.

To piwko to kupaż warki 56 i 59. Zapiszę recepturę. Będzie to jednak receptura zunifikowana, przyjmę odpowiednie proporcje ze składu surowców (proporcjonalnie do przeprowadzonego kupażu). Reszta jest w miarę stała (zacieranie, drożdże, temperatury, czasy f.).

To piwko to kupaż warki 56 i 59. Zapiszę recepturę. Będzie to jednak receptura zunifikowana, przyjmę odpowiednie proporcje ze składu surowców (proporcjonalnie do przeprowadzonego kupażu). Reszta jest w miarę stała (zacieranie, drożdże, temperatury, czasy f.).

Zmieszałeś dwa piwa przed rozlewem? W jakim celu?

Dzięki Kopyr za miłe kłamstewka :lol:

No, a w którym konkretnie miejscu? O tym protoplaście z Pilzna? Skojarzyło mi się poprzez kolor i sporą pełność, ciężkość smaku.

Zmieszałeś dwa piwa przed rozlewem? W jakim celu?

Tak. Zamieszałem na cichej. Proporcje to ok. 1/3 warki #56, 2/3 #59.

#56 była lekko przechmielona i zbytnio skarmelizowana (dłuuugie gotowanie). Nie wpasowywała się w styl. Miała jednak swoje zalety. Bogata słodowość.

#59 dla odmiany chmielona była delikatniej a pełnia smaku pozostawiała dużo do życzenia. Dla mnie za płytkie, takie trochę niemieckie. Zarówno w jednym, jak i w drugim piwie nie było "obcych wtrąceń". Postanowiłem więc trochę zamieszać. Efekt kupażu jest raczej satysfakcjonujący moje gusta (w porównaniu oczywiście z ocenami każdego z piw osobno).

Ad. kłamstewek - przychylna ocena :lol:

Bardziej poważnie. Miło mi, że smakowało tak wytrawnemu Piwowarowi.