Romek12 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 jak uzyskać oleiste piwo w konsystencji (gęste)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Zalezy co masz na mysli. Ale generalnie czym wyzsze blg tym konsystencja bedzie wyzsza. Dodatek owsa nadaje piwu aksamitna lekko oleista konsystencje. Zacieranie piwa w wyzszych temperaturach zmniejszy odferemntowanie i przez to wplynie na "oleistosc" piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Żyto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 potwierdzam, jeśli chcesz mieć kisiel dodaj żyto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Paczka płatków żytnich też spełnia swoją rolę, a i filtracja dużo przyjemniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Zastanawia mnie to samo i wydaje mi się, że nie chodzi o kleistość po dodaniu żyta, tylko oleistość. Najbardziej czuć to w niektórych RISach, choć nie tylko. Na pewno wynika to też z ekstraktu, ale wydaje mi się, że jest to też prawie wyłącznie cecha piw ciemnych. Czyżby połączenie ciemnych słodów z czymś innym? Lub też jakiś specjalny ciemny słód? Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Mesive Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Niekoniecznie ekstraktu. 6 Joseph's Street z PP jest świetnym przykładem na to, że żyto jednak dodaje oleistej konsystencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Oleistość = podwyższona lepkość. Bierze się to z beta-glukanów, to jeżeli chodzi o żyto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Oleistość = podwyższona lepkość Ale niekoniecznie kleista. Tak jak różnica między kisielem i olejem, ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Wiskozymetr nie odróżnia chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Wiskozymetr nie odróżnia chyba. Nie mam zamiaru się sprzeczać - mnie chodzi o odczucie w ustach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 24blg poczatkowe, odfermentowanie do 6-7 i będzie oleiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romek12 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 chodzi mi właśnie o takie odczucie z mocarnych ris-ów taki olej z silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Mój porter bałtycki smakuje jak przepalony olej z silnika, trochę przesadziłem ze śliwkami wędzonymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi