Skocz do zawartości

Riwaka


Rekomendowane odpowiedzi

Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia

Średnia zawartość alfakwasów: (4,5-6,5%)

Krótki opis: krzyżówka Saaz'a z odmianami nowozelandzkimi wyhodowana w HortResearch Riwaka Hop Research Centre w 1997.

 

Alfakwasy: 4,5-6,5%

Betakwasy: 4 - 5%

Kohumulony: 36% alfakwasów

Olejków łącznie: 1,5 ml na 100 gram szyszek

Stężenie: 233 uL olejków/gram Alfa

Myrceny: 68%

Humulony: 9%

Kariofileny: 4%

Farnezeny: 1%

Frakcja cytrusowo-żywiczna: 5,9%

Frakcja estrowo kwiatowa: 2,8% (Linalol %)

Xanthohumol (??) :0,3%

Inne: 6,7%

 

http://www.brewshop..../pdf/riwaka.pdf

 

Podobno daje bardzo dobre efekty z Nelson Sauvin. Ktoś go widział w Polsce?

Edytowane przez MichalW
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...

Rocznik 2022 w piwie chmielonym na zimno jedynie Riwaka w ilości 150gr / 18L wniósl masę nafty - nazwałbym go Nelsonem na sterydach. W przykładach komercyjnych np.3 kumpli mieszało go z Taulusem i nie oddało kompletnie jego charakteru. Ja gorąco polecam bo piwo na nim jest ogromnie pijalne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.