Zbynek80 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Wczoraj ważyłem pszeniczne zasyp 2,5kg pszeniczny 1,5kg pilzneński, ok 200g łuski jęczmiennej. Przerwy 44°C-20', 63°C-30', 72°C-30'. Mimo łuski wysładzanie szło dość słabo, troszkę wzruszałem złożem i jakoś poszło. Tylko problem w tym, że wcześniej wlałem więcej wody do wysładzania zanim ta zdążyła spłynąć. W efekcie sporo cukrów przedostało się do wody ponad młótem, cienkusz bardzo długo leciał ok 5* blg więc odebrałem tego aż prawie 30L po d rant gara. Ogólnie gęstość brzeczki wyniosła 8°Blg i niestety musiałem bardzo długo ok 3h gotować aby osiągnąć 12°C. W trakcie gotowania brzeczka robiła się coraz ciemniejsza, a na wierzchu pływały jakby brązowe kożuchy (coś jak na mleku) i osadzały się na rantach garnka tworząc ciemnobrązowe osady. Ogólnie brzeczka po osiągnięciu 12°Blg (ok 18l) zrobiła się całkowicie brązowa piwo jest ciemne niczym Brown Ale. Kojarzycie co to mogło się porobić ? I teraz pytanie czy z tego piwa w ogóle coś będzie ? Ogólnie smakowało normalnie. Czy może piwo pszeniczne w tej wersji ma być lekko ciemnawe ? Ale jeśli już to pewnie nie aż tak. Puki co fermentacja idzie jakby chciała a nie mogła, ale schłodziłem brzeczkę do 20°C i postawiłem w pokoju 21°C, teraz przeniosłem w 24°C więc może się ruszy. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Stawiam na: http://pl.wikipedia....akcja_Maillarda Uwarzyłem dunelweizena bez palonych słodów z potrójną dekokcją, ale był bardziej jasno bursztynowy niż brązowy, ale 3h gotowania rzeczywiście mogły dać już taki kolor. Może wyjść bardzo ciekawe piwo, pewnie z intensywnym aromatem chlebowo-tostowym. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zaszedł proces karmelizacji. Karmel w miarę podgrzewania też robi się coraz ciemniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Czyli co będzie pszeniczne z nutami karmelowymi, hehe może nawet będzie fajnie smakować Ale fermentacja idzie coś opornie. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Żaden ze mnie chemik, ale jeśli przez cały ten czas zachodziły reakcje Maiilarda, które zużywają azot (nie bez powodu do domowej produkcji syropu kandyzowanego używa się DAFu, czyli pożywki dla drożdży), to mogło drożdżom niewiele, jeśli w ogóle, tego azotu pozostać. Z drugiej strony zdefiniuj "oporną fermentację", jakie drożdże zadałeś, w jakieś postaci, ile ich.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Mówiąc opornie mam na myśli, że bulgocze bardzo rzadko. Zwykle jak w nocy nastawiałem to rano bulgotało raz za razem, dziś rano zupełnie nic. Przeniosłem do cieplejszego pokoju i teraz zaczęło troszkę już częściej bulgotać co ok 2 min. Drożdże to suche uwodnione Mauribrew Weiss Y1433 A mam jeszcze małą zagawostkę z Pale Ale które warzyłem tydzień temu. Dziś je otworzyłem aby sprawdzić blg i od razu w nos rzucił mi się niezbyt miły kwaśny zapach jakby kiszonych ogórów. Mówię na bank infekcja, ale pobrałem próbkę, zeszło do 2,5 blg próbkę wypiłem i smakowała niby normalnie choć jakby lekko kwaśnawe. I teraz pytanie czy to już jakaś infekcja czy niekoniecznie i piwo dopiero się ułoży. Wcześniej nigdy nie otwierałem piwa tak wcześnie dopiero na rozlew po 3-4 tygodniach i wtedy smakowały praktycznie normalnie więc nie mam porównania do zapachu i smaku takiego tygodniowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Dziś je otworzyłem aby sprawdzić blg i od razu w nos rzucił mi się niezbyt miły kwaśny zapach jakby kiszonych ogórów. Nie przejmuj się, drożdże w czasie fermentacji często wydzielają niezbyt miłe zapachy. To jeszcze o niczym nie świadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Dunkelweizen Ci wyszedł po tak długim gotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się