Pierre Celis Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Okolice Paarl, kojarzą się nam przede wszystkim z pięknych krajobrazów, z śródziemnego klimatu oraz z licznych upraw winorośli. Jednak kilka lat temu zrodziła się tutaj jeszcze jedna atrakcja turystyczna, która przyciąga rzesze turystów. Jest nią turystyka kulinarna. Liczne winnice oraz fermy rolne, oferujące swoje wyroby z mleka, mięsa, owoców i warzyw, tworzą z tego miejsca istne zagłębie małych wytwórców wszelakiego dobra. Jednak do niedawna, do pełni szczęścia brakowało tutaj browaru, który produkowałby piwo z poszanowaniem wszystkich piwowarskich tradycji. Na całe szczęście ta bolesna luka została wypełniona z końcem 2012 roku. W tym to właśnie czasie, tuż przy słynnej winnicy Fairview, powstał z inicjatywy szwedzkiego koncernu piwowarskiego Abro, browar “Cape Brewing Company”, którego podstawowym celem było spopularyzowanie piwa wywodzącego się w linii prostej ze starego kontynentu. Na ten cel zaadaptowano stary magazyn służący niegdyś jako skład wina. Gruntowny remont tego miejsca przyniósł nie tylko blask ale również instalację warzelną pochodząc od Kaspar Schulza. Sprytnie zagospodarowana przestrzeń budynku browaru, pozwoliła zainstalować 30 hektolitrowa warzelnię, dwanaście 90 hektolitrowych unitanków, linie rozlewniczą oraz sporej wielkości pub w jednym pomieszczeniu. Dzięki takiego rozwiązaniu, można naprawdę poczuć, że jest się w browarze. Nie dość, że można poczuć aromat gotowanej brzeczki, to dodatkowo przy odrobinie szczęścia poczuć zapach fermentującego piwa oraz słodki dźwięk linii rozlewniczej. W chwili obecnej browar produkuje rocznie 14 tysięcy hektolitrów piwa. Na wielkość produkcji składają się takie piwa, jak: Pilsner (5,2% alk.), Lager (5,1% alk.), Krystal Weiss (5,0% alk.) oraz Amber Weiss (5,4% alk.). Dodatkowo browar tworzy osobny piwowarski byt kryjący się pod marką „Jack Black”, dedykowany piwom nowofalowym. Na tą działalność składają się piwa, takie jak: Pale Ale (5,4% alk.), Amber Ale (6,0% alk.) oraz IPA (6,6% alk.). Cała produkcja trafia do beczek i butelek o pojemności 0,44l, które są dostępne na szerokim rynku w prowincji zachodnio-przylądkowej. Ze względu na mocne powiązania ze szwedzkim kapitałem, piwa te trafiają również na szwedzki rynek. Mimo, że wszystkie ich piwa są warte poznania, w naszym przekonaniu na szczególną uwagę zasługują piwa Amber Weiss oraz Pale Ale. Pale Ale, lekkie i orzeźwiające. Idealnie wpasowujące się w tamtejszy klimat. Natomiast ich pszenica, wspaniale nawiązuje do swoich bawarskich odpowiedników. Nic tylko pić, pić…… . . . . . Amber Weiss . Pilsner . Lager . Od lewej Amber Ale i Pale Ale . Krystal Weiss . IPA Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się