Rafał Pałka Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Hej. Możecie podzielić się doświadczeniami z chmielenia Centennialem? Chcę uwarzyc American Pale Ale chmielone tylko tym chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Polecam przeczytanie tematu: http://www.piwo.org/topic/648-american-ipa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Sam nie robiłem single-hop z tym chmielem, ale piłem jakieś komercyjne i było ok. Może nie powalające (moim zdaniem są lepsze chmiele na s-h), ale na pewno smaczne. Chmiel bardzo lubię i często dorzucam do swoich APA/AIPA/IIPA. Daje przyjemny cytrusowy aromat, mniej "słodki" niż na przykład Citra. Używam go tylko na smak / aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Jak dla mnie całkiem fajny chmiel. Warzyłam z jego udziałem AIPA (był też dodatek Citry - na goryczkę), gdzie został wykorzystany do chmielenia na smak, aromat i na zimno. Chmiel wniósł mocno cytrusowe aromaty. Ja najbardziej czułam grejpfruta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Ciafu1 możesz napisać o swoich doświadczeniach z chmieleniem na smak? Chmieliłem tak jedną warkę ale jeszcze jest na burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Ciafu1 możesz napisać o swoich doświadczeniach z chmieleniem na smak? Chmieliłem tak jedną warkę ale jeszcze jest na burzliwej. W piwach, gdzie kluczową rolę odgrywać mają chmiele, na smak (czyli ok. 20min) nie daję zbyt dużo chmielu. Wolę przesunąć większe ilości na 10 minutę i później aż do momentu wyłączenia palnika pod garnkiem. Do tego koniecznie wrzucam chmiel do pończochy "na zimno". Tutaj jest ciekawy link z wykresem i parę dygresji nt. chmielenia: http://www.piwo.org/topic/12841-ipa-pomoc-w-chmieleniu/page__hl__%2Bchmielenie+%2Bna+%2Bsmak Musisz sam popróbować i znaleźć złoty środek. Ja za każdym razem chmielę inaczej i za każdym razem uzyskuję co innego. Jeszcze i tak wiele przede mną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Kocour Samurai IPA był wg etykiety chmielony samym Centennialem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Miesiąc temu zrobiłem AIPA SH Centennial. Goryczka fajna, czysta i głęboka, w smaku też przyzwoicie grejpfrut i trochę sosnowej żywicy, jednak wrażenie psuł aromat (a raczej jego brak) - był bardzo subtelny, raczej żywiczny niż cytrusowy (150g granulatu na 22l na zimno). Też niedawno kolega podsunął mi APA Centennial i problem był podobny - choć goryczka była przyjemna, to aromat raczej słodowy niż chmielowy. Być może to wina kiepskiej dostawy do sklepu (okazało się, że robimy zakupy w tym samym miejscu), a być może ten chmiel po prostu tak ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się