Pierre Celis Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Chyba tęskno mi za zachodnią Frankonią, jeżeli będąc w północno-wschodnim Yorkshire wszędzie odnajdowałem podobieństwa do tej ziemi. Nie dość, że rolnicze są to obszary, to dodatkowo tamtejsi mieszańcy podobnie jak i Frankończycy ubóstwiają dobre piwo. Po lewej browar, po prawej karczma Jednym z takich miejsc, gdzie człowiek może odpocząć od znoju dnia codziennego jest karczma „Goodmanham Arms”, znajdująca się w wiejskiej osadzie Goodmanham, położonej w niewielkiej odległości od miasteczka Market Weighton. Właśnie tam, w otoczeniu wiejskiej sielanki funkcjonuje od wielu lat lokal, który nie dość, że pełni rolę wiejskiego domu kultury ale również pełni rolę jadłodajni, której popularność sięga daleko poza granice okręgu. Ale to nie wszystko. Gospoda ta, dodatkowo pełni rolę pubu, która to serwuje z ośmiu pomp piwa z okolicznych browarów rzemieślniczych. Żeby dodać temu faktowi odrobinę pikanterii, napiszę, że z trzech pomp płynie piwo, które pochodzi z ich własnego browaru” All Hallows Brewery”, znajdującego się w sąsiednim budynku Browar powstał w sierpniu 2012 roku, w niewielkiej komórce służącej pierwotnie jako składzik maszyn rolniczych. Warzelnia o jednorazowym wypuście sześciu beczek nadaje temu miejscu niebywałej urody. Z pewnością dodatkowym atrybutem tego miejsca, są także trzy zbiorniki fermentacyjne, o identycznej wielkości co naczynia warzelne. Jak przystało na miejsce, gdzie kultywuje się anglosaską tradycję, warzy się tutaj iście tradycyjne gatunki wyprodukowane wyłącznie z wyspiarskich składników. Piwną ofertę otwierają Bitter (3,8% alk.) i Pale Ale (4,2% alk.) a zamykają Mild (3,6% alk.) oraz Dark Ruby (5,2% alk.). Prawda, że brzmi wybornie! Wszystkie ich piwa, smakowały wybornie, ale gdy połączyłem to z jadłem serwowanym z tamtejszej kuchni okazało się, że przed nami znajdowały się wybitne piwa. W szczególności przypadł nam do gustu ich Mild, który charakteryzował się w smaku słodką czekoladą z orzechami. Pełnię szczęścia uzupełniał zniewalający zapach słodkiej wanilii. Miejsce obowiązkowe do odwiedzenia, tym bardziej, że serwują tam wyjątkowo smaczną kuchnię. Warzelnia . Fermentatory w kłębach gorącej pary . Od lewej Mild, Dark Ruby . Wnętrze karczmy . Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się