Wozik Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Hello, czy ktoś z Was używa tego sposobu do warzenia metodą partial mash? http://www.homebrewt...ing-pics-75231/ Wydaje się być prosta, eliminuje filtrowanie, ale nie wiem na ile skuteczne jest wysładzanie tą metodą. No i co z końcowym efektem, czyli piwem Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Jarosław Woźnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Przypuszczam że z uwagi na brak wysładzania słaba wydajność z samych słodów. Z ekonomicznego punktu widzenia w naszych warunkach nieopłacalne...bo i normalne zacieranie, później ekstrakt słodowy..trochę dużo roboty... Partial mash może sie pewnie sprawdzić jak nie masz warunków na 30 litrowy gar i tylko małe 10-15 litrowe warki chcesz robić. Wtedy za pomocą worka możesz ekstrahować słody specjalne ( zakwaszający, melanoidowy, pszenny, żytni, special B...) czy inne nie występujące pod postacią ekstraktu. Ale tez mogę się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) No ale on przecież wysładza, ma w garnku drugim wodę do wysładzania i tam przekłada worek z młótem. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Stosowałem przez jakiś czas ten sposób, byłem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wozik Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Stosowałem przez jakiś czas ten sposób, byłem zadowolony. Dlaczego zrezygnowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Tamten sposób wysładzania nie daje takich efektów jak przy użyciu oplotu/rurek/FD. Jeśli nie masz warunków na 30 litro gar - to spokojnie możesz stosować taką metodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Jak nie miałem sprzętu, to bawiłem się w mini-zacieranie, w pieluszce tetrowej. Metoda nieskomplikowana, a i piwo chyba lepsze, niż z samego ekstraktu. Dodatkowo mamy szerszy wachlarz gatunków, które możemy tą metodą zrobić. Kupujesz jasny ekstrakt w hurtowni jako bazę, a potem bawisz się np. słodami specjalnymi. Oczywiście, możesz zastosować zwykłe namaczanie, ale forumowe eksperymenty pokazały, że nieco skrobii można w ten sposób wypłukać. Jak mini-zatrzesz te słody specjalne z odpowiednią ilością pilzneńskiego, to pozbędziesz się tej wady. Generalnie jak nie masz sprzętu albo/i warunków lokalowych, to polecam tę metodę. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Stosowałem przez jakiś czas ten sposób, byłem zadowolony. Dlaczego zrezygnowałeś? Trafiła się możliwość zakupu gara 29l z mieszadłem więc przesiadłem się na pełne zacieranie, z wygody, no i tak jest też trochę taniej niż z ekstraktami. Ale potwierdzam że dla nie mających warunków lub funduszy partial mash to sposób również na dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Robiłem w grudniu na zamówienie kolegi AIPA z ekstraktów (3,6kg WES) z mini-zacieraniem (1kg PA + 0,1kg KARMEL30 + 0,1kg CARAPILS). Kupił składniki dawno temu, ale na samodzielne warzenie się nie zdecydował. Wykorzystałem do tego pieluchę córki (czystą ). Efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo. W okolicy robiłem też swoją AIPA, identyczny przepis, tylko, że pełne zacieranie. W ślepym teście trudno mi odróżnić te dwa piwa, chociaż zdaję sobie sprawę, że sporo ukryły duże dawki chmielu. W każdym razie, jeśli ktoś nie ma warunków na pełne zacieranie i nie jest sensorycznym rzeźnikiem - polecam. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 OT a na patelce sekretny składnik? przepraszam nie mogłem się powstrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 OT a na patelce sekretny składnik? Scrambled Eggs American India Pale Ale . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się