ThoriN Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) #14 Porter Bałtycki (modyfikacja receptury Anteksa - "Porter Opalenicki") Blg: 22,5 IBU: 33 Drożdże: WY 2206 Bavarian Lager - gęstwa III p. wolumen: 19L data rozlewu: - surowce - Słód Wiedeński Strzegom - 2kg - Słód Monachijski I Strzegom - 2kg - Słód Pilzneński Soufflet - 1kg - Słód Karmelowy Jasny Soufflet - 0,35kg - Słód Carabohemian Weyermann - 0,35kg - Słód Barwiący Soufflet - 0,2kg - Glukoza piwowarska (CP) - 0,55kg --- Chmiel Marynka - 25g Chmiel Lubelski - 30g modyfikacja wody docelowy profil RA - 245 Ca - 143 mg/l Mg - 12,2 mg/l Na - 73 mg/l Cl - 88mg /l SO - 66 mg/l dodano: zacieranie 17l - 1g gips piwowarski, 2g sól kuchenna, 5g węglan wapnia, 1g soda oczyszczona wysładzanie 10l - 1g sól kuchenna, 3g węglan wapnia zacieranie 69C - 17l wody, zasyp słodów 67C - 30' 72C - 60' 78C mashout - 15' filtracja i wysładzanie filtracja ~1L/min wysładzanie ciągłe, ok. 10L wody 70C otrzymano ok. 22L brzeczki 18Blg warzenie i chmielenie (75') 60' - Chmiel Marynka - 25g 15' - Chmiel Lubelski - 30g 5' - glukoza piwowarska - 550g po warzeniu 18L brzeczki 24Blg / rozwodnione 1L mineralnej: 19L 22,5Blg - wydajność 77% chłodzenie 60' 100->24C przez noc 24C->10C fermentacja zadanie gęstwy - 10C burzliwa: 8C - 10C, 20 dni (30.01.2015 - 19.02.2015) przerwa diacetylowa: (19.02.2015 - ) refermentacja uwagi 19.02.2015 - Fermentor przestał się wydymać od kilku dni - dokonałem więc pomiaru Blg: ~7,3 Blg w 10C, czyli ~7Blg po przeliczeniu. Dosyć szybkie i wysokie odfermentowanie jak na takie temperatury... ale było sporo zdrowej gęstwy oraz dodatek glukozy 10%. Edytowane 19 Lutego 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) #15 Miodowe Ciemne Blg: 15 ? IBU: 25 Drożdże: WY 2206 Bavarian Lager - gęstwa III p. wolumen: 6L data rozlewu: - surowce - wysłodziny po #14 Porter Bałtycki - miód sztuczny wielokwiatowy - 380g --- Chmiel Simcoe - 12g modyfikacja wody wysładzanie młóta po #14 Porter Bałtycki: 10l - 1g sól kuchenna, 3g węglan wapnia warzenie i chmielenie (60') 60' - Chmiel Simcoe - 5g 15' - Chmiel Simcoe - 7g 5' - miód sztuczny wielokwiatowy - 380g po warzeniu 6L brzeczki 15Blg fermentacja zadanie gęstwy - 10C burzliwa: 10C - 8C - 12C, - dni (30.01.2015 - ) refermentacja Edytowane 31 Stycznia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) #16 AIPA 2Blg: 16,5IBU: 50Drożdże: US-05 (gęstwa 1p.)wolumen: 22,5Ldata rozlewu: 13.04.2015surowce- Słód Pilzneński Soufflet - 4,1kg - Słód Pszeniczny Soufflet - 0,7kg - Słód Monachijski I Strzegom - 0,5kg - Słód CaraGold - 0,2kg ---Chmiel Columbus 15% - 15gChmiel Simcoe 13% - 38g Chmiel Mosaic 12,5% - 50g Chmiel Cascade 7% - 50g Chmiel Amarillo 9,3% - 50gmodyfikacja wodydocelowy profil Ca - 134,4 mg/lMg - 12,2 mg/lNa - 109,9 mg/lCl - 177,2 mg /lSO - 138,3 mg/l --- Alk. - 84,2RA - -18,8 Cl : SO - 0.8 (słodowy)dodano:zacieranie 17l - 5g gips piwowarski, 3g sól kuchenna, 2g węglan wapnia, 4ml kwas fosforowy 85%wysładzanie 10l - 5g sól kuchenna, 3g węglan wapnia, 4ml kwas fosforowy 85%zacieranie (15l)65C - 35'72C - 55'78C mashout - 10'filtracja i wysładzaniefiltracja ~1L/minwysładzanie ciągłe, ok. 15L wody 70Cwarzenie i chmielenie (75')60' - Chmiel Columbus - 15g 25' - Chmiel Simcoe - 18g 15' - Chmiel Mosaic- 15g 5' - Chmiel Mosaic - 15g --- hop stand - 70C - 45' - Chmiel Cascade - 20g hop stand - 65C - 30' - Chmiel Amarillo - 20g hop stand - 60C - 20' - Chmiel Simcoe - 20g --- dry hop - 14C - 3d - Chmiel Amarillo - 30g dry hop - 14C - 3d - Chmiel Cascade- 30g dry hop - 14C - 3d - Chmiel Mosaic - 20g po warzeniu 24L brzeczki 16,5Blg - wydajność 78%chłodzenie120' 100->20Cfermentacjazadanie gęstwy - 17Cburzliwa: 16-17C, 14 dnirefermentacja 120g / 22,5L uwagi Pierwsza degustacja 2 dni po rozlewie... piwo super nagazowane, aromatyczne, ale co przede wszystkim rzuca na kolana, to baaaardzo mocny smak amerykańskich chmieli. Prawdopodobnie jest to zasługa chmielenia hop stand. Modyfikacja wody kolejny raz okazała się trafionym sposobem, na sprawienie, aby goryczka była bardzo przyjemna. W piwie kompletnie nie czuć 50 IBU - jest naprawdę gładkie i nie gryzie Generalnie warka bardzo udana Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 (edytowane) #17 Belgian Pale AleBlg: 12,5IBU: 23Drożdże: WY 3522 Belgian Ardennes (starter 1,2l 9Blg - mieszadło 44h)wolumen: 25Ldata rozlewu: -surowce- Słód Pale Ale - 2,7kg - Słód Monachijski I Strzegom - 1,0kg - Słód Abbey- 0,3kg - Słód CaraGold - 0,2kg ---Chmiel Aramis 8,1% - 20gChmiel Willamette 5,2% - 30g modyfikacja wodydocelowy profil Ca - 118,8 mg/lMg - 12,2 mg/lNa - 83,7 mg/lCl - 136,7 mg /lSO - 101,2 mg/l --- Alk. - 81RA - -10,9 SO:Cl - 0.7 (słodowy)dodano:zacieranie 17l - 3g gips piwowarski, 3g sól kuchenna, 3.5ml kwas fosforowy 85%wysładzanie 10l - 3g sól kuchenna, 5g węglan wapnia, 3.3ml kwas fosforowy 85%zacieranie (13l)64C - 25'72C - 55'78C mashout - 10'filtracja i wysładzaniefiltracja ~1L/minwysładzanie ciągłe, ok. 18L wody 68Cwarzenie i chmielenie (75')65' - Chmiel Aramis - 10g 30' - Chmiel Aramis - 10g 15' - Chmiel Willamette - 30g po warzeniu 25,5L brzeczki 12,5Blg - wydajność 78%chłodzenie100' 100->22Cfermentacjazadanie gęstwy - 21Cburzliwa: 22C, (18.04 - )refermentacja Edytowane 19 Kwietnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 #18 Hefe-weizen 3Blg: 13,2IBU: 14Drożdże: WY 3638 Bavarian Wheatwolumen: 22Ldata rozlewu: -surowce - Słód pszeniczny Soufflet - 2,4 kg- Słód pilzneński Soufflet - 1,5 kg- Słód Carapils - 0,15 kg- Słód Carahell - 0,15 kg ---Chmiel Hallertau Tradition 6,0% - 20g modyfikacja wodydocelowy profil Ca - 97,7 mg/lMg - 12,2 mg/lNa - 83,7 mg/lCl - 136,7 mg /lSO - 82,5 mg/l --- Alk. - 22,6RA - -54,2 SO:Cl - 0.6 (słodowy)dodano:zacieranie 13l - 2g gips piwowarski, 3g sól kuchenna, 1g węglan wapnia, 4.5ml kwas fosforowy 85%wysładzanie 18l - 3g sól kuchenna, 2g węglan wapnia, 3.35ml kwas fosforowy 85%zacieranie (13l) 44C - 30' 64C - 20'72C - 40'78C mashout - 10'filtracja i wysładzaniefiltracja ~1L/minwysładzanie ciągłe, 18L wody 72Cwarzenie i chmielenie (75')60' - Chmiel Hallertau Tradition 6% - 20g po warzeniu 23L brzeczki 13,5Blg - do fermentora trafiło 21,3L - uzupełnione wodą do 22 litrów (zbicie Blg) chłodzenie60' 100->22C 200' 22C -> 12Cfermentacjazadanie gęstwy - 12Cburzliwa: 12->18C (wzrost temp. w ciągu 48h) - (23.05 - )refermentacja uwagi Kwas fosforowy 85% do zacierania: - 1ml przed + 3,5ml po przerwie ferulikowej - z uwagi na optymalne wytwarzanie prekursorów kwasu ferulikowego w pH 5,8 ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 (edytowane) #19 Belgian SaisonBlg: ~14,2BlgIBU: ~22 SRM: 9,3Drożdże:wolumen:data rozlewu:surowce - Słód pale ale - 2,7kg- Słód wiedeński - 0,7kg- Słód pszeniczny - 0,5kg- Słód Carahell - 0,2kg- Słód Caraaroma - 0,2kg--Hallertau Tradition 2014 6% - 30gHallertau Hersbrucker 2014 3% - 30g --- modyfikacja wodydocelowy profil Ca - mg/lMg - mg/lNa - mg/lCl - mg /lSO - mg/l --- Alk. -RA - SO:Cl -dodano:zacieranie 14l - g gips piwowarski, g sól kuchenna, g węglan wapnia, ml kwas fosforowy 85%wysładzanie 18l - g sól kuchenna, g węglan wapnia, ml kwas fosforowy 85%zacieranie (14l) 62C - 20' 68C - 20'78C mashout - 10'filtracja i wysładzaniefiltracja ~1L/minwysładzanie ciągłe, 18L wody 72Cwarzenie i chmielenie (75')60' - Chmiel Hallertau Tradition 6% - 20g 15' - Chmiel Hallertau Hersbrucker 3% - 15g 10' - Chmiel Hallertau Tradition 6% - 10g 5' - Chmiel Hallertau Hersbrucker 3% - 15g 5' - skórka słodkiej pomarańczy - 50g po warzeniu 22L brzeczki 14,2Blg fermentacja 4 dni - 22C 8 dni - 23-25C wzrastająco refermentacja 111g cukru + 0,7l wody uwagi Edytowane 2 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Jakich drożdży użyłeś w saisonie i w bgsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Uzupełnię wkrótce notatki - niestety do Saisona byłem zmuszony użyć suchych Fermentis Abbaye z paczki, bo mi się gęstwa z WY 3522 Belgian Ardennes skwasiła ;/ A szkoda, bo pierwszy Belgian Pale Ale wyszedł świetny... Do Belgian Golden Strong'a poszła gęstwa z Abbay'ów po Saisonie - przy butelkowaniu aromaty niesamowicie obiecujące, oby tendencja w butelce się zachowała Jak efekty będą ok, to zapuszczę na tym szczepie jeszcze Dubbelka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) #11 Polska IPA, co powiesz na temat tego piwa? Moja PIPkA wyszła naprawdę smaczna . Edytowane 28 Lipca 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) Jakich drożdży użyłeś w saisonie i w bgsa? Celem uzupełnienia - Saison był na Lidze Piwowarów i generalnie przestrzeliłem trochę styl. Wyszło bardziej BPA, niż Saison Brakło typowej owocowości i orzeźwienia, wyszły bardziej nuty ciasteczkowe, delikatnie palone. Caraaroma to był spory błąd w tym piwie. Kolor też mógłby być jaśniejszy. Same drożdże Fermentis Abbaye bardzo w porządku, ale fermentowałem zbyt nisko - 22C to za mało dla nich. Fajne efekty dały kolegom dopiero w 24-27C (bez wyczuwalnych produktów ubocznych). Niektóre Saisony na Lidze na tych drożdżach były naprawdę świetne! Ten, który wygrał, otrzymał 17/20 punktów od sędziego (ode mnie przy okazji też) #11 Polska IPA, co powiesz na temat tego piwa? Moja PIPkA wyszła naprawdę smaczna . Prawdę powiedziawszy to jedno z moich najsłabszych piw - prawdopodobnie mikroinfekcja, lekkie przegazowanie. Do tego wyszły jakieś wady chmielu - miałem zwietrzały (sklep albo u mnie szlag trafił). Piwo smakowało jak "deska serów" Cud, że kumple jakoś spili (świadomie!), bo mnie przez gardło nie przechodziło... Obecnie robię powtórkę z rozrywki - #22 Polska IPA 2. Za chwilkę uzupełnię receptury Edytowane 29 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 #20 American Pale Ale Blg: 12,5 IBU: 38 SRM: 5,5 Drożdże: Gozdawa PAY7 (suche) Data warzenia: 04.07.2015 Data rozlewu: 14.07.2015 20-American Pale Ale.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) #21 Belgian Golden Strong Ale OG (Blg): 20,5 FG (Blg): 2,4 IBU: 27 SRM: 5,5 Drożdże: Fermentis Abbaye (gęstwa 1p.) Data warzenia: 13.07.2015 Data rozlewu: 25.07.2015 21-Belgian Golden Strong Ale.pdf Edytowane 29 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) #22 Polska IPA OG (Blg): 14,9 FG (Blg): IBU: 47 SRM: 6,5 Drożdże: Gozdawa PAY7 (gęstwa 1p.) Data warzenia: 28.07.2015 Data rozlewu: 12.08.2015 Wyróżnienia Piwo tydzień po rozlewie zajęło I miejsce w Świętokrzyskiej Lidze Piwowarów w miesiącu sierpniu 22-Polska IPA 2.pdf Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) #23 Belgian Dubbel OG (Blg): 18,0 FG (Blg): IBU: 18,0 SRM: 19,0 Drożdże: Fermentis Abbaye (gęstwa 2p.) Data warzenia: 01.08.2015 Data rozlewu: 19.08.2015 23-Belgian Dubbel.pdf Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Sorry, że zaśmiecam temat, ale skąd robisz takie fajne pdfy z procedurami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Z tego co widzę to w Wordzie 2010. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez yoshko ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Dokładnie Wydziergałem w Wordzie i teraz tylko eksport do PDF'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Worda z daleka zdradzają charakterystyczne kolorki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 A już miałem nadzieję, że jakiś fajnaśny programik ma takie możliwości ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Jak ThoriN opublikuje szablon, to będziesz miał "fajny programik". Przy okazji możesz go przerobić na Open/Libre Office, jeśli używasz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Pewnie, że mogę udostępnić - jak tylko będę w domu to wrzucę w temacie Jakbym zapomniał, to daj znać na PM - ostatnio zalatany jestem trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Wrzucam wzór: 00-WZÓR.docx Prosiłbym co najwyżej o podmianę logo na jakieś swoje, a tak to używać do woli w każdej postaci Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez ThoriN Warmiński MISIEK 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 #24 Pils OG (Blg): 11,0 FG (Blg): 2,5 IBU: 28,0 SRM: 2,8 Drożdże: W-34/70 (gęstwa I p.) Data warzenia: 15.08.2015 Data rozlewu: - 24-Pils.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) #25 Grodziskie (10L) OG (Blg): 7,4FG (Blg): 2,0IBU: 20,0SRM: 2,6Drożdże: S-04Data warzenia: 08.09.2015Data rozlewu: 16.09.2015 Komentarz: niestety jedna z mniej udanych warek. Cała saszetka drożdży to stanowczo za dużo na tak małą i tak lekką porcję brzeczki. W smaku wyraźnie czuć drożdże, wędzonka jest na minimalnym poziomie (miała być lekko wyczuwalna, ale to jest zbyt mało). Przy kolejnej iteracji należy zwiększyć nieco wędzonkę (lub zmienić słód). 25-Grodziskie.pdf Edytowane 8 Grudnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 #26 Dyniowe Ale OG (Blg): 13,0FG (Blg): 3,0IBU: 23,0SRM: 14,0Drożdże: S-04 (gęstwa 1p.)Data warzenia: ?Data rozlewu: ? 26-Dyniowe Ale.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się