Swiezy Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Witam, Dość często spotykam się na tym forum ze stwierdzeniem "chmiel do whirpoola, chmielenie w whirpoolu" lub coś w tym styu, ktoś mógłby wytłumaczyć o co chodzi ? Czy mówiąc whirpool macie na myśli wprowadzenie w ruch wirowy brzeczki (łyżką cyz czymkolwiek innym) po gotowaniu i wtedy dodawanie chmielu ? Bardzo prosze o wyjasnienie slangu Dzieki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 PO zakończeniu chmielenia i schłodzieniu robi się wir. Gdzie to wyczytałeś że ktoś chmieli "wirpulem"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 tutaj jest szerszy wątek na ten temat: http://www.piwo.org/topic/10132-artykul-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 3 post http://www.piwo.org/topic/13294-lekkie-american-pale-ale/#entry269871 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Ciekawe, jakaś to jest metoda na wykorzystanie chmielu na maxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 No spoko, ale o co w tym chodzi ? Sypanie chmielu na chłodzenie po zdjęciu z ognia ? Czy jak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) Przeczytałeś linka którego dał adamsky? Masz tam nawet na grubo napisane "kiedyi jak", jak Ci się nie chce całości czytać. Edytowane 26 Marca 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) Chodzi o to, że jak chmielisz bezpośrednio (bez żadnych woreczków, skarpet, pończoch czy też starych gaci - po prostu wrzucasz chmiel bezpośrednio do gara) podczas warzenia (nie jest tu istotne w której minucie to robisz), to w brzeczce zostają Ci chmieliny, które musisz jakoś odfiltrować - robisz to właśnie za pomocą whirlpool'a, czyli zrobienia wiru w garze. Wówczas z chmielin zrobi się na środku stożek, a brzeczkę dekantujesz wężykiem do fermentora, zostawiając farfocle w garze. Edytowane 26 Marca 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Kolaga nie miesza nie o ten aspekt tej czynności pytał autor, o to co pytał dostał odpowiedź w linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 ThoriN nie mieszaj whirpoola z chmieleniem whirpoolowym. Ty mówisz o whirpoolu, który jest sposobem na oddzielenie chmielu. A chmielenie whirpoolowe polega na sypnięciu chmielu już po wyłaczeniu palnika, albo nawet po lekkim schłodzeniu brzeczki, i trzymania go w brzeczce o określonej temperaturze przez określony czas, a nie od razu schłodzeniu całej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiezy Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Już wszystko jest jasne, dziękuję wam bardzo szczególnie za link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 ThoriN nie mieszaj whirpoola z chmieleniem whirpoolowym. Ty mówisz o whirpoolu, który jest sposobem na oddzielenie chmielu. A chmielenie whirpoolowe polega na sypnięciu chmielu już po wyłaczeniu palnika, albo nawet po lekkim schłodzeniu brzeczki, i trzymania go w brzeczce o określonej temperaturze przez określony czas, a nie od razu schłodzeniu całej brzeczki. Wątek stary jak świat ale ja nadal nie wiem czym się różni chmielenie na 0 od chmielenia whirpool to nie to samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 http://www.piwo.org/topic/10132-artyku%C5%82-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ pneuropathic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Wątek stary jak świat ale ja nadal nie wiem czym się różni chmielenie na 0 od chmielenia whirpool to nie to samo? Przeca kolega bart3k powiedział wprost: chmielenie whirpoolowe polega na sypnięciu chmielu już po wyłaczeniu palnika Po wyłączeniu palnika czyli po zakończeniu gotowania, czyli na 0' gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Przecież to to samo co chmielenie na 0 Wysłane za pomocą klapy od sedesu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Przy chmieleniu whirlpool - owym zatrzymujemy chłodzenie przy temperaturze 70-80C i przez pewien czas mieszamy tak aby aromaty z chmielu przeszły do brzeczki pneuropathic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Przecież to to samo co chmielenie na 0 Wysłane za pomocą klapy od sedesu A zadałeś sobie może trud kliknięcia w link który podałem, czy lepiej poczekać aż tu ktoś łopatologicznie wyjaśni, bo nie chce się tak długiego tekstu czytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Przecież to to samo co chmielenie na 0 Wysłane za pomocą klapy od sedesu A zadałeś sobie może trud kliknięcia w link który podałem, czy lepiej poczekać aż tu ktoś łopatologicznie wyjaśni, bo nie chce się tak długiego tekstu czytać? Dzięki, nie zobaczyłem umknęło mi to ale już nadrobiłem zaległości Przy chmieleniu whirlpool - owym zatrzymujemy chłodzenie przy temperaturze 70-80C i przez pewien czas mieszamy tak aby aromaty z chmielu przeszły do brzeczki dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Przy chmieleniu whirlpool - owym zatrzymujemy chłodzenie przy temperaturze 70-80C i przez pewien czas mieszamy tak aby aromaty z chmielu przeszły do brzeczki A to nie jest tak, że tylko do tych ~80°C alfakwasy ulegają izomeryzacji i rozpuszczają się w brzeczce a poniżej tej temp. zaczyna tworzyć się zawiesina która z czasem opada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Chmielnie whirpoolowe ma podciągnąć aromat, nie goryczkę. Chodzi właśnie o to, żeby alfakwasy nie ulegały izomeryzacji, a olejki przechodziły do brzeczki i jednocześnie nie odparowywały zbyt intensywnie. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 Właśnie miałem to napisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się