kopyr Posted July 1, 2009 Share Posted July 1, 2009 Ekstrakt 12°Blg. Piana: niezbyt obfita, nalałem na raz, niezbyt trwała. Kolor: miodowo-bursztynowy, pięknie mętny. Wysycenie: niskie. Zapach: przyjemny, choć niekoniecznie chmielowy, delikatny, chyba od drożdży. Smak: goryczka średnia, ładne słodowe akcenty, czuć pełność tych 12°Blg. Troszkę jakbym wyczuwał owoce. Opakowanie: brak etykiety, jest za to "firmowy" kapsel, z nr warki, nazwą stylu i nazwą browaru. Co się chwali, bo łatwo zidentyfikować co to za piwo. Generalnie bardzo dobre piwo, pils bardziej w stylu protoplasty z Pilzna, niż niemieckich czy czeskich naśladowców. Na dzisiejszy upał było, jednak, cokolwiek przyciężkawe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted July 3, 2009 Share Posted July 3, 2009 Dzięki Kopyr za miłe kłamstewka Piwo docenione u mnie na panelu (jakby mogło być inaczej ;-) jak również w KPD na Słowacji (3. m-ce). Nie jest to jakaś rewelacja. Ot w miarę dobre ale do degustacji, niekoniecznie na konkursy. W ogóle ten sezon piwowarski przeszedł pod znakiem szarej przeciętności (w przeciwieństwie do dwóch poprzednich). Urquell lager są neutralne w zapachu, smaku. Podejrzewam, że specyficzny zapach wziął się z różnych odmian saazu. To piwko to kupaż warki 56 i 59. Zapiszę recepturę. Będzie to jednak receptura zunifikowana, przyjmę odpowiednie proporcje ze składu surowców (proporcjonalnie do przeprowadzonego kupażu). Reszta jest w miarę stała (zacieranie, drożdże, temperatury, czasy f.). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted July 3, 2009 Author Share Posted July 3, 2009 To piwko to kupaż warki 56 i 59. Zapiszę recepturę. Będzie to jednak receptura zunifikowana, przyjmę odpowiednie proporcje ze składu surowców (proporcjonalnie do przeprowadzonego kupażu). Reszta jest w miarę stała (zacieranie, drożdże, temperatury, czasy f.). Zmieszałeś dwa piwa przed rozlewem? W jakim celu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted July 3, 2009 Author Share Posted July 3, 2009 Dzięki Kopyr za miłe kłamstewka No, a w którym konkretnie miejscu? O tym protoplaście z Pilzna? Skojarzyło mi się poprzez kolor i sporą pełność, ciężkość smaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted July 3, 2009 Share Posted July 3, 2009 Zmieszałeś dwa piwa przed rozlewem? W jakim celu? Tak. Zamieszałem na cichej. Proporcje to ok. 1/3 warki #56, 2/3 #59. #56 była lekko przechmielona i zbytnio skarmelizowana (dłuuugie gotowanie). Nie wpasowywała się w styl. Miała jednak swoje zalety. Bogata słodowość. #59 dla odmiany chmielona była delikatniej a pełnia smaku pozostawiała dużo do życzenia. Dla mnie za płytkie, takie trochę niemieckie. Zarówno w jednym, jak i w drugim piwie nie było "obcych wtrąceń". Postanowiłem więc trochę zamieszać. Efekt kupażu jest raczej satysfakcjonujący moje gusta (w porównaniu oczywiście z ocenami każdego z piw osobno). Ad. kłamstewek - przychylna ocena Bardziej poważnie. Miło mi, że smakowało tak wytrawnemu Piwowarowi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now