Skocz do zawartości

The Lonely Mountain Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

#14 Porter Bałtycki (modyfikacja receptury Anteksa - "Porter Opalenicki")

Blg: 22,5

IBU: 33

Drożdże: WY 2206 Bavarian Lager - gęstwa III p.

wolumen: 19L

data rozlewu: -

 

surowce

- Słód Wiedeński Strzegom - 2kg

- Słód Monachijski I Strzegom - 2kg

- Słód Pilzneński Soufflet - 1kg

- Słód Karmelowy Jasny Soufflet - 0,35kg

- Słód Carabohemian Weyermann - 0,35kg

- Słód Barwiący Soufflet - 0,2kg

- Glukoza piwowarska (CP) - 0,55kg

---

Chmiel Marynka - 25g

Chmiel Lubelski - 30g

 

modyfikacja wody

docelowy profil

RA - 245

Ca - 143 mg/l

Mg - 12,2 mg/l

Na - 73 mg/l

Cl - 88mg /l

SO - 66 mg/l

 

dodano:

zacieranie 17l - 1g gips piwowarski, 2g sól kuchenna, 5g węglan wapnia, 1g soda oczyszczona

wysładzanie 10l - 1g sól kuchenna, 3g węglan wapnia

 

zacieranie

69C - 17l wody, zasyp słodów

67C - 30'

72C - 60'

78C mashout - 15'

 

filtracja i wysładzanie

filtracja ~1L/min

wysładzanie ciągłe, ok. 10L wody 70C

otrzymano ok. 22L brzeczki 18Blg

 

warzenie i chmielenie (75')

60' - Chmiel Marynka - 25g

15' - Chmiel Lubelski - 30g

5' - glukoza piwowarska - 550g

 

po warzeniu 18L brzeczki 24Blg / rozwodnione 1L mineralnej: 19L 22,5Blg - wydajność 77%

 

chłodzenie

60' 100->24C

przez noc 24C->10C

 

fermentacja

zadanie gęstwy - 10C

burzliwa: 8C - 10C, 20 dni (30.01.2015 - 19.02.2015)

przerwa diacetylowa: (19.02.2015 - )

 

refermentacja

 

uwagi

19.02.2015 - Fermentor przestał się wydymać od kilku dni - dokonałem więc pomiaru Blg: ~7,3 Blg w 10C, czyli ~7Blg po przeliczeniu. Dosyć szybkie i wysokie odfermentowanie jak na takie temperatury... ale było sporo zdrowej gęstwy oraz dodatek glukozy 10%.

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#15 Miodowe Ciemne

Blg: 15 ?

IBU: 25

Drożdże: WY 2206 Bavarian Lager - gęstwa III p.

wolumen: 6L

data rozlewu: -

 

surowce

- wysłodziny po #14 Porter Bałtycki

- miód sztuczny wielokwiatowy - 380g

---

Chmiel Simcoe - 12g

 

modyfikacja wody

wysładzanie młóta po #14 Porter Bałtycki: 10l - 1g sól kuchenna, 3g węglan wapnia

 

warzenie i chmielenie (60')

60' - Chmiel Simcoe - 5g

15' - Chmiel Simcoe - 7g

5' - miód sztuczny wielokwiatowy - 380g

 

po warzeniu 6L brzeczki 15Blg

 

fermentacja

zadanie gęstwy - 10C

burzliwa: 10C - 8C - 12C, - dni (30.01.2015 - )

 

refermentacja

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#16 AIPA 2
Blg: 16,5
IBU: 50
Drożdże: US-05 (gęstwa 1p.)
wolumen: 22,5L
data rozlewu: 13.04.2015

surowce
- Słód Pilzneński Soufflet - 4,1kg

- Słód Pszeniczny Soufflet - 0,7kg

- Słód Monachijski I Strzegom - 0,5kg

- Słód CaraGold - 0,2kg

---
Chmiel Columbus 15% - 15g
Chmiel Simcoe 13% - 38g

Chmiel Mosaic 12,5% - 50g

Chmiel Cascade 7% - 50g

Chmiel Amarillo 9,3% - 50g

modyfikacja wody
docelowy profil

Ca - 134,4 mg/l
Mg - 12,2 mg/l
Na - 109,9 mg/l
Cl - 177,2 mg /l
SO - 138,3 mg/l

---

Alk. - 84,2
RA - -18,8

Cl : SO - 0.8 (słodowy)

dodano:
zacieranie 17l - 5g gips piwowarski, 3g sól kuchenna, 2g węglan wapnia, 4ml kwas fosforowy 85%
wysładzanie 10l - 5g sól kuchenna, 3g węglan wapnia, 4ml kwas fosforowy 85%

zacieranie (15l)
65C - 35'
72C - 55'
78C mashout - 10'

filtracja i wysładzanie
filtracja ~1L/min
wysładzanie ciągłe, ok. 15L wody 70C

warzenie i chmielenie (75')
60' - Chmiel Columbus - 15g

25' - Chmiel Simcoe - 18g

15' - Chmiel Mosaic- 15g

5' - Chmiel Mosaic - 15g

---

hop stand - 70C - 45' - Chmiel Cascade - 20g

hop stand - 65C - 30' - Chmiel Amarillo - 20g

hop stand - 60C - 20' - Chmiel Simcoe - 20g

---

dry hop - 14C - 3d - Chmiel Amarillo - 30g

dry hop - 14C - 3d - Chmiel Cascade- 30g

dry hop - 14C - 3d - Chmiel Mosaic - 20g

po warzeniu 24L brzeczki 16,5Blg - wydajność 78%

chłodzenie
120' 100->20C

fermentacja
zadanie gęstwy - 17C
burzliwa: 16-17C, 14 dni

refermentacja

120g / 22,5L

 

uwagi

Pierwsza degustacja 2 dni po rozlewie... piwo super nagazowane, aromatyczne, ale co przede wszystkim rzuca na kolana, to baaaardzo mocny smak amerykańskich chmieli. Prawdopodobnie jest to zasługa chmielenia hop stand.

Modyfikacja wody kolejny raz okazała się trafionym sposobem, na sprawienie, aby goryczka była bardzo przyjemna. W piwie kompletnie nie czuć 50 IBU - jest naprawdę gładkie i nie gryzie ;)

Generalnie warka bardzo udana :)

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#17 Belgian Pale Ale
Blg: 12,5
IBU: 23
Drożdże: WY 3522 Belgian Ardennes (starter 1,2l 9Blg - mieszadło 44h)
wolumen: 25L
data rozlewu: -

surowce
- Słód Pale Ale - 2,7kg

- Słód Monachijski I Strzegom - 1,0kg

- Słód Abbey- 0,3kg

- Słód CaraGold - 0,2kg

---
Chmiel Aramis 8,1% - 20g
Chmiel Willamette 5,2% - 30g

 

modyfikacja wody
docelowy profil

Ca - 118,8 mg/l
Mg - 12,2 mg/l
Na - 83,7 mg/l
Cl - 136,7 mg /l
SO - 101,2 mg/l

---

Alk. - 81
RA - -10,9

SO:Cl - 0.7 (słodowy)

dodano:
zacieranie 17l - 3g gips piwowarski, 3g sól kuchenna, 3.5ml kwas fosforowy 85%
wysładzanie 10l - 3g sól kuchenna, 5g węglan wapnia, 3.3ml kwas fosforowy 85%

zacieranie (13l)
64C - 25'
72C - 55'
78C mashout - 10'

filtracja i wysładzanie
filtracja ~1L/min
wysładzanie ciągłe, ok. 18L wody 68C

warzenie i chmielenie (75')
65' - Chmiel Aramis - 10g

30' - Chmiel Aramis - 10g

15' - Chmiel Willamette - 30g

po warzeniu 25,5L brzeczki 12,5Blg - wydajność 78%

chłodzenie
100' 100->22C

fermentacja
zadanie gęstwy - 21C
burzliwa: 22C, (18.04 - )

refermentacja

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#18 Hefe-weizen 3
Blg: 13,2
IBU: 14
Drożdże: WY 3638 Bavarian Wheat
wolumen: 22L
data rozlewu: -

surowce

- Słód pszeniczny Soufflet - 2,4 kg
- Słód pilzneński Soufflet - 1,5 kg
- Słód Carapils - 0,15 kg
- Słód Carahell - 0,15 kg

---
Chmiel Hallertau Tradition 6,0% - 20g

 

modyfikacja wody
docelowy profil

Ca - 97,7 mg/l
Mg - 12,2 mg/l
Na - 83,7 mg/l
Cl - 136,7 mg /l
SO - 82,5 mg/l

---

Alk. - 22,6
RA - -54,2

SO:Cl - 0.6 (słodowy)

dodano:
zacieranie 13l - 2g gips piwowarski, 3g sól kuchenna, 1g węglan wapnia, 4.5ml kwas fosforowy 85%
wysładzanie 18l - 3g sól kuchenna, 2g węglan wapnia, 3.35ml kwas fosforowy 85%

zacieranie (13l)

44C - 30'

64C - 20'
72C - 40'
78C mashout - 10'

filtracja i wysładzanie
filtracja ~1L/min
wysładzanie ciągłe, 18L wody 72C

warzenie i chmielenie (75')
60' - Chmiel Hallertau Tradition 6% - 20g

po warzeniu 23L brzeczki 13,5Blg - do fermentora trafiło 21,3L - uzupełnione wodą do 22 litrów (zbicie Blg)

chłodzenie
60' 100->22C

200' 22C -> 12C

fermentacja
zadanie gęstwy - 12C
burzliwa: 12->18C (wzrost temp. w ciągu 48h) - (23.05 - )

refermentacja

 

 

uwagi

Kwas fosforowy 85% do zacierania:

- 1ml przed + 3,5ml po przerwie ferulikowej - z uwagi na optymalne wytwarzanie prekursorów kwasu ferulikowego w pH 5,8 !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#19 Belgian Saison
Blg: ~14,2Blg
IBU: ~22

SRM: 9,3
Drożdże:
wolumen:
data rozlewu:

surowce

- Słód pale ale - 2,7kg
- Słód wiedeński - 0,7kg
- Słód pszeniczny - 0,5kg
- Słód Carahell - 0,2kg
- Słód Caraaroma - 0,2kg
--
Hallertau Tradition 2014 6% - 30g
Hallertau Hersbrucker 2014 3% - 30g

---

 

modyfikacja wody
docelowy profil

Ca -  mg/l
Mg -  mg/l
Na -  mg/l
Cl - mg /l
SO -  mg/l

---

Alk. -
RA -

SO:Cl -

dodano:
zacieranie 14l - g gips piwowarski, g sól kuchenna, g węglan wapnia, ml kwas fosforowy 85%
wysładzanie 18l - g sól kuchenna, g węglan wapnia, ml kwas fosforowy 85%

zacieranie (14l)

62C - 20'

68C - 20'
78C mashout - 10'

filtracja i wysładzanie
filtracja ~1L/min
wysładzanie ciągłe, 18L wody 72C

warzenie i chmielenie (75')
60' - Chmiel Hallertau Tradition 6% - 20g

15' - Chmiel Hallertau Hersbrucker 3% - 15g

10' - Chmiel Hallertau Tradition 6% - 10g

5' - Chmiel Hallertau Hersbrucker 3% - 15g

5' - skórka słodkiej pomarańczy - 50g
 

po warzeniu 22L brzeczki 14,2Blg

fermentacja

4 dni - 22C

8 dni - 23-25C wzrastająco

refermentacja

111g cukru + 0,7l wody

 

uwagi

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Uzupełnię wkrótce notatki - niestety do Saisona byłem zmuszony użyć suchych Fermentis Abbaye z paczki, bo mi się gęstwa z WY 3522 Belgian Ardennes skwasiła ;/ A szkoda, bo pierwszy Belgian Pale Ale wyszedł świetny...

 

Do Belgian Golden Strong'a poszła gęstwa z Abbay'ów po Saisonie - przy butelkowaniu aromaty niesamowicie obiecujące, oby tendencja w butelce się zachowała :) Jak efekty będą ok, to zapuszczę na tym szczepie jeszcze Dubbelka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakich drożdży użyłeś w saisonie i w bgsa?

Celem uzupełnienia - Saison był na Lidze Piwowarów i generalnie przestrzeliłem trochę styl. Wyszło bardziej BPA, niż Saison :) Brakło typowej owocowości i orzeźwienia, wyszły bardziej nuty ciasteczkowe, delikatnie palone. Caraaroma to był spory błąd w tym piwie. Kolor też mógłby być jaśniejszy. Same drożdże Fermentis Abbaye bardzo w porządku, ale fermentowałem zbyt nisko - 22C to za mało dla nich. Fajne efekty dały kolegom dopiero w 24-27C (bez wyczuwalnych produktów ubocznych). Niektóre Saisony na Lidze na tych drożdżach były naprawdę świetne! Ten, który wygrał, otrzymał 17/20 punktów od sędziego (ode mnie przy okazji też) :)

 

 

 

#11 Polska IPA, co powiesz na temat tego piwa? Moja PIPkA wyszła naprawdę smaczna :).

Prawdę powiedziawszy to jedno z moich najsłabszych piw - prawdopodobnie mikroinfekcja, lekkie przegazowanie. Do tego wyszły jakieś wady chmielu - miałem zwietrzały (sklep albo u mnie szlag trafił). Piwo smakowało jak "deska serów" :P Cud, że kumple jakoś spili (świadomie!), bo mnie przez gardło nie przechodziło... :D

 

Obecnie robię powtórkę z rozrywki - #22 Polska IPA 2. Za chwilkę uzupełnię receptury ;)

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 Belgian Golden Strong Ale

OG (Blg): 20,5

FG (Blg): 2,4

IBU: 27

SRM: 5,5

Drożdże: Fermentis Abbaye (gęstwa 1p.)

 

Data warzenia: 13.07.2015

Data rozlewu: 25.07.2015

21-Belgian Golden Strong Ale.pdf

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#22 Polska IPA

OG (Blg): 14,9

FG (Blg):

IBU: 47

SRM: 6,5

Drożdże: Gozdawa PAY7 (gęstwa 1p.)

 

Data warzenia: 28.07.2015

Data rozlewu: 12.08.2015

 

Wyróżnienia

Piwo tydzień po rozlewie zajęło I miejsce w Świętokrzyskiej Lidze Piwowarów w miesiącu sierpniu

22-Polska IPA 2.pdf

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#23 Belgian Dubbel

OG (Blg): 18,0

FG (Blg):

IBU: 18,0

SRM: 19,0

Drożdże: Fermentis Abbaye (gęstwa 2p.)

 

Data warzenia: 01.08.2015

Data rozlewu: 19.08.2015

23-Belgian Dubbel.pdf

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

#25 Grodziskie (10L)

OG (Blg): 7,4
FG (Blg): 2,0
IBU: 20,0
SRM: 2,6
Drożdże: S-04

Data warzenia: 08.09.2015
Data rozlewu: 16.09.2015

 

Komentarz: niestety jedna z mniej udanych warek. Cała saszetka drożdży to stanowczo za dużo na tak małą i tak lekką porcję brzeczki. W smaku wyraźnie czuć drożdże, wędzonka jest na minimalnym poziomie (miała być lekko wyczuwalna, ale to jest zbyt mało). Przy kolejnej iteracji należy zwiększyć nieco wędzonkę (lub zmienić słód).

25-Grodziskie.pdf

Edytowane przez ThoriN
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.