Groszek Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Jestem w trakcie warzenia American Amber Ale. Właśnie przelałem brzeczkę z burzliwej na cichą i pobrałem próbkę, w której wyczuwam wyraźne nuty miodowe. Warzę ze słodów: pale ale, monachijskiego i crystal oraz chmielu bravo, wilamette i cascade. Czy w tym stylu piwa mogą/powinny być wyczuwalne takie nuty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 (edytowane) Amerykańskich chmieli używasz, to nie dziw się, że zamiast szlachetnej goryczki wyczuwasz jakieś kwiatki, owoce (miód), tak ma być. Nie oceniaj piwa w trakcie fermentacji, dojrzeje i wszystko się zmieni. Edytowane 25 Marca 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groszek Opublikowano 25 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Tak właśnie przeczuwałem, że to dzięki tym chmielą wydobywają się nuty kwiatowo-owocowe. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Te smaki miodowo / melanoidowe pochodzą z połączenia słodów monachijskiego / karamelowego I czystych drożdży aleowych. Jest to pożądaną częścią smaku piwa I jeżeli receptura jest dobrze skomponowana, wtopi się to w harmonię z innymi smakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się