slotish Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Witam Przede wszystkim przepraszam, jeśli umieściłem watek w złym dziale. Głowiłem się przez moment gdzie umieszczenie tego tematu będzie najtrafniejsze. Kolega kiedyś mi opowiadał, jakoby LECH chwalił się iż dodaje "tu podał określoną ilość chmielu" na 1000 litrów piwa, co w porównaniu z piwem warzonym w domu wydaję się być ilością śmiesznie małą. Zaciekawiło mnie to ostatnio i chciałem znaleźć tą informacje - jednak bez skutku. Może Wy pamiętacie o jaką ilość chodziło? Poza tym zastanawia mnie czy informacja podana mi przez znajomego to nie była zwyczajna "bujda" . Przecież goryczki chmielem się chyba nie da zastąpić nawet w browarze przemysłowym... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Witam Przede wszystkim przepraszam, jeśli umieściłem watek w złym dziale. Głowiłem się przez moment gdzie umieszczenie tego tematu będzie najtrafniejsze. Kolega kiedyś mi opowiadał, jakoby LECH chwalił się iż dodaje "tu podał określoną ilość chmielu" na 1000 litrów piwa, co w porównaniu z piwem warzonym w domu wydaję się być ilością śmiesznie małą. Zaciekawiło mnie to ostatnio i chciałem znaleźć tą informacje - jednak bez skutku. Może Wy pamiętacie o jaką ilość chodziło? Poza tym zastanawia mnie czy informacja podana mi przez znajomego to nie była zwyczajna "bujda" . Przecież goryczki chmielem się chyba nie da zastąpić nawet w browarze przemysłowym... Pozdrawiam Browary koncernowe, a pewnie o takie Ci chodziło, dla nadania goryczki stosują ekstrakty chmielowe. Granulaty używane są dla nadania smaku i aromatu (o ile można mówić o "smaku i aromacie" :rolleyes:). W recepturach podaje się ilość alfa kwasów na hektolitr wybitej brzeczki. Gdzieś miałem konkretne dane dot. piw pewnego koncernu , ale karteczka dawno nie używana gdzieś się zawieruszyła . Z tego co pamiętam rząd wielkości to kilka gramów a-k na hektolitr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 ha teraz już wszystko jest jasne! Dzięki wielkie za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi