000marcin000 Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Witam, Chciałbym prosić o pomoc w opracowaniu receptury na lekkie letnie pale ale, chciałbym aby było jasne, bardzo aromatyczne o nie przesadnej goryczce. Czy 35 IBU będzie ok? Chodzi mi o to, że ma być chmielowe, ale nie odstraszać ludzi pijących na co dzień koncerniaki. Zasyp ok 20l - 12 Blg - Pilzeński 3 kg - Monachijski 1 kg - Cara Blond 0,2 kg Zacieranie: 66 - 45min 72 - 15min 78 - filtracja Gotowanie 70min: 10 min – 5g Iunga (może więcej?) 40 min – 5g Cascade 40 min – 5g Amarillo 55 min – 7g Amarillo 55 min – 8g Cascade 70 min – 18g Amarillo 70 min – 17g Cascade Co o tym myślicie? Z góry dziękuję za wszystkie rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Skoro ma być lekkie i jasne to dlaczego chcesz sypnąć aż kilogram monacha? Pilzeński, z 5% jasnego karmelowego, zacierane 30/30 i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Ja bym chmielił tylko na goryczke + whirpool + coś na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
000marcin000 Opublikowano 21 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Zapomniałem dodać, że nie chce chmielić na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 To daj więcej do whirpoola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Zobacz sobie recepturę na American Wheat [browar Cztery kąty warka nr 18].Ja robiłam też takie Polsko-amerykańskie pale-ale,ale dopiero zabutelkowałam [przepis na Browar domowy Wonneberg warka nr 21] Na to pierwsze mam jeszcze przepis z chmielem Belma i drugi z wykorzystaniem Willamette i Cascade.Jak będziesz zainteresowany to podam receptury/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Coś nie mogę znaleźć tego przepisu z warki nr 18 - mógłbyś przytoczyć? lub dać odnośnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Gotowanie 70min: 10 min – 5g Iunga (może więcej?) 40 min – 5g Cascade 40 min – 5g Amarillo 55 min – 7g Amarillo 55 min – 8g Cascade 70 min – 18g Amarillo 70 min – 17g Cascade Taka dygresja, pisz inaczej czasy chmielenia. Czas powinien z 70 schodzić do 0'. Ty masz odwrotnie. Nie piszemy w której minucie gotowania chmiel jest wrzucony, tylko ile się będzie gotować. Bo to można zinterpretować, że junga jest gotowana 10 minut. a Cascade idzie na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Lekkie i jasne? 85% pilzneński, 10% wiedeński albo jasny monachijski, 5% karmelowy 20-30 EBC, docelowa gęstość 11°Blg. Zatrzeć jednotemperaturowo w 67-66°C. Chmielenie do 30 ibu, 20g Galaxy na 10', 30g do chłodzenia albo na zimno. Dobić Iungą czy co tam kto lubi. Będzie pan zadowolony. bart3q i santa 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 http://www.piwo.org/topic/8647-browar-cztery-lapy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) http://www.piwo.org/..._60#entry254859 Z tego jestem dość zadowlony, choć teraz dłabym mniej na goryczkę i trochę więcej na cichą, ew. drożdze które płycej odfermentowują. Przez duży zasyp wiedeńskiego piwo nie wydaje mi się wodniste. Edytowane 26 Marca 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Zobacz sobie recepturę na American Wheat [browar Cztery kąty warka nr 18].Ja robiłam też takie Polsko-amerykańskie pale-ale,ale dopiero zabutelkowałam [przepis na Browar domowy Wonneberg warka nr 21] Na to pierwsze mam jeszcze przepis z chmielem Belma i drugi z wykorzystaniem Willamette i Cascade.Jak będziesz zainteresowany to podam receptury/ Już wiem dlaczego nie mogłem znaleźć "Cztery kąty" bo to są "Cztery łapy" . Dzięki za linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Sorki za te "kąty" Ja jutro zabieram się za single -hop [chmielone chmielem Mosaic i na cichą planuję trochę Citry-smaki i aromaty iście cytrusowe potem idzie to American wheat i następne lekkie to będzie Bitter ,chmielony już angielskimi chmielami]Za kilka dni spróbuję to Polsko-amerykańskie pale-ale -zabutelkowane 17-03 to mogę Ci dać znać jakie wrażenia smakowe,choć już myślę, ze powinno byćniezłe i w koloku i smaku[chmielone Marynką ,Willamette i Cascade] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 To poproszę do piątku wieczorem? - Mam zamiar takie mniej więcej piwko uwarzyć w piątek wieczór lub sobota wieczór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 razem z recepturką jeśli można na to Polsko-Amerykańskie lekkie ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
000marcin000 Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Lekkie i jasne? 85% pilzneński, 10% wiedeński albo jasny monachijski, 5% karmelowy 20-30 EBC, docelowa gęstość 11°Blg. Zatrzeć jednotemperaturowo w 67-66°C. Chmielenie do 30 ibu, 20g Galaxy na 10', 30g do chłodzenia albo na zimno. Dobić Iungą czy co tam kto lubi. Będzie pan zadowolony. Postanowiłem, że zrobię to według przepisu Zgody. Tylko zastanowię się czy użyć Galaxy czy jednak Cascade i Amarillo. Dziękuję bardzo wszystkim za rady! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Receptura na PA pale ale http://www.piwo.org/topic/9629-browar-domowy-wonneberg/page__st__20 W piątek coś skrobnę na jego temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Ja jutro zabieram się za single -hop [chmielone chmielem Mosaic i na cichą planuję trochę Citry-smaki i aromaty iście cytrusowe No tak, tylko czy to nadal jest single hop? Nie zarzucam, że nie jest - tylko pytam, korzystając z okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Tak , to single hop poniewaz chmiele sa osobno zapakowane - czyli jak but single Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Nawiasem mówiąc nie sądzę żeby Mosaic + Citra dały jakiś wybitnie cytrusowy efekt. Mosaic skręca w kierunku multiwitaminy, a Citra wbrew nazwie też nie jest typowo cytrusowym chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) Tak , to single hop poniewaz chmiele sa osobno zapakowane - czyli jak but single Szczerze mówiąc to byłem przekonany, że "single hop" oznacza nie mniej i nie więcej jak zastosowanie jednej odmiany chmielu dla goryczki, smaku i aromatu.. Edytowane 26 Marca 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Tak , to single hop poniewaz chmiele sa osobno zapakowane - czyli jak but single Szczerze mówiąc to byłem przekonany, że "single hop" oznacza nie mniej i nie więcej jak zastosowanie jednej odmiany chmielu dla goryczki, smaku i aromatu.. single hop to wtedy, gdy każdy granulat wrzucasz do gara pojedynczo. "Daje to niebywale smukłą i delikatną goryczkę, oraz uwypukla owocowe aspekty amerykańskich chmieli" - Mikołaj Kopernik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Taa, a jak dodatkowo podzielę chmiel na dwie równe połowy, to można zrobić partial-hop'a, nie? :F Prawdą jest, że nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2014 Moje American Wheat odfermentowało z 15 do 5 Blg i stoi .Czy mogę już go wynieść do piwnicy-13 stopni na cichą? W przepisie mam ,zeby dochmielić 7 dni przed butelkowaniem .Czy wystarczy temu piwu 7 dni cichej i teraz przed wyniesieniem go do piwnicy dochmielić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się