Hefeweizen Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam wszyskich Moja warzelnia EHERMS v.2.0: Moje piwa: #1 Koelsch #2 Hefeweizen #3 Weizenbock #4 Dunkelweizen #5 Witbier #6 Pilznejskie #7 ala Grodziskie #8 Dunkelweizen #9 Pils #10 Pszeniczne #11 Belgian Pale Ale #12 Pils #13 Witbier #14 American Stout #15 Dunkelweizen #16 AIPA #17 Weizenbock #18 Munich Dunkel #19 Belgian Pale Ale #20 6 zbóż #21/#31 Weizenbier #22 Porter Angielski (BA) #23 Amber Ale #24 Amber Ale v2 #25 Cascade APA #26 American Wheat #27 Weizenbock v2 #28 White IPA #29 Tripel #30 Miodowe #32 Witbier #33 6 zbóż v2 #34 Świąteczne #35 6 zbóż CP #36 Malinowe #37 NZIPA #38 Świąteczne v2 #39 NZPA #40 Koelsh BA #41 Bzowy American Wheat Edytowane 14 Listopada 2016 przez Hefeweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dewasto Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 O proszę. A instalacja to efekt własnych eksperymentów czy z jakiejś instrukcji? Całkiem fajnie wygląda. Duża wydajność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Instalacja to standardowy herms, większość podpatrzona w internetach, brzeczka zasysana spod fałszywego dna i później tłoczona przez wężownicę, zanurzoną w zbiorniku z ciepłą wodą. Dodatkowo mała pompa, która pierwotnie miała służyć do brzeczki, cyrkuluje ciepłą wodę w zbiorniku. Jutro planuję kolejne warzenie i wrzucę więcej zdjęć i coś więcej napiszę. Co do wydajności to mi zauważalnie spadła (nie wiem o ile, bo na razie nie liczę), ale główną przyczyną było zbyt grube śrutowanie. Jutro też pierwszy test mechanizacji śrutownika Gabeja i drobniejsze śrutowanie, mam nadzieję, że nie będzie się nic zatykało. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez Hefeweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Hej! 1. Jak szybko brzeczka się nagrzewa? 2. Jak czyścisz wymiennik, obwód brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 1. Musiałbym zmierzyć. 2. Przepompowywanie roztworu wodorotlenku sodu i podchlorynu, podgrzanego do temp ok 40°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Warka #11 Belgian Pale Ale Słody: - pale ale 5kg - monachijski typ 2kg - abbey malt 0,6kg - carabelge 0,5kg Chmiele: - Chinook 40g - Styrian Golding 60g Drożdze: - Wyeast 1214 Belgian Abbey Zacieranie: 64°C 20min 72°C 50min Warzenie 70min Chinook 40g w 10min Styrian Golding + mech w 55 min Wyszło około 38l 16BLG Nie obyło się bez problemów, śrutowałem drobniej i złoże mi się przytykało, przepływ malał i temperatura wolno rosła, kolejny był przy chłodzeniu. Użycie oplotu do filtracji chmielin było złym pomysłem. Na początku puścił dużą ilość chmielu to fermentora a potem się zatkał, chyba będę musiał przeprosić swoje filtry rurowe przy następnym warzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2014 Wczoraj warka #10 Pszeniczne poszła do kegów, do 37L dodałem 310g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 7 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 (edytowane) 05/07/2014r Warka #12 Pils Słody: - pilznejski jasny 7kg - monachijski 1kg Chmiele: - Magnum 15g - Saaz 80g (18L brzeczki dodatkowo nachmielone 10g Saaz-a) Drożdze: - Wyeast 2124 do 18L - Brewferm Lager do 22L Zacieranie: 63°C 15min Dekokt: 72°C - 10min / Gotowanie - 15min 72°C 40min Warzenie 80 minut Magnum 8g w 20' Magnum 8g w 50' Saaz 70g w 55' Saaz 10g w 80' (dodatkowo 10g Saaz przez 5' nachmielone 18L brzeczki) Wyszło ok 40L 14blg (chyba, że mnie spławik oszukuje) Wydajność wyliczona ok 74% Warzenie odbyło sie bez problemów, chociaż prawie zapomniałem o mashoucie, przypomniało mi się po spuszczeniu paru litrów brzeczki, ale nie dodałem jeszcze wody. Odzyskałem jeszcze na koniec 3 litry brzeczki z cienkusza i chmielin. Przy okazji zrobiłem parę zdjęć sprzętu Edytowane 7 Lipca 2014 przez Hefeweizen Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Mała przerwa nastąpiła w uzupełnianiu zapisków, ale to nie znaczy, że w moim browarze nic się nie działo.Warka #13 Witbier 40LSłody:- pilznejski jasny 4kgInne:- pszenica niesłodowana 3,5kg- płatki owsiane 0,8kgChmiele:- Cascade 60gDodatki:- Curacao 40g- kolendra 30gDrożdze:- Brewferm BlancheZacieranie:63°C 30min72°C 40minWarzenie70 minutCascade 40g w 10'15g kolendra + 20g curcao + 10g Cascade w 45'15g kolendra + 20g curcao + 10g Cascade w 55'Warka #14 American Stout 40LSłody:- pale ale 9kg- pszeniczny 0,4kg- karmelowy jasny 1kg- Carafa typ 2 0,5kg- Carafa Specjal typ 1 0,2kg- czekoladowy ciemny 0,2kgInne:- jęczmień palony 0,1kg- płatki owsiane 0,4kg- płatki pszenne 0,4kgChmiele:- Amarillo 94g- Mosaic 150gDrożdze:- Safale US05Zacieranie:52°C 10min63°C 35min72°C 30minWarzenie:60 minutAmarillo 56g w 0'Amarillo 38g w 30'Mosaic 56g w 45'Mosaic 94g na cichąWarka #15 Dunkelweizen 40LSłody:- pilznejski jasny 2,6kg- monachijski typ 2 1,2kg- pszeniczny 4kg- Carawheat 0,4kg- czekoladowy ciepny 0,1kgChmiele:- Saaz 50gDrożdże:- WB-06Zacieranie:46°C 10min53°C 15min63°C 30min72°C 10minWarzenie80 minutSaaz 25g w 10'Saaz 12g w 50'Saaz 13g w 75' Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Hefeweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Warka #12 już prawie wypita, ale zdziwiło mnie to że dodatkowe nachmielenie częsci brzeczki nie przełożyło się na walory smakowe, mogę stwierdzić, że piwo jest wyraźnie mniej chmielowe. Warka #13 został jeden keg i parę butelek, piwo wyszło dobre ale bez szału, średnio wyczuwalna pomarańcza i kolendra. Warka #14 z tego piwa jestem bardzo zadowolony, chociaż od zabutelkowania mineło 3 tygodnie to stwierdzam, że wyszło bardzo smaczne, czuć wyraźnie nuty cytrusowe, także jakąś sosnę w tle Stouty dołączają do repertuaru regularnego warzenia. Warka #15 jeszcze na cichej Wydajność warek #13 #14 wyszła mi kiepska <60%. Warka #15 to już ok 70%. Muszę wymienić kadź warzelną na większą, bo brzeczki jest za dużo na 50l kega (spora część cukru zostaje w młócie) i jeszcze podczas gotowania na początku wrzenia, brzeczka intensywnie się pieni i ucieka z kega. Plany: Warka #16 Pale ale z zestawu Warka #17 Hefeweizen Warka #18 Dry Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Warka #16 AIPA 16BLG 40LSłody:- pilznejski jasny 4kg- monachijski 1kg- Caramunich 0,5kg- pszeniczny 0,5kgChmiele:- Chinook 50g- Citra 50gDrożdże:- US-05Zacieranie:63°C 40min72°C 30minWarzenie70 minutChinook 25g w 10'Chinook 25g w 55'Citra 25g w 70'Citra 25g na cichąWarka #17 Weizenbock 16BLG 40LSłody:- pilznejski jasny 2,4kg- pszeniczny 6kg- monachijski 2,4kg- karmelowy jasny 1kg- karmelowy ciemny 0,4kg- Carafa typ2 0,1kg do wysładzaniaChmiele:- Lubelski 30g- Cascade 12gDrożdże:- US-05Zacieranie:44°C 10min63°C 20min72°C 35minWarzenie70 minutWszystko w 10'#16 wyszło 39L 16BLG wydajność 57%#17 wyszło 44L 16BLG wydajność 62%Niska wydajność z powodu zbyt małego warzelnego. Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Hefeweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) #18 Munich Dunkel 40L • Słód wiedeński 2,6 kg • Słód monachijski 5,0 kg • Słód monachijski ciemny 0,2kg • Słód karmelowy jasny 0,5 kg • Słód karmelowy ciemny 0,4 kg • Chmiel Marynka 25g • Chmiel Magnum 35g • Chmiel Lubelski 35g Zacieranie Jasne słody 20min 62°C 40min 72°C Dodanie ciemnych i filtracja Gotowanie 80min Po 20min Marynka 25g Po 45min Magnum 35g Po 75min Lubelski 35g #19 Belgian Pale Ale 12Blg 40L • Słód pilzneński 3 kg • Słód monachijski 2,0 kg • Słód monachijski ciemny 0,2kg • Słód wiedeński 2,0 kg • Słód Biscuit 0,5 kg • Słód Aroma 0,2 kg • Słód Special B 0,2 kg • Chmiel Lubelski 60g • Chmiel Styrian Goldings 30g Zacieranie 64°C – 20min 72°C – 45min Gotowanie 70min Po 15min Lubelski 20g Po 40min Lubelski 10g Po 55min Lubelski 30g + mech irlandzki Po 65min Styrian Gold 30g #20 6 zbóż 12Blg 40L • Słód wiedeński 4,4 kg • Słód monachijski typ 1 0,2kg • Słód pszeniczny 2,5 kg • Słód z pszenicy płaskurki 0,5 kg • Słód owsiany 0,5 kg • Słód orkiszowy 0,5 kg • Słód żytni 0,5 kg • Chmiel Marynka 30g • Chmiel Lubelski 35g Zacieranie 44°C - 20 min 55°C - 10 min 64°C - 15 min 73°C - 40 min Gotowanie 70min Po 10min Marynka 30g Po 60min Lubelski 35g #21 Weizenbier 12Blg 40L • Pilzneński 3kg • Pszeniczny 5kg • Chmiel Cascade 20g Zacieranie 44°C – 20min 64°C – 15min 72°C – 30min Gotowanie 60min (cały chmiel na początku) #22 Porter Angielski 11BLG 40L Zestaw z BA Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Hefeweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 (edytowane) Dziś poskładałem i zrobiłem pierwsze próby śrutownika 3 walcowego na łożyskach. Jest to zmodyfikowana wersja gniotownika autorstwa Metalbeer. Różnice w stosunku do oryginału: - większa średnica walców (fi60) - łożyska zamiast tuleji - jeden walec więcej Górne walce nieregulowane szczelina w granicach 1,4-1,5mm, dolny regulowany w zakresie 0-3mm. Pierwsze testy wypadły pomyślnie (ewentualnie moleta jednego walca do poprawy), czeka mnie jeszcze test zwilżonego słodu. EDIT: Wykonałem parę modyfikacji: -dodałem regulację górnego walca -poprawiłem moletę -zasyp o pojemności ok 9kg Edytowane 14 Listopada 2016 przez Hefeweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) #23 Amber Ale 12 Blg 40L Słód pale ale 5,9kg Słód bursztynowy 1 kg Słód karmelowy czerwony 1 kg Słód karmelowy jasny 1 kg Chmiel Bohemie 200g Chmiel Saaz 30g Zacieranie64°C – 20min72°C – 45minGotowanie 70minPo 15min Bohemie 30gPo 40min Bohemie 30gPo 55min Bohemie 60g Po 65min Bohemie 40g + Saaz 15gPo 70min Bohemie 40g + Saaz 15g #24 Amber Ale v2 13Blg Słody: Pale Ale 5,7 kg Monachijski 2,4 kg Karmel czerwony 0,7 kg Red Crystal 0,3 kg Chmiele: Marynka 55g Lubelski 55g Simcoe 18g Drożdże: S-33 Zacieranie: 64°C 20’ 72°C 45’ Gotowanie 70min: Marynka 55g 5’ Lubelski 55g 45’ Simcoe 18g 60’ Uwagi: Brzeczka przednia max 12Blg (optymalnie 10-11) #25 Cascade APA 14Blg 40L Słody: Pilzneński 5,7 kg Monachijski 1,6 kg Caramel Pils 0,8 kg Pszenica niesłodowana 0,3 kg Karmelowy jasny 30 0,15 g Karmelowy 150 0,3 g Bursztynowy 0,15 g Chmiele: Cascade 220g Cascade 100g (na cichą) Drożdże: US-05 Zacieranie: 64°C 20’ 72°C 45’ Gotowanie 70min: Cascade 25g FWH do wysładzania Cascade 50g 0’ Cascade 25g 30’ Cascade 20g 45’ Cascade 20g 50’ Cascade 20g 55’ Cascade 10g FLAME OUT Cascade 50g w 70°C Uwagi: Zmienić zacieranie, skrócić maltozową, wydłużyć dekstrynującą Chmielenie podczas wysładzania FWH - nie stosować Cascade 100g na cichą #26 American Wheat 12Blg 40L Słody: Pilzneński 3 kg Monachijski I Suflet 15 EBC 1 kg Pszeniczny 5 kg Chmiele: Cascade 25g Rakau 20g Motueka 20g Huell Melon 20g Drożdże: S-04 Zacieranie: 64°C 40’ 72°C 30’ Gotowanie 60min: Cascade 25g 0’ Motueka 10g 55’ Motueka 10g 60’ Rakau 10g FLAME OUT Huell Melon 10g FLAME OUT Rakau 10g w 70°C Huell Melon 10g w 70°C Uwagi: Zmienić zacieranie, skrócić maltozową (-10’), wydłużyć dekstrynującą (+10’) Dużo wincyj chmielu na aromat, odrobinę wincyj na goryczkę #27 Weizenbock 16Blg v2 40L Słody: Pilzneński 2,6 kg Pszeniczny 6,0 kg Monachijski 2,6 kg Karmelowy jasny 30EBC 0,8 kg Karmelowy jasny 150EBC 0,25 kg Karmelowy ciemny 300EBC 0,4 kg DODATKOWO Carafa typ II 0,1kg (do filtracji) DODATKOWO Czekoladowy 900EBC II 0,1kg (do filtracji) Chmiele: Lubelski 30g Cascade 12g Drożdże: WB-06 Zacieranie: 44°C 10’ 64°C 20’ 72°C 35’ Gotowanie 70min: Po 10’ wszystkie chmiele Uwagi: Kwasiżur #28 White IPA 14Blg 40L Słody: Pilzneński 4,5 kg Pszeniczny 3,0 kg Płatki owsiane 0,8 kg Płatki pszenne 0,8 kg Płatki jęczmienne 0,4 kg Chmiele: Tomahawk 40g Chinook 20g Centennial 30g Amarillo 60g Citra 30g Simcoe 30g Rakau 10g Huell Melon 15g Dotatki: Skórka słodkiej pomarańczy suszona (CP) 60g Skórka słodkiej pomarańczy świeża 44g Curacao 20g Skórka cytryny świeża 1cytryna Kolendra 70g Drożdże: US-05 Zacieranie: 64°C 25’ 72°C 40’ Gotowanie 60min: Tomahawk 40g 0’ Chinook 20g 0’ Centennial 30g 40’ Amarillo 30g 60’ Dodatki: Skórka słodkiej pomarańczy suszona (CP) 40g w 50’ Kolendra 40g w 55’ Curacao 20g w 55’ Skórka słodkiej pomarańczy świeża 44g w 55’ Skórka cytryny świeża 1cytryna w 55’ Skórka słodkiej pomarańczy suszona (CP) 20g w 55’ Kolendra 30g w 60’ Chmielenie na zimno: V1: Amarillo 15g Citra 15g Simcoe 15g Rakau 10g Huell Melon 15g V2: Amarillo 15g Citra 15g Simcoe 15g Uwagi: Brak informacji w notatkach o zacieraniu (dane z #32) Zamienić chmiel TOMAHAWK na coś innego (cierpka, zalegająca goryczka) Wszystkie skórki dodać czym najpóźniej (59-60’) #29 Belgian Tripel 20?Blg 35L Słody: Pilzneński 7,5kg Monachijski 1,4 kg Carapils 0,5 kg Chmiele: Magnum 40g Cascade 33g Saaz 22g Drożdże: S-33 Dodatki: Cukier kandyzowany 1,67kg Zacieranie: 64°C 20’ 72°C 45’ Gotowanie 70min: Magnum 40g 10’ Cascade 20g 55’ Cascade 13g 69’ Saaz 22g 69’ Uwagi: Cukier dodać od razu pod koniec gotowania, by określić dokładnie Blg brzeczki przedniej Więcej cukru do refermentacji (ok. więcej 20-30% niż podaje kalkulator) #30 Miodowe 12Blg 40L Słody: Pilzneński 1 kg Monachijski 1 kg Karmel jasny 30EBC 0,5 kg Karmel czerwony (AMBER) 0,5 kg Chmiele: Perle 30g Styrian Golding 60g Drożdże: S-04 Dodatki: Miód wielokwiatowy 5kg (z udziałem co najmniej 1/5 miodu gryczanego) Zacieranie: 64°C 5’ (przy HERMS-ie nie stosować) 72°C 60’ Gotowanie 60min: Perle 30g 0’ Styrian Golding 30g 30’ Styrian Golding 30g 60’ Uwagi: Miód pod koniec gotowania Większy udział miodu gryczanego Refermentacja miód 3-5g/0,5L, ksylitol 4-6g/0,5L Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Hefeweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) #33 Witbier 12Blg 40L Słody: Pilzneński 4,0 kg Pszeniczny 3,2 kg Monachijski 0,2 kg Płatki pszenne 0,8 kg !!!! Chmiele: Centennial 45g Citra 50g Dotatki: Skórka słodkiej pomarańczy suszona (CP) 10g Curacao 80g Kolendra 70g (OPCJA) Skórka słodkiej pomarańczy świeża (OPCJA) Skórka cytryny świeża (OPCJA) Rumianek ok. 2-4g/40L Drożdże: S-33 lub Brewferm Blanche Zacieranie: 64°C 25’ 72°C 40’ Gotowanie 60min: Centennial 40g 0’ Citra 50g 50’ Dodatki: Skórka słodkiej pomarańczy suszona (CP) 10g w 50’ Curacao 80g w 50’ Kolendra 35g w 55’ Kolendra 35g w 59’ Uwagi: Wszystkie skórki dodać czym najpóźniej (59-60’) Zastosować opcje i zwiększyć ilość świeżych skórek #33 6 Zbóż v2 12,5Blg 40L Słody: Wiedeński 4,4 kg Pszeniczny 2,65 kg z pszenicy płaskurki 0,5 kg Owsiany 0,5 kg Orkiszowy 0,5 kg Żytni 0,5 kg Chmiele: Marynka 30g Lubelski 20g Mix własnych chmieli 10g Drożdże: T-58 Zacieranie: 64°C – 20’ 73°C – 40’ Gotowanie 70min: Marynka 30g 10’ Lubelski 20g 60’ + mix własnych #34 ŚWIĄTECZNE 13,5Blg Słody: Pale Ale Weyerman 3,4 kg Carahell Weyerman 0,4 kg Carafa Special typ II 0,2 kg (do filtracji) Chmiele: Challenger 30g East Kent Golding 30g Drożdże: S-04 Zacieranie: 62°C 60’ 72°C 20’ Gotowanie 65min: Challenger 15g 5’ Challenger 15g 50’ East Kent Golding 30g 60’ Dodatki wszystkie 60’ Dodatki: Imbir świeży 40g Gałgant suszony 50g Skórka pomarańczowa świeża 87g Cukier kandyzowany 250ml 20szt goździk 2ł kardamon 2ł gałka muszkatołowa 1ł cynamon Uwagi: Gałgant wcześniej uwodnić Więcej cynamonu lub dodać przyprawy gotowej do piernika Więcej skórki Mniej chmielu o 10-20% #35 6 Zbóż [CP] 12Blg 40L Słody: Wiedeński 4,4 kg Pszeniczny 2,3 kg z pszenicy płaskurki 0,4 kg Owsiany 0,4 kg Orkiszowy 0,4 kg Żytni 0,4 kg Chmiele: Marynka 30g Lubelski 20g Perle 20g Drożdże: T-58 Zacieranie: 64°C – 20’ 73°C – 50’ Gotowanie 60min: Marynka 30g 0’ Lubelski 20g 50’ Perle 20g 60' #36 Malinowe 12Blg 40L Słody: Pilzneński 1 kg Monachijski 2 kg WEY Caraamber 60-80 EBC 0,5 kg STRZ Karmel czerwony 40-60 EBC 0,28 kg CASTLE Bisquit 0,5 kg WEY Caraaroma 300-400 EBC 0,4 kg WEY Carared 40-60 0,5 kg Chmiele: Perle 50g Drożdże: S-04 Dodatki: Syrop malinowy HERBAPOL 5szt x 420ml Sorbet z malin GRYCAN 500ml Zacieranie: 72°C 60’ Gotowanie 60min: Perle 50g 0’ Uwagi: Syrop malinowy i sorbet po schłodzeniu Refermentacja syrop malinowy 3-5g/0,5L, ksylitol 4-6g/0,5L #37 NZIPA 16,5Blg 40L Słody: Pale Ale 4,1 kg Pilzneński 7kg Carapils 1,5kg Carahell 20-30 EBC 0,2 kg Caraaroma 300-400 EBC 0,6 kg Chmiele: Wakatu 91g Kohatu 25g Rakau 45g Hallertau Cascade 15g Mosaic 99g Amarillo 37g Centennial 17g Galaxy (cicha) 100g Vic Secret (cicha) 66g Drożdże: Danstar Nottingham Ale Yeast Zacieranie: 64°C 60’ 72°C 30’ Gotowanie 70min: Mosaic 60g 0’ Wakatu 60g 40’ Mosaic 39g 50’ Amarillo 15g / Centennial 17g 55’ Hallertau Cascade 15g / Kohatu 25g 60’ Amarillo 22g / Wakatu 31g / Rakau 45g 70’ Chmielenie na zimno: Galaxy 100g Vic Secret 66g #38 ŚWIĄTECZNE v2 13Blg Słody: Pilzneński 5kg Monachijski typ I 2,80kg Carared 40-60EBC 0,22kg Bursztynowy 30-70EBC 0,75g Karmelowy ciemny 0,69kg Carafa typ III 0,35kg Chmiele: Zeus 40g Drożdże: S-04 Zacieranie: 62°C 40’ 72°C 20’ Gotowanie 60min: Zeus 40g 0’ Wszystkie dodatki w 5’-0’ Dodatki: Laktoza 500g Skórka pomarańczowa świeża 122g 36szt goździk 2,5ł kardamon 3ł gałka muszkatołowa 2,5ł cynamon 2ł imbir suszony opakowanie przyprawy KAMIS do piernika #39 NZPA 14Blg 40L Słody: Monachijski 4,9kg Pilzneński 2,1kg Carapils 0,95kg Wiedeński 1,15kg Carahell 20-30 EBC 0,2 kg Chmiele: Wakatu 100g Kohatu 175g Hallertau Cascade 85g Citra 15g (cicha) Vic Secret 33g (cicha) Rakau 20g (cicha) Azacca 50g (cicha) Drożdże: Danstar Nottingham Ale Yeast Zacieranie: 64°C 30’ 72°C 40’ Gotowanie 70min: Hallertau Cascade 85g 0’ Kohatu 75g 65’ Wakatu 100g / Kohatu 100g 70’ Chmielenie na zimno: Azacca 50g (v1) Vic Secret 33g (v1) Citra 15g (v2) Rakau 20g (v2) #40 Koelsch BA 12Blg (zestaw gotowy) 40L Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Hefeweizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szybowiak Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Szkoda że nie ma informacji przy recepturach na ile to jest litrów.Szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hefeweizen Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Faktycznie, zapomniałem dopisać, ale już poprawiłem. Zazwyczaj celowałem w 40L, ale czasem wychodziło różnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się