redlum Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) lodówka 40l (ale tak na oko to max 30l wejdzie - reszta to pewnie ta cześć w pokrywie) - zawór jest ustawiony na totalne minimum - filtruje się trochę ponad 0,5l na minutę; zbyt krótkie wysładzanie - to znaczy że osiągnę maksymalną ilość brzeczki a z wysładzania będzie jeszcze lecieć 6blg; rozwiązaniem byłoby tu dodatkowe gotowanie brzeczki np przez godzinę aby odparowanie było wyższe Edytowane 21 Stycznia 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Wszystko zależy jaką masz pojemność tej lodówki, bo może się okazać, że braknie ci miejsca. A co do wysładzania ... kto ci każe otwierać zawór na full Źle kombinujesz. Chodzi o to, że w lodówce przerwy robisz dolewkami wrzątku. Zbyt dużo przerw, to zbyt dużo dolanej wody, co przełoży się na to, że spuścisz rzadką brzeczkę przednią, a na wysładzanie nie zostanie już miejsca. Efektem będzie słaba wydajność, bo część cukrów zostanie w ziarnie. Co do pytania, to rozwiązania są dwa: 1. Rezygnujesz z mash-out. 2. Przerwę ferulikową robisz oddzielnie, tylko dla słodu pszenicznego, w garze obok. Na dobrą sprawę i w lodówce możesz ją zrobić, jak dobrze wymierzysz ilości wody i temperatury. Grunt, żeby zrobić ją tylko dla słodu pszenicznego. Da się, tyle Ci powiem. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Santa wiem, że dolewa się wody bo sam czasem zacieram w lodówce. Chodziło mi raczej o to, że przy małej lodówce (takiej jak moja 30L) może braknąć miejsca na dolanie wystarczającej ilości gorącej wody aby uzyskać żądaną temperaturę. Ja musiałem sobie radzić poprzez podgrzewanie części brzeczki i zawracanie jej do lodówki ... I to mimo rozpoczęcia zacierania na bardzo gęsto. Obecnie w lodówce zacieram tylko na lenia. Jak robię kilka przerw to w lodówce tylko filtruję i wysładzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się