Quentin Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Zrobiłem lekkiego stouta 10 blg z wysłodzin po RIS . Dodałem do niego ponad kg wiśni ( większość po likierze wiśniowym , resztę mrożonych z hortexu ) i płaską łyżeczkę płatków chilli . Efekt pod koniec burzliwej jest taki , że wiśni w smaku i aromacie ZERO , papryka mocno odczuwalna . Czy jest szansa na tą wiśnię gdybym do refermentacji dodał zagęszczonego ( sklepowiego ) koncentratu napoju wiśniowego ? Ile go dać . Mam w domu malinowy i pisze - zawartość ekstraktu min. 62,5% , węglowodany 84 g / 100 ml . Jak w takim razie określić rzeczywistą ilość cukru ? Czy w ogóle da to jakiś efekt wiśniowy ? Co o tym sądzicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Sądze, że niewiele to da, bo te syropy są bardzo słodkie, więc do refermentacji musiałbyś go użyć mało. Robiłem piwo wiśniowe, w którym wyraźny smak wiśni uzyskałem dodając łącznie na fermentacje burzliwą i cichą 5 kg wiśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Tego się obawiam . A jeśli miałbym dodać do cichej to wcześniej ugotowane ? ( w celu uniknięcia infekcji ale bez kompotu ? ) Ale te cukry owocowe wznowią fermentację ? Albo dam sobie spokój i będzie stout z papryką tylko ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Ja wymoczyłem owoce w ClO2. Fermentacja trochę będzie wznowiona, ale nie będzie ona już tak intensywna, jak burzliwa. Lepiej takie piwa robić w sezonie na owoce - mona wtedy dodawać świeże i wychodzi taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Jeżeli chcesz zachować sam aromat wiśni to polecam liście... ale na nie jeszcze trochę będzie trzeba poczekać. Kiedyś robiłem soki z cz. porzeczki, dodałem duuuużo liści, nikt się nie łapnął że to z porzeczki wszyscy się upierali że to wiśniowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 W temacie "piw kobiecych" jest o dodawaniu syropów: http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/#entry102151 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Dzięki za rady . Piwo nie miało być typowo robione pod owocowe a jedynie jako pozostałość po RISIE - tak sobie pomyślałem o wiśniach z chilli . Niestety jak się okazuje wiśni było za mało i nie wiem czy jest sens kombinować teraz . Po prostu zapomnę o wiśniach , będzie tylko stout z chilli . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 I did it Kupiłem syrop wiśniowy Paquito . W składzie podano ok. 86 g / 100 ml węglowodanów ( zakładam , że większość to cukry ) Wlałem 150 ml syropu wymieszanego z czystą wodą ( niecały litr ) Zobaczymy czy coś z tego będzie ( granaty czy piwo bez gazu ? ) Bo przy tej ilości na aromat nie liczę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się