Skocz do zawartości

American Amber Ale - nuty zapachowe


Groszek

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w trakcie warzenia American Amber Ale. Właśnie przelałem brzeczkę z burzliwej na cichą i pobrałem próbkę, w której wyczuwam wyraźne nuty miodowe. Warzę ze słodów: pale ale, monachijskiego i crystal oraz chmielu bravo, wilamette i cascade. Czy w tym stylu piwa mogą/powinny być wyczuwalne takie nuty?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Amerykańskich chmieli używasz, to nie dziw się, że zamiast szlachetnej goryczki wyczuwasz jakieś kwiatki, owoce (miód), tak ma być. Nie oceniaj piwa w trakcie fermentacji, dojrzeje i wszystko się zmieni.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te smaki miodowo / melanoidowe pochodzą z połączenia słodów monachijskiego / karamelowego I czystych drożdży aleowych. Jest to pożądaną częścią smaku piwa I jeżeli receptura jest dobrze skomponowana, wtopi się to w harmonię z innymi smakami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.